Stalen zenuwen in Giethoorn
TINEKE WINK
Als je naar Giethoorn gaat moet je voorbereid zijn. Voorbereid op hordes toeristen, die allemaal op een kleine oppervlakte een gezellige dag gaan hebben. Denk je bij Giethoorn aan een relaxt boottochtje over het water, dan kun je beter een iets minder toeristische trekpleister bezoeken. Zou ik het daarom afraden? Zeker niet! Want een dagje Giethoorn staat garant voor veel hilariteit en ‘óh’ en ‘áh’s’.
Bootje varen
Je kunt zelf gaan varen of meegaan met een rondvaartboot. Een bootje huren kost zo’n 30-35 euro voor 2 uurtjes, een rondvaartboot 8 euro p.p. voor een uurtje. Als je net als wij met meer dan twee personen bent zou ik er sowieso voor kiezen om zelf te varen. Je ziet veel meer, het is avontuurlijker en je bent wat meer in de buitenlucht.
Eén maar: je moet wel over stalen zenuwen beschikken. Die heb ik niet. Ik schiet al in de stress als er één iemand toekijkt hoe ik een boot probeer aan te meren. Daarbij zit er geen normaal stuur op de boot, maar moet je naar links sturen als je naar rechts wil varen en andersom. Ik kan daar niet zo goed tegen en ook Minke wilde zich er niet aan wagen. Gelukkig wilde Sandra het wel proberen wat haar heel goed af ging 🙂
Je krijgt een vaarkaart mee en als je deze route volgt kom je op het grote meer uit. Leuk als het windstil is, maar wij hadden de pech dat het heel hard waaide. De boot slingerde alle kanten op en we moesten meerdere keren een plens water ontwijken. We waren opgelucht dat we weer terug in het dorpje waren. Ook veel leuker trouwens, om onder de bruggetjes door te varen en te genieten van de mooiste uitzichten.
(Leed)vermaak
Een dagje Giethoorn zorgt gegarandeerd voor heel veel leedvermaak. Vooral als je het boottochtje hebt overleefd en daarna nog wat gaat wandelen langs het water. Nu zie je van een afstand hoe andere mensen klungelen met hun bootjes en dat is hilarisch om te zien. Zo zijn er heel wat mensen die niet door hebben dat zij als enigen tegen de richting in varen. Veel waterwegen bij Giethoorn zijn éénrichting. Dit omdat het in het hoogseizoen enorm druk kan zijn en op veel plaatsen is de gracht niet breed genoeg voor twee boten naast elkaar. Dus vaar je toch tegen de richting in, dan moet je niet raar opkijken als het resulteert in een botsing. De bootjes kunnen gelukkig wel tegen een stootje, maar het zorgt wel voor veel verongelijkte gezichten. ‘One way, one way! Turn around!’ klinkt het van alle kanten verontwaardigd.
Ook de mensen die geen boot kunnen besturen zorgen voor veel hilariteit. Tja, je hebt geen vaarbewijs nodig dus dan heb je snel mensen die een gevaar op het water vormen. Alhoewel, gevaar op het water…de bootjes gaan met een slakkengangetje dus als je tegen een ander bootje botst schrik je hooguit.
Mensen (en dieren) kijken
Op onze hielen: een bootje met een paar Chinezen. Dat is niet zo verwonderlijk, Giethoorn heeft een enorme aantrekkingskracht op Chinezen, Japanners en Indiërs. Nee, wat het zo verwonderlijk maakt is de aankleding op deze boot. Een jongetje van een jaar of 10 met een geel fluffy pak (let wel: het is 25 graden), spelend op een blokfluit… Best een bijzonder gezicht. Niet alleen op het water valt er genoeg te zien. Sommige toeschouwers zijn heel aandoenlijk. Zo stond er bij ons een Benno aan de kant (benaming voor alle honden waar we de naam niet van weten), die genoot van alle knuffels en aandacht van voorbij varende mensen.
Bruggetjes en boerderijen
Laat je verwonderen door de schoonheid van dit dorpje. Giethoorn staat bekend om de vele bruggetjes en boerderijen met rieten daken. Alle huisjes aan het water hebben een perfect aangelegde tuin met kleurrijke bloemen. Ik vraag me af hoe het zou zijn om in zo’n huis aan het water te wonen. Je tuin is publiek bezit en je hebt nooit privacy. Ik zou helemaal gek worden. Je ziet ook niemand in de tuin zitten. Ik denk dat bewoners op zulke dagen wegvluchten uit hun eigen dorp.
Varen, lunchen en wandelen
Wil je puur naar Giethoorn voor het typische boottochtje, dan is één middag genoeg. Twee uurtjes varen, ergens lunchen, wandelen langs het water en weer even een pauze nemen. Dat was onze middagbesteding. Toch snap ik wel waarom toeristen hier gaan overnachten. Niet alleen vanwege de charme van het dorp, het is ook een paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers en op de meren van Giethoorn kun je surfen, suppen (Stand Up Paddle Boarding) of lopen op het water in een grote, doorzichtige bal. Ook vind je er heel veel leuke restaurantjes en terrasjes.
Hoe kom je er?
De makkelijkste manier om in Giethoorn te komen is met de auto. Er zijn genoeg parkeergelegenheden, let er alleen wel op waar je parkeert. Sommige parkeerplekken zijn gratis, maar die zijn het moeilijkst te vinden of heel snel vol. Wij reden nietsvermoedend een parkeerplek in hartje Giethoorn op, maar zagen nergens een parkeermeter. Gratis leek ons bijna te mooi om waar te zijn, op een plek midden in Giethoorn, en dat was het ook. De plek hoort bij een restaurant en bootverhuurbedrijf. Als je van (één van hun) diensten gebruik maakt, mag je gratis parkeren. Voor ons een goede deal, aangezien we toch al een bootje wilde huren en zo hoefden we niet meer verder te zoeken.
Kortom, heb je zin in een dagje (leed)vermaak in een pittoreske omgeving, dan ben je in Giethoorn op het juiste adres 😉