Slapen in een tiny house in Tulum

TINEKE WINK

Wat andere mensen met Funda hebben, heb ik met Airbnb. Eén van mijn grootste hobby’s is Airbnb afstruinen op zoek naar bijzondere slaapplekken. Zo heb ik bijvoorbeeld al in een dome, pod,  houten Volkswagen busje, trekkershut en mini tiny house van 8m² overnacht. Een grotere vrijstaande tiny house stond altijd nog op mijn verlanglijst. Ik wilde heel graag weten hoe dat zou zijn. Zou het wonen in een tiny house daarna nog steeds een droom zijn?

Als ik een zoektocht start naar een leuke accommodatie in Tulum in Mexico, kom ik terecht bij een tiny house. De beschrijving doet mijn hart al sneller kloppen: “Enjoy the lovely setting of this romantic spot in nature. A unique experience for couples or friends. Feel like you live in a jungle, with a beautiful landscape and marvelous sunrises. Feel disconnected from the outside world surrounded by nature and quiet environment, 15 minutes away from all beautiful beaches, historic ruins and main town center of Tulum.”

Tulum is een gezellig hippieoord waar mensen in eerste instantie hoge verwachtingen van kunnen hebben. Ze zien een klein kustplaatsje voor zich met een paar straten, heel veel palmbomen en weinig verkeer. Vlakbij het strand en met veel hippe restaurants. Dit beeld wordt vooral gecreëerd door Instagram. Want als je Instagram moet geloven is Tulum een groot hippieparadijs. Omdat Tulum niet aan de verwachtingen van reizigers voldoet en het er anders uitziet dan Instagram doet geloven, zijn de mensen die er onlangs zijn geweest niet te spreken over de stad. Je kan er beter niet heen gaan, want het is er druk, duur, veelal in aanbouw en o ja en er zijn drugskartels (oftewel de ‘narcos’) actief. Maar zouden ze positiever zijn geweest als de verwachtingen wat minder hooggespannen waren? Dat denk ik wel. Als je hoge verwachtingen van iets hebt, kan het bijna alleen maar tegenvallen. Geen verwachtingen hebben is het beste. Gewoon het moment ervaren zoals het zich aandient. Zo heb ik van te voren slechts één artikel over Tulum gelezen. Ik had niet de illusie dat ik precies hetzelfde kon verwachten.

Als je het Instagrambeeld van Tulum loslaat, kan het echt heel leuk zijn. Ja, de hippe plekjes zitten vaak aan een drukke weg, er is veel aanbouw en het strand is er niet om de hoek. Of het duur is hangt er maar net vanaf waar je gaat eten en gevaarlijk… tja, de media vindt alles gevaarlijk. Als je op verkeerde moment op de verkeerde plek bent heb je pech, maar hoe vaak komt dit voor? In Nederland heb je natuurlijk ook drugsbendes. Wij hebben in ieder geval een onvergetelijke week in Tulum gehad en dat komt mede door deze fantastische tiny house.

De tiny house bevindt zich op vijf kilometer van het centrum van Tulum. Omdat we alleen met handbagage reizen, hebben we fietsen gehuurd om er te komen en ons de dagen erna te kunnen redden. Mocht je meer spullen hebben, dan kun je uiteraard ook een auto huren of een taxi pakken. Het terrein met de tiny houses ligt iets van de snelweg af, in een rustige omgeving waar verder niks is. Als je de tiny house boekt krijg je de exacte coördinaten voor Google Maps zodat je het makkelijk kunt vinden. Er bevinden zich meerdere tiny houses op het terrein, allemaal op ruime afstand van elkaar. De buren hoor je hier niet, alleen het geluid van vogels. Daarnaast loopt hier nog een fluffy tam konijn rond die tussen de huisjes door snuffelt. Alle huisjes zijn omringd door bomen, waardoor je het gevoel hebt dat je in de jungle bent.

De buitenkant van de tiny house is grotendeels van glas, waardoor je veel ruimte en lichtinval krijgt en een stukje buiten naar binnen brengt. Er is ook een ruimte met zwembad en hangmat. Dit is eigenlijk half buiten, half binnen. Op de ramen en deur zitten vliegenhorren, waardoor je de tiny house insectenvrij houdt. Behalve de bank en koelkast is alles gemaakt van hout en natuurlijke materialen. De keuken is van hout, het bed is gemaakt van pallets en er staan houten barkrukken. Het zwembad is klein, maar ideaal om af te koelen na een fietstochtje of om lekker in te zitten. De hangmat is mijn favoriete plek om te lezen en mediteren.

De tiny house waar wij in slapen is pas net af. Hier en daar zijn er dan ook wat verbeterpunten in de  details. Zo werkt de enige koekenpan niet op de inductie, zit de slang van de afvoer in de keuken niet goed vast, zit er nog plastic om het pallet bed, is er geen spiegel, geen wifi en er liggen twee nieuwe douchegordijnen nog in verpakking in de badkamer. Geen wifi hebben is soms wat onhandig, maar ook wel weer heerlijk rustig. Deze ongemakken vallen in het niet bij hoe geweldig het is om in een tiny house te verblijven.

Tip! Mocht je trouwens in je eigen huis of tuin een tropische tiny house sfeer willen creëren, kijk dan eens op de website van Tropilex. Zij verkopen superleuke kleurrijke hangmatten in Mexicaanse stijl. Als je geen mogelijkheid hebt om de hangmat te bevestigen dan kun je kiezen voor eentje met een hangmatstandaard. Op die manier kun je de hangmat zowel binnen als buiten gebruiken! 

Dus of het wonen in een tiny house nog steeds mijn droom is? Deze vraag kan ik met een volmondige ja beantwoorden. Wat me het meest aantrekt aan deze tiny house is het binnen-buitengevoel door de glazen buitenkant, al het hout en de natuurlijke materialen en het feit dat ik me op deze plek meer verbonden met de natuur voel. Maar bovenal is de rust die hier heerst het allerfijnst.

Kijk voor alle informatie en reserveringen op de website van Airbnb.