Slapen in een iglo in Oost-België

ESTHER WINK

Ik ben gek op bijzondere accommodaties. Wanneer er weer een trip op de planning staat, kan ik me urenlang bezighouden met het zoeken naar unieke plekken voor de beste deals. Tiny houses, tipi tenten, boomhutten, woonboten; des te gekker, des te beter. Veel luxe heb ik niet nodig. Wel vind ik het geweldig als eigenaren hun bijzondere slaapplekjes tot in de puntjes perfect maken. Wanneer deze accommodaties zich ook nog midden in de natuur bevinden én voor een mooie prijs aangeboden worden, heb ik al snel geboekt. 

L’igloo

Omdat mijn vriend en ik niet veel eisen stelden aan de bestemming (zolang het maar buiten de stad en in de natuur is), filterde ik mijn zoekopdracht op bijzondere accommodaties in het oosten van België. Ik was direct verkocht bij de aanblik van deze leuke iglo hut. Zodoende vertrokken wij afgelopen pinksterweekend richting het plaatsje Spa bovenin de Belgische Ardennen. Dit stadje is bekend als eeuwenoud kuuroord, maar helaas konden we vanwege de corona restricties destijds geen gebruikmaken van de wellness faciliteiten. Gelukkig sliepen we drie nachten lang droog en warm in deze knusse iglo.

De ‘tiny house’ is handig ingericht en helemaal voorzien van alle basisvoorzieningen zoals een badkamer met douche, toilet en wastafel, een keukentje met fornuis en koelkast, een klein maar comfortabel tweepersoonsbed en overal handige opbergruimten. Voor het eten kun je ofwel gebruikmaken van het terras buiten met mooi weer, of binnen een klein tafeltje en twee stoelen openklappen. Er is geen televisie of Wifi in de iglo, maar dat vonden wij juist een pluspunt.

Tijdens de wintermaanden (of koele lente in ons geval) houdt de elektrische verwarming de hele iglo goed warm. De ruimte is best wel romantisch ingericht, maar je kunt hier ook prima met een vriend of vriendin verblijven.

Bij aankomst ontvang je een persoonlijk welkomstberichtje van de eigenaren en wat extra’s zoals koffie en thee. Het is zo lekker knus binnen, dat het bijna lastig is om deze warme cocon te verlaten voor een wandeling! Je verblijft in deze iglo voor ongeveer 68 euro per nacht.

Camping Les Refuges du Chalet

De iglo bevindt zich op de kleinschalige glamping Les Refuges du Chalet, samen met twee andere iglo hutten en drie kleinere sprookjesachtige huisjes die je ook kunt huren. De camping ligt op een idyllische plek tussen de plaatsjes Jalhay en Spa, met prachtige uitzichten over de vallei en waar met een beetje geluk een mooie zonsondergang te zien is. Vanaf de camping beginnen verschillende wandelpaden die door de vallei lopen en richting het pittoreske meer bij Balmoral.

Er is verder nog een wasruimte en toiletgebouw op de camping die wordt beheerd door een heel vriendelijk gastvrouwtje. Verder is er nog een Zwitsers restaurant op het terrein en een grote supermarkt op slechts 5 minuten rijden van de camping.

Natuurpark Hoge Venen – Eifel

Mocht je van plan zijn in deze iglo of een van de andere huisjes op de camping te overnachten, vergeet dan zeker niet een bezoek te brengen aan het grootste en meest bijzondere natuurgebied van België. Natuurpark Hoge Venen – Eifel bevindt zich op slechts 20 minuten rijden van de accommodatie en is een enorm wandelgebied van heide en veen, bossen en rivieren en stuwmeren dat gedeeld wordt met Duitsland. Dit natuurpark heeft niet voor niets de bijnaam de Savanne van de Ardennen. Je wandelt er over de uitgestrekte vlakten van de Hoge Venen en kunt nog een aantal zeldzame plant- en diersoorten bewonderen. Routes van uiteenlopende afstanden zijn hier handig voor je uitgestippeld, maar vergeet vooral niet het hoogste stukje van België aan te doen, ofwel de toppen Baraque Michel en Botrange. Eén ding is zeker: Oost-België heeft ons verrast!