Slapen in een dome op Vlieland

TINEKE WINK

Van de keren dat ik in een tentje sliep herinner ik me vooral de ongemakken. Wakker worden met een pijnlijke rug op een leeggelopen luchtbed, constant bukken omdat je niet in een tent kan staan, geen plek hebben voor je spullen, struikelen over de tentharingen, naar de wc moeten op het moment dat je je eindelijk in je slaapzak hebt geïnstalleerd… Daar staat tegenover dat je na ongemak alles nog meer waardeert. Met je net wakker hoofd de eerste zonnestralen van de dag pakken voor de tent. Een vers broodje eten van de campingwinkel. Soms hoort kamperen in een tentje bij een ervaring om het compleet te maken (5-daagse kampeersafari in Tanzania), maar meestal vind ik één nacht in een tentje wel genoeg. Zo heb ik dit jaar een keertje bij Sandra en Richard in de achtertuin geslapen. Het was een tropische windstille en droge dag in juni, dus het was niet echt een opgave om in een tent te slapen. Toch ben ik de nacht erna wel weer extra blij met een goed bed, ruimte en een toilet dichtbij. Gelukkig zijn er veel meer manieren om te kamperen als je toch heel erg van het campingleven houd. Tegenwoordig kun je namelijk ook slapen in bijvoorbeeld een safaritent, tipi, pipowagen, boomhut, pod of yurt. Eén van de leukste overnachtingsplekken vind ik een dome.

De dome tent is een futuristisch vormgegeven tent met een koepelvormig rond (transparant) dak. Domes worden steeds populairder omdat ze licht en sterk zijn. Hoewel ze door de ronde vorm wel iets weg hebben van een yurt, is het voordeel van deze tenten dat je ook binnen van het uitzicht kunt genieten. De meeste domes zijn namelijk gedeeltelijk transparant. 

Nu de domes steeds populairder worden, bieden steeds meer campings overnachtingen in een dome tent aan. Vier jaar geleden, in 2017, sliepen wij een weekend op mini-camping de Terp op Texel. Deze camping is van ons nichtje en in dat jaar breidde ze haar mini-camping uit met een paar ingerichte glamping domes. Vier jaar later staan deze domes nu in talloze blogs vermeld en ook in onze luxe kamperen op Texel blog.

De dome trend heeft ook camping Stortemelk op Vlieland bereikt. In september 2020 sliep ik hier twee weken in een arctic dome. Deze domes zijn ontworpen voor kamperen in koude, noordelijke gebieden, maar voor Vlieland ook perfect. Door de ronde vorm en het stevige buizenframe is de dome windbestending. Dat is een verademing op een eiland waar het bijna altijd waait. De voorzijde van de dome kun je open houden waardoor je kunt genieten van het uitzicht op de duinen. De sterrenhemel vanuit je bed bewonderen? Ook dat kan, want het dak is ook transparant. Wil je toch liever wat meer privacy of de ruimte wat donkerder maken? Dan kun je het dak en de voorzijde altijd afsluiten met een gordijn.

Deze dome voelt als een mini huisje, compleet ingericht met een keuken, een tafel met bankjes en voorzien van twee eenpersoonsbedden en een stapelbed. De heater zorgt ervoor dat de dome wordt verwarmd. Het enige dat ontbreekt zijn de sanitaire voorzieningen. Ook voor water moet je naar het dichtstbijzijnde toiletgebouw. Buiten de zomermaanden is een dik dekbed overigens wel aan te raden. Vaak in de zomermaanden trouwens ook 😉 Meer weten? Check de website van Stortemelk.