Sintra, het sprookje van Portugal

Sintra, het sprookje van Portugal

MINKE WINK

Vlakbij Lissabon ligt het betoverende Sintra. Dit sprookjesdorp staat vol met bijzondere paleizen en kleurrijke kastelen, omringd door de mooiste tuinen en parken. Wanneer je aankomt in Sintra, is het net alsof je in een sprookje bent beland.

Sintra is de perfecte dagtrip tijdens een stedentrip in Lissabon, maar door de vele bezienswaardigheden, kun je je hier ook heel goed langer vermaken. Omdat ik met zusje Sandra en vriendin Vera maar twee dagen in Lissabon ben, besluiten we het sprookje te ervaren in een dagtrip.

Vanaf het treinstation Rossio in Lissabon pakken we de trein naar Sintra. We zijn mooi op tijd en vinden een fijn plekje in de trein. De klokt tikt verder en de trein stroomt steeds voller. We merken al gauw dat we niet de enige toeristen zijn op weg naar dit sprookjesdorp. Na ongeveer 40 minuten komen we aan in Sintra en hobbelen we als een kudde vee de trein uit door de poortjes van het treinstation. Wow, dit is wel even wennen, het stikt hier van de toeristen.

Om de horde toeristen een beetje te ontwijken drinken we eerst even koffie bij Café Saudade. De koffie wordt bijgestaan door pastéis de nata, de overheerlijke typisch Portugese zoete roomgebakjes.

Sintra, het sprookje van Portugal

Voordat er een nieuwe zwerm toeristen met de volgende trein arriveert, pakken we een taxi naar het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Sintra.

Palácio Nacional da Pena

Palácio Nacional da Pena is met haar knalgele torens het meest bezochte paleis van Portugal. Het bouwwerk is een vrolijke mix van verschillende stijlen met oosterse en Moorse invloeden. Een sprookjeskasteel met zijn vele trappetjes, onverwachte hoekjes, versierde gevels, kleine poortjes en bijzondere torentjes.

Sintra, het sprookje van Portugal
Sintra, het sprookje van Portugal

Dit kleurrijke kasteel prijkt op de voorkant van onze Lonely Planet en is dé toeristische trekpleister van Sintra. Vanuit de trein zien we dit bont gekleurde droomkasteel al op één van de vele bergtoppen schitteren. Het paleis is gebouwd in 1840 en officieel één van de zeven wonderen van Portugal. Dat verbaast ons niks. Het hele bouwwerk is echt spectaculair om te zien, ondanks de toeristenmassa’s met selfiesticks in Instagram poses. We kunnen er wel om lachen en gaan zelf ook helemaal los met onze selfiestick.

Sintra, het sprookje van Portugal

Met ons gekochte kaartje kunnen we ook de binnenkant van het kasteel bekijken. In ons geval de slechtste beslissing ooit. Het is zo immens druk dat we ons, voetje voor voetje, schuifelend door de vele verschillende kamers voortbewegen. Het is best indrukwekkend om te zien hoor, maar door de drukte krijgen we halverwege bijna een claustrofobische aanval en het feit dat iedereen overal (echt óveral) een foto van moet maken helpt ook niet echt mee. We kunnen geen kant op, behalve in slakkentempo met de stroom mee. Dit voelt niet meer als een mooi sprookje, maar meer als een frustrerend doolhof.  Wat zijn we blij als we de uitgang vinden en weer kunnen ademen. We vergapen ons weer aan de buitenkant van het paleis. Veel beter!

We genieten nog even van het sprookjeskasteel en de dromerige uitzichten over de omgeving, voordat we weer terugreizen naar het treinstation van Sintra.

Sintra, het sprookje van Portugal
Sintra, het sprookje van Portugal
Sintra, het sprookje van Portugal

En verder?

Naast het Palácio Nacional da Pena zijn er nog talloze andere kastelen, paleizen en tuinen te bezoeken waaronder parque Nacional da Pena, Castelo dos Mouros, en de paleizen Quinta da Regaleira en Monserrate. Als we onze taxi chauffeurs moeten geloven, is vooral het surrealistische Quita da Regaleira echt een aanrader!

Wij besluiten uiteindelijk toch op tijd weer terug te reizen naar Lissabon en bewaren de rest van het sprookje voor de volgende keer.

Sintra, het sprookje van Portugal