Sinaasappelstad Valencia

MINKE WINK

Wat een heerlijke stad! Valencia wordt ook wel de sinaasappelstad van Spanje genoemd omdat de vele sinaasappelbomen een heerlijke geur door de stad verspreiden wanneer deze in bloei staan. De zon schijnt hier bijna altijd en het strand is om de hoek. Valencia is na Madrid en Barcelona de derde stad (en mijn favoriete stad) in Spanje.

In het oude centrum vind je talloze barretjes en paellarestaurantjes waar Valencia zo bekend om staat. Houd je meer van shoppen en op het strand liggen? Dan ben je in hier ook helemaal op je plek!

Het Spaanse festival Las Fallas dat elk jaar in maart plaatsvindt moet je ook echt een keer meemaken. Dit unieke feest met grote beelden van papier-maché zet de stad letterlijk in vuur en vlam.

Ja, Valencia heeft het echt allemaal. Een historische binnenstad met prachtige oude kathedralen, een prachtig park, glimmende futuristische gebouwen én een perfecte ligging direct aan het strand. Kortom, vergeet Madrid en Barcelona, ga naar Valencia!

Jardines de Turia

De Jardines del Turia zijn de vele tuinen en parken die in de oude rivierbedding van de Turia liggen. De rivier werd drooggelegd en heeft plaatsgemaakt voor een enorm recreatiegebied met verassende bezienswaardigheden als botanische tuinen, sportvelden, speelplaatsen, bruggen, musea en futuristische gebouwen.

Het Turiapark loopt van het oude centrum tot aan de haven en is bijna tien kilometer lang. Je kunt prima een hele dag doorbrengen in dit buitengewone park, vooral op een warme zondag wanneer het park volstroomt met locals en je de Valenciaanse sfeer kunt proeven. Het is een geweldige plek voor een wandel- of fietstocht en om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Als je de wandeling vanuit het centrum begint kun je aan het eind van het park uitrusten op een picknickkleedje met uitzicht op de onwerkelijke gebouwen van de Stad van de Kunsten en Wetenschappen, het symbool van de stad Valencia.

Barrio del Carmen

In Barrio del Carmen, de oudste wijk van Valencia, vind je de oudste gebouwen en straatjes van de stad. In Barrio del Carmen is de stad ooit ontstaan en de eerste en tweede stadsmuur met twee grote stadspoorten zijn om deze wijk gebouwd. El Carmen is een heerlijke wijk waar historische gebouwen worden afgewisseld met unieke winkeltjes en sfeervolle uitgaansplekken. Dit is namelijk ook dé uitgaanswijk van Valencia met zijn vele barretjes.

Paella

Paella, hét gerecht waar Valencia bekend om staat. Een bezoek aan Valencia is niet compleet zonder dit typisch Valenciaanse rijstgerecht te hebben geproefd. De traditionele Paella Valenciana bevat ingrediënten als konijn, kip en soms slakken maar er zijn ook andere soorten paella met zeevruchten, schaal en schelpdieren, of alleen met groenten.

Hét tijdstip op paella te eten is tijdens lunchtijd onder het genot van een glaasje regionale wijn. Echt een onvergetelijke culinaire ervaring. Veel Valenciaanse families eten op zondagmiddag met z’n allen paella maar doordeweeks kun je ’s middags overal terecht voor dit heerlijke traditionele gerecht, en tijdens het Las Fallas festival worden overal op straat enorme pannen paella’s klaargemaakt en paellawedstrijden gehouden!

Las Fallas

Het grootste feest van Valencia. Las Fallas is een jaarlijks terugkerend festival dat in maart plaatsvindt op dezelfde data. Elke buurt in Valencia bouwt een eigen Falla, een enorme pop van hout en papier maché die wordt volgestopt met vuurwerk.

Na vijf dagen feesten worden alle Falla’s afgestoken en staat de stad in vuur en vlam. Echt een geweldig tafereel. Na het festival beginnen alle buurten weer met het bouwen van een nieuwe Falla voor het volgende jaar. Sommige Falla’s zijn echt enorme kunstwerken en het is bijna zonde dat ze op de laatste dag in vlammen opgaan.

Omdat er elk jaar weer nieuwe Falla’s gebouwd worden is elk jaar weer bijzonder om mee te maken. Naast het bewonderen van de Falla’s zijn er twee keer per dag vuurwerkshows en in elke buurt staat een feesttent met muziek waar de Spanjaarden losgaan. Echt een geweldige ervaring! Absoluut de moeite waard om een keer mee te maken.

Ciudad de las artes y las ciencias

Wanneer ik aan Valencia denk zie ik de bizarre futuristische gebouwen van de zogenaamde Stad van de Kunsten en Wetenschappen alweer voor me. Het ultramoderne La Ciudad de las Artes y las Ciencias heeft Valencia op de toeristische kaart gezet en is het hoogtepunt van een bezoekje aan deze stad.

De architectuur van dit cultureel-wetenschappelijk complex is gedurfd en onwerkelijk. Je vind hier onder ander een enorm aquarium, een operagebouw, planetarium en prachtig wetenschapsmuseum. Een must-see!