Seven Hanging Valleys Trail

MINKE WINK

Welkom op de mooiste kustwandeling in Portugal! De Seven Hanging Valleys Trail is een prachtige kustroute in de Algarve van ongeveer 6 kilometer lang. Net als de wat minder bekende Trail of the Headlands kun je dit pad heen en terug wandelen, maar je kunt het ook in één richting wandelen en met een taxi of Uber weer terugkeren naar het beginpunt. Onderweg geniet je van ongelooflijke uitzichten op de mooiste stranden, spectaculaire kliffen en bijzondere rotsformaties.

Je kunt deze prachtige wandeling starten bij Praia da Marinha of bij Praia do Vale de Centianes in Carvoeiro. De meeste mensen beginnen met wandelen bij Praia da Marinha omdat hier een grote parkeerplaats is. Perfect als je je huurauto ergens kwijt moet. Omdat het pad hier het meest spectaculair is en wij in Carvoeiro verbleven, besloten we het pad vanuit Carvoeiro te lopen en te eindigen bij Praia da Marinha. Vanaf de parkeerplaats bij Praia da Marinha boekten we een Uber die ons weer terug naar Carvoeiro bracht.

Het eerste deel van de Seven Hanging Valleys Trail vanuit Carvoeiro is tevens het rustigste deel. Hier zie je nog niet de kenmerkende bijzondere rotsformaties en is het landschap wat bosrijker. Je komt langs een mooie vuurtoren en er zijn hier ook een aantal picknickplekken met schaduw waar je kunt uitrusten.

Een stukje verder kom je aan bij het prachtige strand Praia do Carvalho. Hier heb je de mogelijkheid om wat eten te kopen bij een kleine kiosk op de parkeerplaats. Vanaf Praia do Carvalho wandel je via een steile trap weer de kliffen op. Dit is tevens het moeilijkste gedeelte van de hele trail.

Het tweede deel van de trail loopt van Praia do Carvalho naar Praia Benagil. De uitzichten worden steeds indrukwekkender en het pad gaat verder langs de kliffen. Als je wilt zwemmen kun je dat het beste op Praia do Carvalho doen. Praia da Marinha en Praia Benagil zijn erg druk tijdens het seizoen.

Na Praia Benagil gaat de route langs prachtige uitkijkpunten en de beroemde Benagil grot. Je kunt helaas niet in de grot kijken omdat er een hek omheen staat. Als je de grot wilt zien, kun je het beste een kajak of SUP tour doen vanaf Praia Benagil. Het laatste deel van de route naar Praia da Marinha is het meest indrukwekkend. Dit is ook het populairste gedeelte van de route omdat veel mensen alleen dit stuk lopen vanwege de geweldige uitzichten op Praia da Marinha en de bijzondere rotsformaties in zee. Wij liepen hier tijdens zonsondergang. Echt magisch!

Het grootste gedeelte van de route loop je over een voetpad op de kliffen. De grond is vrij stabiel. Er zijn enkele rotsachtige delen, maar geen losse rotsen of gladde grond. Het pad loopt soms vlak langs de rand van de kliffen, maar hier staan op de meeste stukken houten rails voor de veiligheid.

De Seven Hanging Valleys Trail is een vrij makkelijke route met weinig stijgingen en dalingen. Op een warme dag is het wel echt aan te raden om vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag te beginnen met de wandeling. Er is geen schaduw op het pad en zonder wind ben je al snel aan het puffen en zweten. De route is gemakkelijk te volgen en goed gemarkeerd met gele- en rode markeringen op houten palen, houten rails en verschillende rotsen.

In principe kun je de Seven Hanging Valleys Trail het hele jaar door wandelen. Als je de trail in juli of augustus wilt gaan lopen, begin dan vroeg in de ochtend met wandelen en neem voldoende water en zonnebrand mee. Als het hard waait is het niet aan te raden om de trail te lopen.