Schatzoeken op Vinted

TINEKE WINK

Mijn liefde voor tweedehands kleding begon op de IJ-hallen, zo’n 6 jaar geleden. Ik ontdekte daar dat je kwalitatief goede kleding voor een prikkie kan kopen. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit weer een Primark of een andere winkel uit zou lopen met een tas vol kleding. Tegenwoordig koop ik 90% van mijn kleding tweedehands. Duurzaam en budgetvriendelijk.

Ik kan nu ook wel zeggen dat ik een eigen stijl begin te ontwikkelen, kleurrijk met hippie-achtige invloeden. Ik hield altijd al van kleurrijke items, maar nu nog meer sinds ik Lizzy van der Ligt en Danie Bles op Instagram ben gaan volgen. Beiden durven ze het aan in één outfit meerdere prints en kleuren te combineren. Ik word heel vrolijk van kleur, in het zwart zie je me weinig. Ik houd van vintage items, maar ik koop ook graag kleding van Fabienne Chapot, Levi’s of &Other Stories.

Kledingbudget

Ik koop graag kleding, maar ik houd al mijn uitgaven wel netjes bij. Als ik dat niet zou doen, dan zou er geen rem meer op zitten. Ik heb voor mezelf een kledingbudget van 50 euro per maand afgesproken. De ene maand koop ik niks, de andere maand kan ik gerust voor 150 euro aan kleding uitgeven. Door alles bij te houden, weet ik wanneer ik wat rustiger aan moet doen om aan het eind van het jaar niet die 600 euro te overschrijden. Zo ben ik de afgelopen maanden best wel losgegaan op Vinted (soort Marktplaats voor kleding). Reden om de app er weer even af te gooien en de komende tijd niks aan te schaffen. Vinted is super leuk, maar ook verslavend!

Waarom werkt het tweedehands shoppen zo verslavend voor mij? Omdat het voelt als schatzoeken. Als je dan dat ene pareltje hebt gevonden is dat zó leuk. Daarnaast word je er creatiever van. In de winkels hangt de laatste mode, maar tweedehands ben je meer bezig met je eigen stijl en wat jij mooi vindt. Ik laat me nu minder leiden door trends.

Kledingruil

Hoe kom ik aan tweedehands kleding? Voorheen vaak op markten als de IJ-hallen. Helaas heeft de IJ-hallen de afgelopen 1,5 jaar vanwege corona maar 3 edities gehad dus heb ik gezocht naar alternatieven. Ik heb al een paar keer een kledingruil met mijn zusjes en vriendinnen georganiseerd. Zo leuk om op die manier kleding een tweede leven te geven (en te ontvangen). Af en toe ga ik naar een kringloopwinkel, maar het meeste koop ik toch op Vinted.

Enorm aanbod

Wat je ook zoekt, op Vinted kun je het bijna altijd vinden. Ik heb meerdere pareltjes op Vinted gescoord, waarvan het meeste slechts een paar keer gedragen is en af en toe zelfs met het prijskaartje er nog aan. Nadeel van het enorm grote aanbod op Vinted, is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En omdat het aanbod zo groot is kan dat ook hebberigheid en koopdrang aanwakkeren. Op die manier is het natuurlijk niet duurzaam meer. Het moet dan ook niet zo zijn dat je juist meer gaat kopen. In mijn geval vervangt het ook de IJ-hallen. Wat ik wel jammer vind is dat je online de stof niet kunt voelen. Ook lijkt de kleur soms anders op de foto dan in het echt. Bovendien betaal je vaak meer omdat je verzendkosten (meestal rond de 3 euro) en kopersbescherming betaalt (5% van de overeengekomen artikelprijs). Voordeel van de kopersbescherming is wel dat je met een gerust hart vooraf kan betalen. Je ontvangt namelijk een terugbetaling als je artikel niet aankomt, beschadigd is geraakt of totaal niet aan de beschrijving voldoet.

Tips om de pareltjes eruit te vissen

Wil je net als ik gaan schatzoeken op Vinted, maar vind je het lastig om je door het enorme aanbod heen te worstelen? Dan heb ik nog wel een paar tips voor je!

  • Bedenk wat je wil hebben en dan het liefst zo specifiek mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een flared broek of een broek met rechte pijpen? Welke kleuren en merken spreken je aan? Vinted is niet echt een geschikt platform om je te laten verrassen door het aanbod en blanco op zoek te gaan. Op de IJ-hallen kan dat wel, omdat je daar vaak in één oogopslag kan zien wat voor kleding er te koop is. Dan is het leuk om het hele aanbod te bekijken en open te staan voor andere items dan waar je in eerste instantie op zoek naar bent. Al liggen daar ook vaak stapels met kleding waar je moeite voor moet doen om er doorheen te worstelen. Vind je het aanbod van de IJ-hallen al overweldigend, Vinted is de overtreffende trap. Je moet door alle items heen scrollen en dat is ontzettend tijdrovend. Voor mij is het dus simpelweg onmogelijk om zonder zoekopdracht van start te gaan. Ook al typ ik alleen ‘vintage’ in het zoekveld, dat is voor mij nog altijd beter dan niets.
  • Weet je wat je waar je op zoek naar bent? Mooi! Dan kan het schatzoeken beginnen. Op Vinted kun je dus heel specifiek zoeken op kleur, maat, merk, prijs van laag naar hoog, maximale prijs en staat van het product (van redelijk tot nieuw met prijskaartje). Hoe specifieker, hoe meer kans van slagen wat mij betreft!
  • Heb je iets leuks gevonden? Druk op hartje en zet het item bij je favorieten. Wacht nog even met kopen, slaap er desnoods nog een nachtje over. Op die manier voorkom je impulsaankopen. Maar wacht ook niet te lang, want anders gaat een andere koper er met je gewilde item vandoor! Kijken naar hoeveel likes het artikel heeft is een goede graadmeter. Bij meer dan 50 likes zou ik niet al te lang wachten met kopen.

Voordat je tot aankoop overgaat nog een paar tips

  • Doe een bod, Veel verkopers zijn wel bereid om wat te zakken in de prijs. Ik doe meestal een bod dat vaak wordt geweigerd omdat het verschil met de originele prijs te groot wordt. Maar ik krijg dan weer een tegenbod en daar ga ik vaak mee akkoord.
  • Kijk naar de reviews. Ik koop eigenlijk alleen bij mensen die (veel) goede reviews hebben.
  • Kijk naar de hele kledingkast van de verkoper. Misschien zit er nog iets leuks bij en kun je meerdere items bundelen (soms krijg je dan ook nog korting).
  • Stel vragen aan de verkoper als je meer wil weten over bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal enzovoort.
  • Bij twijfel? Niet doen!

Het moment om je pakketje op te halen vind ik het allerleukst. Broeken zijn altijd het spannendst om te passen, want wat als het niet past? Ruilen kan niet. Gelukkig doe ik weinig miskopen. Ik denk dat ik in een jaar misschien 3 miskopen heb gedaan. Sterker nog: mijn laatste aankopen zijn zó leuk, dat ik alleen maar enthousiaster ben geworden over dit platform. Maar zoals ik al heb gezegd, las ik nu een kledingstop in om mijn budget aan het eind van 2021 niet te overschrijden. Gemiddeld 50 euro per maand vind ik meer dan genoeg. Het moet wel leuk blijven, want het meeste van mijn geld wil ik uitgeven aan ervaringen, niet aan spullen 😉