‘São Paulo en Rio de Janeiro’

MINKE WINK

Na anderhalf uur vliegen komen we aan in de betonnen jungle van São Paulo. Een stad met duizenden wolkenkrabbers waar geen einde aan lijkt te komen. São Paulo is het financiële hart en tevens ook de rijkste stad van Brazilië. Hierdoor trekt het immigranten uit de hele wereld en daaraan dankt de stad zijn enorme diversiteit aan inwoners en wijken. Italiaanse, Japanse, Arabische, Joodse en natuurlijk Braziliaanse invloeden, je vindt het hier allemaal. Hoewel de stad een stuk minder populair is dan het nabijgelegen Rio de Janeiro zijn we toch erg benieuwd wat deze miljoenenstad te bieden heeft.

Met een Uber gaan we naar ons hostel dat aan een drukke weg in de stad ligt. Het is even wennen om weer in een grote stad te zijn. We pakken onze spullen uit en gaan meteen op zoek naar eten. Niet ver van ons hostel ligt een hamburgerrestaurant waar we genieten van een kilo friet met vegetarische burger. Heerlijk!

De volgende dag reizen we af naar de wijk Vila Madalena voor een street art wandeltour. Onze gids Rafael is super enthousiast en vertelt ons vanalles over de geschiedenis van Brazilië en van de wijken Pinheiros en Vila Madalena. Naast het financiële centrum van het Zuid Amerikaanse continent, is São Paulo een van de meest creatieve en cultureel diverse steden ter wereld. Uit São Paulo komen enkele van de beste straatartiesten en de stad barst van de kleurrijke street art. En een van de dingen waar de wijk Vila Madalena bekend om staat is street art, met name in Beco do Aprendiz en het populaire Beco do Batman. Hier vind je een kleurenexplosie van straatkunst.

En terwijl we door de wijk lopen, komen we Eduardo Kobra tegen. Eén van São Paulo’s bekendste straatkunstenaars. Hij is bezig met een nieuwe muurschildering. Kobra maakt gebruik van felle kleuren en gedurfde lijnen, terwijl hij in zijn kunst trouw blijft aan een caleidoscoop thema. De techniek van het herhalen van vierkanten en driehoeken stelt hem in staat de gezichten van beroemde mensen die hij maakt tot leven te brengen. Ik vind zijn kunstwerken echt geweldig om te zien! Wat een leuke en toevallige toevoeging aan de street art tour 😉

Aan het eind van de wandeltour brengt Rafael ons naar een overdekte markt waar we kunnen lunchen. We vinden een plekje in de zon en genieten van een overheerlijke pasta bowl en smoothie.

Nadat we ons buikje bol hebben gegeten, pakken we een Uber naar Farol Satander. Een toren met een geweldig uitzicht over de stad en verschillende tentoonstellingen. Uiteraard komen we hier voor het uitzicht over de stad. Op de 26ste verdieping genieten we van de zonsondergang op een betonnen jungle waar geen eind aan komt. Ik denk niet dat ik ooit zoveel wolkenkrabbers bij elkaar heb gezien in één stad. Een indrukwekkend gezicht.

Avenida Paulista is één van de belangrijkste straten in São Paulo en doorkruist het financiële centrum. De volgende dag starten we (na een ontbijtje bij een heerlijke bakkerij) met een ochtendwandeling over deze drukke en levendige straat. De bijna drie kilometer lange boulevard is een interessante mix van historische en moderne architectuur. Aan het eind van de straat spotten we nog een mooie muurschildering van Kobra.

’s Middags pakken we een Uber naar een groot plein midden in het centrum. Hier brengen we een bezoekje aan de grootste kathedraal van São Paulo, de Catedral Metropolitana. Het plein zelf ligt vol met zwervers en tentjes. Mensen staan in groepjes bij elkaar en de drankflessen staan keurig naast elkaar gepresenteerd op een muurtje. In Brazilië is het legaal om op straat alcohol te drinken, iets wat ons erg verbaasd. Het duurt niet lang meer voor de zon onder gaat en dus blijven we hier niet te lang hangen. Het centrum van São Paulo is niet een heel fijne plek, en zeker niet in het donker.

De volgende Uber brengt ons naar de Japanse wijk Liberdade die verscholen ligt tussen één van de drukste regio’s van São Paulo. Hier woont de grootste populatie Japanners búiten Japan. De hoofdattractie is hier dan ook (voor zowel locals als toeristen) de tientallen sushi restaurants, karaoke bars en de winkels waar je typische Japanse, Thaise en Koreaanse producten kunt kopen. We vinden al snel een sushi restaurant waar we ons laten verrassen door de chef. Zó leuk om een stukje Japan te proeven en ervaren in Brazilië. Die bestemming wordt ook meteen maar even op de bucketlist gezet 😉

Het ‘nabijgelegen’ Rio de Janeiro ligt nog wel op zón 6 uren reizen met de bus, maar als je eenmaal gewend bent om in Brazilië te reizen dan is dit echt niks. Na twee intense dagen, laten we São Paulo achter ons en reizen we weer terug naar ons beginpunt. Het voelt een beetje dubbel wanneer we Rio inrijden. Aan de ene kant zijn we een beetje sip omdat dit het einde van onze reis in het echt gewéldige Brazilië is, maar we hebben ook wel weer zin om een ander land te ontdekken en ervaren. Gelukkig hebben we nog een aantal dagen in Brazilië voordat we naar Mexico vliegen.

Aan het eind van de middag arriveren we weer in hetzelfde hostel waar onze reis bijna 2 maanden geleden begon. We lopen naar het strand voor een hapje, en om weer even die typische Rio de Janeiro cultuur op te snuiven. Het is zaterdag, mooi weer en de Carioca’s wandelen halfnaakt door de straten. Het is overduidelijk te zien dat ze de hele dag op het strand doorgebracht hebben. In Rio de Janeiro gaan de locals ook heel anders met de coronamaatregelen om vergeleken met São Paulo. Alles is hier stukken soepeler en vrijer.

De volgende ochtend staan we aan de rand van Rocinha, de grootste favela in Rio de Janeiro. Hier ontmoeten we onze gids Barbara voor een rondleiding door de favela.

Rio de Janeiro telt honderden favela’s met name in het noorden en het zuiden van de stad. Het imago van de favela’s is gehuld in negatieve associaties met drugs, misdaad, moord en armoede. De favela’s in het noorden zijn onveilig en worden niet bezocht door toeristen. In het zuiden zijn Rocinha, Vigidal en Santa Marta de enige favela’s die je als toerist veilig kunt bezoeken. De drugscriminaliteit is hier niet verdwenen, maar de veiligheidssituatie is wel flink verbeterd.

In eerste instantie heb ik een beetje een dubbel gevoel over het boeken van een favela tour in Rio de Janeiro. Om hier als blanke, rijke westerling rond te lopen, is dit niet heel erg ‘aapjes kijken’ of zelfs gevaarlijk? Al snel komen we erachter dat dit helemaal niet het geval is. Het beeld dat veel mensen (en met name Braziliaanse toeristen) hebben van een favela komt hier amper overeen met de werkelijkheid. We worden ontzettend welkom geheten door iedereen die we tegenkomen en niemand lijkt zich maar te storen aan onze aanwezigheid. De ‘bom dia’s’ vliegen ons om de oren. De helft van ons tourgeld gaat trouwens naar een aantal sociale projecten in de favela. We krijgen zelfs te zien welke projecten dit zijn, ook al kunnen we deze helaas vanwege corona niet vanbinnen bekijken. Wel krijgen we een redelijk beeld van de favela. Barbara leidt ons door smalle steegjes, langs woonhuizen, winkels en over een drukke markt. Het dakterras van een van de huizen geeft ons een nog completer beeld van grootsheid van deze favela.

Na de favela tour gaan we terug naar Copacabana waar we de rest van de middag op het strand liggen met een kokosnoot in de hand.

De volgende ochtend (of eigenlijk nacht) worden we opgehaald door Renato, onze gids voor vandaag. We rijden eerst naar het uitzichtpunt Vista Chinesa voor de zonsopkomst. Wauw! We zijn niet voor niks mega vroeg opgestaan. We zien de zon, die langzaam de stad verlicht en opwarmt, opkomen achter het Christus beeld. Echt magisch!

Als de zon wat hoger in de lucht hangt, rijden we naar de eerste hike trail. We beklimmen de Pedra Bonita. Gelukkig is het een simpele hike van 20 minuutjes naar boven lopen. Eenmaal op de top genieten we van een schitterend uitzicht over Rio de Janeiro.

De volgende hike naar Dois Irmãos is iets pittiger. We gaan eerst naar favela Vidigal waar we met een omgebouwd Volkswagen busje (het openbaar vervoer in de favela) naar boven worden gebracht. Vanaf het voetbalveld gaan we te voet verder. Het is bijna drie kwartier klimmen naar de top. Het zweet glimt op ons voorhoofd, maar we worden wederom beloond met spectaculaire uitzichten.

Na al dat wandelen hebben we best wel trek gekregen. Gelukkig kent Renato de stad op z’n duimpje en samen met hem gaan we naar zijn favoriete sushi tent. We krijgen een heerlijk sushi menu voorgeschoteld en genieten hier intens van.

De volgende dag is het helaas bewolkt en regenachtig. We maken een rondje door de Botanical Garden van Rio de Janeiro. We zijn niet mega onder de indruk, maar het is een prima tijdverdrijf op zo’n grijze ochtend.  

Na een tijdje rondwandelen gaan we naar een Indiaas restaurant voor een uitgebreide lunch. Het is onze laatste dag in Rio de Janeiro en het geld moet op 😉

Die avond drinken we onze laatste cocktail in Brazilië in een gezellige Spaanse tapas bar. We zouden heel graag nog een tijdje langer in dit fantastische land willen blijven.

Gelukkig gaan we nog lang niet naar huis. De komende 2 weken gaan we in quarantaine (lees: keihard chillen) in Mexico en daarna vliegen we naar Colombia!