Sancti Spiritus

ESTHER WINK

Cuba begint gigantisch populair te worden als reisbestemming. De toeristische driehoek, die bestaat uit Havana, Viñales en Trinidad, en het all-inclusive Varadero worden door ontzettend veel toeristen bezocht. Toch mist er iets in dit rijtje.. Wat mij betreft één van de beste bestemmingen in Cuba: Sancti Spiritus! Dit relatief kleine stadje heeft mij ontzettend verrast en was echt een verademing tussen het mega toeristische Trinidad en het chaotische Santa Clara. Wil je weten waarom ik zo enthousiast ben over Sancti Spiritus? Lees dan deze fotoblog!

Sancti Spiritus ligt geografisch gezien erg centraal en is daarom makkelijk te bereiken vanuit vele Cubaanse steden. Wij nemen ’s ochtends vanuit Trinidad een Víazul bus en komen anderhalf uur later aan in Sancti Spiritus. Een taxi nemen is ook mogelijk, maar de Víazul bus is op deze route toch wel de goedkoopste en beste optie. Reserveer hem wel op tijd, want hij is altijd vol op het moment van vertrek.

We stappen, eenmaal aangekomen, als enige toeristen de bus uit. Het is verbazingwekkend rustig, omdat er geen taxichauffeurs en andere mensen zijn die ons lastig vallen en je van alles en nog wat proberen aan te smeren. Een enorm verschil met de plekken in Cuba waar we al waren geweest! Er is zelfs geen enkele taxi te vinden rondom het busstation! Na even zoeken en rondvragen vinden we een stadsbusje die ons voor omgerekend 0,05 cent naar het centrum brengt. Voor het eerst zitten we in een echte lokale bus waar de Cubanen heerlijk luid aan het praten zijn, en merken we dat we éindelijk in het echte Cuba zijn beland. Dit begint goed!

We hebben nog niets geboekt voor de nacht en willen graag iets vinden rondom het mooie centrale plein, het Parque Serafín Sánchez. We vinden de casa particular ‘Los Richards’ – Ricardo Rodríguez in de Lonely Planet voor 25 CUC (= 25 euro) en het pand spreekt ons gelijk aan. Gelukkig is de prachtige kamer (of beter gezegd, het complete appartement) met uitzicht over het plein vrij! Dit is ook weer heel uitzonderlijk voor ons, want op alle andere plekken waren de populaire casa particulares al helemaal volgeboekt.

Nadat we ons gesetteld hebben in de kamer, beginnen we met de wandeling door Sancti Spiritus. We zijn nog wat slaperig van de vroege busrit dus drinken we eerst een lekkere cappuccino bij Taberna Yabayo. Het personeel is erg vriendelijk en de koffie smaakt goed!

We zitten heerlijk buiten van onze cappuccino te genieten met uitzicht over de Puente Yayabo. Het terras van het restaurant is ook de beste plek om de Engelsachtige brug te bekijken.

Na de nodige dosis cafeïne slenteren we door de schattige straatjes rondom Avenida Jesús Menéndez. Direct valt ons de prachtige stenen versieringen op de muren op. Yes! Eindelijk kunnen we dé perfecte foto’s maken zonder hordes toeristen!

Het uitzicht op Puente Yayabo vanaf het andere deel van Sancti Spiritus.

Er is zelfs nog een beetje straatkunst te vinden in dit kleine stadje!

De straatjes van Sancti Spiritus lijken erg op die van Trinidad, maar dan zonder de vele toeristen 🙂

Vooral Calle Llano, Calle Guairo en Calle San Miguel zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Maar omdat Sancti Spiritus zo klein is, kun je op je gemak de hele stad in één ochtend bekijken!

Heb je toch weer behoefte aan drukte, dan kun je naar Calle Independencia Sur, dé winkelstraat van Sancti Spiritus. Het is hier gezellig druk met locals. Wat ons hier ook opvalt zijn de vele bloempotten in de straten en op het pleintje voor de boulevard. Een erg leuk en grappig gezicht!

We verlaten de drukke boulevard en lopen door de straten ten noorden van het centrale plein om te lunchen. Helaas vinden we niets maar zien we wel weer een heel ander gedeelte van Sancti Spiritus. De straten hier zijn niet opgeknapt en hebben daardoor een wat rauwer uiterlijk. Ook hier is het weer lekker rustig en worden we gelukkig totaal niet lastiggevallen.

We vragen de eigenaar van de casa particular of zij misschien een lunch voor ons wil klaarmaken. Dat is helemaal geen probleem en een kwartier later staat er een hele tafel vol eten voor ons klaar! Omdat we Sancti Spiritus al helemaal hebben bekeken, besteden we de rest van de middag in de prachtige casa particular met uitbuiken van de enorme lunch, relaxen en genieten van het prachtige uitzicht vanaf onze kamer.

’s Avonds lopen we weer naar Taberna Yayabo en krijgen voor 10 CUC een lekker voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Vergeleken met in de ochtend, zit het restaurant/café nu helemaal vol met locals en dat geeft een super gezellige sfeer!

Helemaal voldaan en happy lopen we weer terug naar onze casa particular. De volgende ochtend pakken we het drukke stadsbusje naar het busstation en nemen de Víazul bus naar het chaotische Santa Clara.. Wat was het heerlijk om hier te verblijven en wat gaan we het toch missen!

Word je (net als wij) af en toe helemaal gek in Cuba, of denk je dat te worden? Ben je op zoek naar rust, maar wil je toch in een mooie stad verblijven en het authentieke Cuba meemaken? Sla dan Sancti Spiritus zeker niet over!