Sabbatical

TINEKE WINK

8 uur ’s ochtends. Ik zet op mijn telefoon Q-music aan en luister naar de stem van Marieke die opnoemt waar de langste files zich bevinden. Ik draai me nog een keer om en doezel nog een beetje weg. Even later stap ik mijn bed uit. Ik zet koffie, en met de warme mok in mijn handen geklemd ga ik op de bank zitten. Een beetje voor me uit staren, geniet ik van elke slok die ik neem. Ik bedenk me wat ik vandaag eens ga doen. Hardlopen, een blog schrijven, slenteren door de stad, een nieuw boek lezen… Klinkt als een vakantiedag of een vrije dag. Ware het niet dat ik dit ochtendritueel al bijna twee maanden heb.

Sabbatical

Ik heb dus een sabbatical, zoals dat met een mooi woord heet. Ik zeg ook weleens dat ik ‘in between jobs’ ben, maar eigenlijk ben ik gewoon werkloos. Wel vrijwillig. Ik wilde terug verhuizen van Amsterdam naar het Friese platteland. Ik wist ook niet zo goed of ik wel in de kinderopvang wilde blijven werken. Ik ben er redelijk impulsief ingerold en heb in één jaar een opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 4 afgerond en daarnaast parttime gewerkt in de kinderopvang. Een jaar waarin ik ontzettend veel heb geleerd, een jaar met de nodige struggles, een jaar met leuke momenten, maar ook een jaar waarin ik een beetje werd geleefd. Ik wilde een adempauze, tijd hebben om alles op een rijtje te zetten. Ik heb er absoluut geen spijt van, want heb wel mezelf van een andere kant leren kennen en wel weer een diploma op zak zodat ik nog alle kanten uit kan. Ik zie mezelf ook wel met kinderen blijven werken. Omdat ik weer tijdelijk bij mijn vader kon intrekken, had ik de luxe om voor een break te kiezen. Hier heb ik minder vaste lasten en minder verleidingen van de grote stad.

Hoe vul je een sabbatical eigenlijk in? Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar ik zet hieronder uiteen welke voordelen (en nadelen) ik ervaar in deze periode.

Alles gaat langzamer

Koffie drinken en daarbij een beetje voor me uit staren, zo zagen mijn dagen er hiervoor niet uit. Nee, als ik dat al deed dan voelde ik al vrij snel haast opborrelen omdat ik door deze activiteit toch een beetje in tijdnood kwam. Eerder de wekker zetten was geen optie voor mij, aangezien die op sommige dagen al om half 6 afging. Gevolg: ik ging op dagen waarbij ik moest racen tegen de klok chagrijnig de deur uit. Ik vind niks fijner dan héél rustig aan te doen ’s ochtends. Dat wil niet zeggen dat ik tot 11 uur in mijn bed blijf liggen, maar wel dat ik voor 7 uur ’s ochtends liever niet mijn bed uit kom. Ook neem ik voor één activiteit meer de tijd en denk ik sneller ‘dat komt morgen wel’. Ik heb geen to-do lijstjes meer. Soms voel ik me schuldig als ik op een dag niet veel heb gedaan. Maar dan denk ik wel snel, waarom moet elke minuut van de dag nuttig besteed worden? Dat is zo ingeprent in onze samenleving. Natuurlijk voel ik me wel beter over mezelf als ik productief bezig ben geweest. Bijvoorbeeld dat ik zo opga in het schrijven van een blog, dat ik de tijd vergeet.

Langzamer leven betekent voor mij niet dat ik de hele dag in mijn pyjama op de bank series kijk, maar dat ik helemaal opga in de enkele activiteiten die ik op een dag doe. Langzamer leven heeft ook als voordeel dat ik meer in het nu leef. Zo zit ik minder in mijn hoofd en ben ik me veel bewuster van mijn omgeving als ik buiten een rondje ga hardlopen of als ik naar de stad fiets.

Meer ruimte in je hoofd

Van een tijdje vrij nemen, krijg je meer ruimte in je hoofd. Je stapt uit de ratrace, gaat even niet meer mee in de stroomversnelling van het leven. Je hebt de tijd om over dingen na te denken. Zo denk ik nu meer na over mijn toekomst. Ik heb samen met een vriendin een visionboard (een visuele weergave van mijn visie op de toekomst) gemaakt en een mindmap van mijn droom om in het buitenland te wonen. Niet dat hier nu allemaal nieuwe dingen uit zijn gekomen, maar dit maakt het nog tastbaarder.

Ik besef nu steeds meer dat ik niet droom van het huisje, boompje, beestje leven. Een gezin is niet mijn doel in het leven, ik word gelukkig van vrijheid en het nomadenbestaan past bij mij. Overal en nergens wonen, voor langere tijd op reis gaan, zo weinig mogelijk spullen bezitten (kleding is mijn enige zwakte). Volgend jaar wil ik weer voor langere tijd naar Azië en er staan wat steden en landen op mijn lijstje waar ik een tijdje zou willen wonen. Vooral Spanje trekt. Mijn reizigersbloed weer laten stromen, daar word ik gelukkig van.

Tijd voor schrijven, lezen en alles wat ik leuk vind om te doen

De meeste tijd ben ik kwijt aan lezen en schrijven. Ik verslind boeken en tijdschriften. Tijdschriften zijn voornamelijk ter ontspanning, bij boeken vind ik het ook leuk als ik er iets van kan leren. Zo ben ik nu bijvoorbeeld begonnen in het boek van Wouter de Jong ‘Mindgym’. Over hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren. Schrijven geeft mij ook veel energie. Verder kan ik zo uren bezig zijn met het monteren van een (reis)video, zoals mijn laatste video van Málaga. Het uitzoeken van de muziek, het knippen en plakken…het is één van mijn grootste hobby’s.

Naast lezen, schrijven en monteren, heb ik het sporten ook weer opgepakt. Zo loop ik drie keer per week hard en ben ik begonnen met hot yin yoga. Yin yoga is een meditatieve, rustige vorm van yoga waarbij de nadruk niet op beweging ligt, maar voor langere tijd in een houding blijven. Je gewrichten worden er soepeler en sterker van. Dit onder het genot van een knapperend, warm vuurtje. Ik ben fan! Meer tijd betekent voor mij dus ook meer energie om (nieuwe) hobby’s weer op te pakken.

Deze sabbatical is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Last van verveling heb ik nog niet gehad, maar ik moet mezelf ook weleens een schop onder mijn kont geven omdat ik ’s ochtends wel erg laat op gang kom. Vooral nu de dagen weer korter worden ben ik soms iets moeilijker vooruit te branden.

Geen inkomsten

Tja, het allergrootste nadeel van een sabbatical is dat er niks binnenkomt. Nou ja niet helemaal niks, want ik krijg nog wel zorgtoeslag en verdien ook een klein zakcentje met boeken door te verkopen op Bol.com, maar dan houdt het wel een beetje op.

Ik heb geen uitkering, daar heb ik geen recht op omdat ik zelf ontslag heb genomen. En een hele minimalistische levensstijl heb ik ook niet. Ik houd van weekendjes weggaan, naar de sauna, stedentrips, een filmpje pakken, kortom; alles wat geld kost.

Ik ben wel creatief geworden. Ik maak veel gebruik van kortingsbonnen en bedenk andere manieren om zo goedkoop mogelijk leuke dingen te kunnen doen. Bijvoorbeeld voor de helft van de prijs naar de bioscoop gaan op dinsdagavond. En een nieuwe outfit op de IJ-hallen kopen.

Maar ook met kortingsbonnen en het kopen van tweedehands kleding gaat er nog altijd meer uit dan dat er binnenkomt, dus uiteindelijk zal er wel weer geld verdiend moeten worden. Ook omdat ik weer wil sparen.

Voldoening na een werkdag

Soms mis ik die voldoening die je na een werkdag kan hebben wel. Dat je dan extra geniet van een vrije avond of het weekend. Verder kan ik goed alleen zijn en vind het ook heerlijk, maar soms is het wel jammer om geen collega’s meer om je heen te hebben. Maar ik moet wel zeggen dat ik dat niet als een heel groot nadeel ervaar. Ik zie mijn vriendinnen die ook in Friesland wonen namelijk best vaak, zowel doordeweeks als in het weekend. Een van mijn vriendinnen heeft zelf op dit moment ook geen baan, dus als we willen afspreken kan dat vaak ook een paar dagen van te voren in plaats van dat we datumprikker erbij moeten pakken. Ik denk wel dat als de dagen te veel op elkaar beginnen te lijken, ik wel behoefte ga krijgen aan verandering. Maar dat is nu nog niet aan de orde.

Een ander nadeel (die ik zelf nog niet als nadeel ervaar) is het feit dat je een gat in je CV krijgt. Daarnaast moet je ook zelf voor structuur in je dag zorgen in plaats van dat je werk dat grotendeels voor je doet. 

What’s next? Dit is natuurlijk wel een tijdelijke situatie. Ik ga meedoen aan een geneesmiddelenonderzoek en de komende tijd ga ik me focussen op leuke vacatures in de omgeving. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat het goed komt!