Roadtrip Puerto Rico

ESTHER WINK

Ook al is Puerto Rico deel van de VS, het openbaar vervoer werkt net zoals op alle andere Caribische eilanden gewoonweg niet. Toch verschilt dit eiland behoorlijk van haar buurlanden: de wegen zijn namelijk stukken beter. Een auto huren op dit prachtige eiland is dan ook een absolute must. Laura en ik reden in een week de route San Juan – Luquillo – Barranquitas – San Germán – Boqueron – Rincón – San Juan, met daartussen een aantal leuke stops. Hierbij een aantal tips voor een roadtrip door dit groene eiland!

Kustlijn San Juan – Luquillo

Rijd je vanaf San Juan in oostelijke richting, dan kom je al snel in de groene oase genaamd Piñones terecht. Je rijdt hier over een rustige weg, met links van je de zee en fijne stranden, en rechts van je het bosreservaat Bosque Estatal de Piñones, waar je kunt hiken en kayakken. Ook zijn er overal langs de weg foodkiosks (simpele restaurantjes) te vinden. Wij hadden helaas te weinig tijd om hier te stoppen, maar als je meer tijd hebt dan ons zou ik hier zeker een middagje spenderen! Wij reden verder naar Loíza Aldea, dé plek om handgemaakte vejigantes (Puerto Ricaanse maskers) te scoren, en daarna via de snelweg naar het kleine badplaatsje Luquillo om te overnachten.

El Yunque

Het populaire enige tropisch regenwoud in de Verenigde Staten is prima te doen in een tour, dus ook zonder huurauto kun je vanaf hoofdstad San Juan dit nationaal park bezoeken. Maar wil je de tijd nemen om dit mooie regenwoud met zijn vele watervallen te bekijken en te hiken, dan is met je eigen vervoer gaan nog een veel beter idee. Bovendien kun je dan zelf kiezen welke trails je wilt doen en zo de vele (Amerikaanse) toeristen vermijden. Zelf deden wij de populaire Big Tree Trail en de minder bekende Mt Britton Trail, maar er zijn talloze andere trails waar je je dagenlang mee kan vermaken.

Ruta Panorámica (Central Mountains)

Deze autoroute staat bekend om zijn vele panoramische uitzichten, maar ook om de vele bochtige smalle wegen. We maakten onder andere stops bij het kleurrijke dorpje Barranquitas en een (eindelijk) niet-toeristische waterval.

Maar er is zoveel meer te zien in deze regio. Wij hadden bijvoorbeeld heel graag een tour naar het prachtige Cañon de Cristobal willen doen, maar zaten qua budget en tijd niet zo ruim. Zoals met alles in Puerto Rico duurde het veel langer voordat we bij ons eindpunt, San Germán in het zuiden, aankwamen (we waren uiteindelijk meer dan 10 uur onderweg!). Toch waren we erg blij dit gedeelte van Puerto Rico ook gezien te hebben. Wil je deze route dus ook doen, bereid je dan voor op een hele lange maar geweldige autotocht!

Route Boquerón – Playa de Joyuda

Ook al zaten we krap met de tijd, we móesten en zouden naar de westkust van Puerto Rico. Deze regio staat bekend om zijn mooie rustige stranden, low-rise hotels en relaxte vissersdorpjes. Vanuit San Germán waren we in een mum van tijd in Boquerón; ooit een hippietown, nu een rustig badplaatsje. Hier relaxten we een aantal uurtjes op Balneario Boquerón, een van de mooiste stranden van Puerto Rico. Daarna reden we via de kust naar Playa de Joyuda, een lange strook van visrestaurants aan (of zelfs in) zee vanwaar je onder het genot van een hapje en een drankje van het uitzicht kan genieten. Een ideale lunchstop!

Rincón en San Sebastián

‘Safe the best for last’ was in onze reis zeker van toepassing: Rincón is echt een waar surfparadijs, en zelfs voor niet-surfers zoals ik een geweldige bestemming! Het zit er vol met jonge zongebruinde Amerikanen die hun drukke leven op het vasteland zat waren en zich hier settelden om te surfen en te chillen. Het dorpje zelf is super laidback en ook heel erg gericht op surfers, waardoor het eten in de restaurants goedkoop en lekker is. Daaromheen brengt vrijwel elke splitsing op de hoofdweg je wel naar een fijn zwem- of surfstrand. Ons verblijf in het geweldige Rincon Surf Hostel maakte het helemaal compleet. Met het hele hostel zijn we nog naar twee bijzondere watervallen in San Sebastián gereden, waar we de hele middag hebben gezwommen, van de watervallen zijn gesprongen en als Tarzan aan touwen slingerden.

We hadden maar één volle dag voor Rincón, maar wat hadden we hier graag minstens een week gezeten..