Roadtrip langs de Belgische kust

TINEKE WINK

Het Goede Doel zingt over ons buurlandje dat hij heeft getwijfeld om er te gaan wonen. Ik heb nog nooit getwijfeld over België, maar ken het land ook niet zo goed. Afgezien van een paar weekendjes Antwerpen en Brussel heb ik verder nog niks van België gezien.

Dat gaat nu enigszins veranderen, als we tijdens een roadtrip met als eindbestemming het zuiden (Spanje, Portugal, wellicht Marokko) langs de Belgische kust rijden. Onder het mom van: we moeten er toch doorheen rijden, laten we er dan maar iets leuks van maken.

Park 4 Night

Het is 15 oktober als we voor onbepaalde tijd met Miep richting het zuiden vertrekken. We doen het lekker rustig aan en blijven de eerste drie nachten zelfs nog in Nederland. Op zaterdag genieten van het uitgaansleven in de Jordaan in Amsterdam (met vriendin Mischa), op zondag borrelen bij de broer van Ingrid en diens vrouw in Geldrop (Brabant) en op maandag nog een dagje in Goes voor een heerlijke saunadag. Hier maken we ook voor het eerst kennis met het begrip wildkamperen. Die plekjes zoeken we niet op de bonnefooi, maar via de app Park4Night. Een gratis app waarin mooie plekjes worden gedeeld om te overnachten, of om gewoon even op een mooie plek te stoppen. Officieel is wildkamperen verboden, maar het wordt op sommige plekken wel gedoogd. Op Park4Night kunnen gebruikers recensies achterlaten. De rating van een plek gaat van 1 tot 5 sterren. Als er veel negatieve recensies staan in de zin van geluidsoverlast of weggestuurd worden door de politie denken we toch snel laat maar. We gaan voor de drie sterren of meer. Zo vinden we in Goes een mooi plekje in de natuur in de buurt van het saunacomplex. Omringd door bomen en aan een meer. Er is zelfs een DIXI.

De dag erna rijden we Nederland uit, op naar België! Onze eerste stop is Knokke, op 78 kilometer van Goes. Via Park4Night vinden we een gratis parkeerplek aan de rand van Knokke, waar we ’s nachts ook kunnen parkeren (en dus ook slapen). Deze parkeerplek ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het stadscentrum.

Knokke

Knokke-Heist is een exclusieve badplaats met veel chiqu geklede mensen in nudetinten. Wij vallen er een beetje uit de toom in onze kleurrijke kleding en felgele Miep. Maar dat contrast vinden we ook wel weer grappig. We wandelen langs mooie gebouwen en een grote midgetgolfbaan voor we bij het strand zijn. De huisjes hier aan zee doen me een beetje denken aan de vakantiehuisjes op Vlieland. Echter zijn de uitzichten vanaf het strand weer van andere orde. Tijdens een strandwandeling naar het hart van de boulevard zien we veel troosteloze hoge appartemensgebouwen. Hoogbouw langs de kust zou verboden moeten worden, het geeft een strand meteen een hele andere uitstraling. Gelukkig is het een warme dag en worden we wel heel blij van de zon en het wandelen over het strand.

Helaas is het naseizoen en zijn de strandtenten gesloten, maar in het centrum zijn genoeg leuke terrasjes te vinden. We bestellen een Belgisch biertje en proosten op onze roadtrip. We wandelen nog wat door de groene villawijken van het Zoute (het oostelijke deel van Knokke) en bewonderen het mooie Zoutekerkje, een stille oase midden in de drukte. Aan het eind van de middag lopen we weer naar onze parkeerplaats. We kijken uit over de ondergaande zon en genieten van rosé en onze avondmaaltijd: nachos.

Blankenberge

Na een fijne rustige nacht op de parkeerplaats rijden we naar de volgende badplaats: Blankenberge. Hier gaan we niet slapen, maar doen we alleen even een tussenstop. We parkeren op een parkeerplek waar we gaan lunchen voordat we de badplaats verkennen. Na de lunch gaan we even Blankenberge in. Met de nadruk op even, want we staan helaas op een betaald parkeren plek. Maar we hebben toch het idee dat we hier niet zoveel tijd nodig zullen hebben, iets waar we achteraf helemaal gelijk in hebben. Misschien dat het hier in de zomer bruist, maar nu zien we vooral veel kranen. Het lijkt wel alsof er overal gebouwd of gerenoveerd wordt. Zelfs het casinogebouw staat in de stijgers, het gebouw waar we voor komen. We zijn hier om de babysculpturen te bewonderen die sinds 2007 de gevel van dit gebouw sieren. De babysculpturen hebben geen oren, geen ogen en geen mond, enkel een smalle gleuf die over het gezicht loopt. Deze kolossale sculpturen zijn het werk van de Tsjechische kunstenaar Cerny. Hij bekritiseert hiermee het huidige computertijdperk. Na een uurtje verlaten we Blankenberge weer, op naar De Haan.

De Haan

We parkeren Miep op een gratis parkeerplaats en verkennen de badplaats. In de Haan vind je gelukkig geen hoge appartementsgebouwen dankzij strenge bouwvoorschriften en de bescherming tot dorpsgezicht in 1995. In plaats daarvan zijn er veel witte villa’s met rode daken. We vinden deze badplaats dan ook de mooiste van de Belgische kust (van wat we hebben gezien). Een van de mooiste gebouwen in de Haan is het Grand Hotel Bella Vue. Dit driehoekige gebouw is ontworpen in cottagestijl en van de Brugse architect Oscar Dumon. Het hotel bestaat al sinds 1912 en het is nog steeds een geliefd hotel. Albert Einstein kwam hier ook, de bekendste inwoner die de Haan ooit heeft gekend. De Duitse natuurkundige verbleef tijdens de oorlog in De Haan. Zijn standbeeld herinnert aan zijn verblijf in deze badplaats.

In het time to momo boekje ‘Belgische kust’ dat ik deze dagen overal met me meesleep, zijn overal afbeeldingen van beelden van een kleurrijke haan te zien. In het boekje staat geen informatie over waar we deze hanen kunnen vinden, dus we maken er een missie van om in De Haan op zoek te gaan naar de haan. Het boekje komt uit 2018, zou de haan nog bestaan? Als we even later op een bankje uitrusten met een gekoeld blikje bier uit de supermarkt, komt de haan toch nog op ons pad. We vinden hem in het park waar wij ook op dat moment zijn.

Aan het eind van de middag rijden we De Haan weer uit. Buiten de stad vinden we een parkeerplek voor de nacht. Een beetje op een aparte plek, langs de kant van de weg vlakbij een militaire basis. Maar het strand is weer dichtbij voor een verkoelende duik in de ochtend en we hebben hier wederom weer een rustige nacht.

Nieuwpoort

De stad Oostende slaan we over op deze route, in plaats daarvan rijden we verder naar Nieuwpoort. De laatste stad aan de Belgische kust. Het is regenachtig en uitgestorven in Nieuwpoort. Buiten een mooi stadhuis zijn we niet zo van de indruk van deze stad. We hebben hier wel even wifi en elektriciteit nodig, dus drinken we een biertje bij Jeanne, een gezellig eethuis dat tevens een B&B is. Het personeel is hier ontzettend gastvrij en beleefd. Ik wil in eerste instantie een cappuccino met havermelk bestellen, maar dat is er niet. De serveerster verontschuldigt zich uitgebreid. Dat is iets wat Hollanders graag drinken zegt ze, Belgen bestellen zelf nooit havermelk. Geen probleem, het kersenbiertje smaakt ook goed.

Wat is onze conclusie na drie dagen Belgische kust?

Leuk, maar niet perse voor herhaling vatbaar. De aanblik van alle hoge appartementsgebouwen en kranen waren wat minder. Wel heeft De Haan ons positief verrast (geen hoogbouw!) en Knokke heeft mooie wijken en gezellige terrasjes. We hadden gelukkig super mooi weer in België, dus we hebben hoe dan ook genoten. Als je echt de bruisende kant van de Belgische kust wilt ervaren, denk ik toch dat je er in de zomer heen moet gaan.