Roadtrip door Noord-Italië

SANDRA WINK

Met het WanderWinks camperbusje gaan we op pad. Een oude, omgebouwde bestelbus van Ford met bijna 4 ton op de kilometerteller. We hebben 16 dagen en reizen vanuit Groningen richting Italië. Onze reisroute ziet er als volgt uit:

Groningen – Neuschwanstein – Schwangau – Lago di Braies – Sexten – Venetië – Gardameer (San Felice del Benaco) – Groningen

Reizen door Duitsland en Italië

We rijden vroeg in de ochtend, nog voor de zon opkomt, Groningen uit. Een geluksgevoel overvalt me als de zon even later opkomt terwijl we over de grens rijden van Duitsland over de lege snelweg. Na een halve dag reizen en enkele stops komen we aan op de eerste camping vlakbij Neuschwanstein. Bij de receptie krijgen we te horen: kleine platz frei. Wat? En dat terwijl we buiten het hoogseizoen reizen in de laatste twee weken van september. Na even zoeken vinden we een andere camping aan het meer. We drinken een biertje en kunnen nog de mooie zonsondergang bekijken vanaf de pier. In de ochtend nemen we een duik in het heldere meer voordat we doorreizen naar Italië. Onderweg stoppen we nog even kort om het imposante kasteel Neuschwanstein te bekijken van een afstandje. Nog ruim 5 uren te gaan voor de volgende stop: Schwangau. Hier verblijven we op de mooie camping Al Plan. De lucht ziet er dreigend uit terwijl we ons kamp opzetten. Als we even later onder de terrasverwarmer buiten bij een pizzeria zitten komt de regen met bakken uit de hemel vallen. Terwijl we genieten van onze eerste Italiaanse pizza en wijntje gaat het compleet tekeer buiten. Na een koffie, tiramisu en limoncello duiken we snel onze camper in.

Ziplinen en Lago di Braies

Het is stralend mooi weer als we opstaan, maar wel héél koud. Er ontstaan wolkjes als ik uitadem. Nadat we de broodjes van de bakker oppeuzelen met een warme kop koffie trek ik mijn hardloopschoenen aan om de omgeving te verkennen, en om op te warmen. Richard springt op zijn fiets en doet hetzelfde. In de middag lopen we naar het Xtreme Ziplinen Adventure kantoor in het centrum. We worden in een harnas gehesen en krijgen een Calimero helm op ons hoofd gedrukt. We staan op het punt om de langste zipline van Europa te trotseren. Met lichte spanning gaan we per skilift naar de top. Vanaf hier begint het parcour van 7 ziplines, waarvan de snelste zo’n 80 km per uur. De eerste routes gaan een beetje in een roes aan me voorbij, zoveel adrenaline voel ik in mijn lijf. De langste zipline is de mooiste en het uitzicht is fenomenaal. We voelen ons zo vrij als een vogel. Wat een avontuur.

De volgende ochtend reizen we vroeg door naar Lago di Braies. Nog voordat de massa’s toeristen arriveren, bewonderen we het beroemde en prachtige blauwe meer dat omheind is door grijsgroene bergen en rotsen. De wolken sluimeren er nog gestaag langs. Een indrukwekkend gezicht. Langzamerhand stromen de toeristen naar het meer en worden de selfiestokken tevoorschijn gehaald. Tijd om verder te reizen!

Hiken in de Dolomieten?

Langs een smalle en steile bergpas rijden we verder naar het plaatsje Sexten. De komende 2 dagen willen we gaan hiken naar de Drei Zinnen en de omgeving verkennen. Dit plan valt compleet in het water als we eenmaal op de camping zijn gesetteld. Zoiets hebben we nog nooit gezien. Caravan Park Sexten is een 5 sterrencamping en naast het heerlijke plekje waar we kamperen inclusief gebruik van onze eigen luxueuze privé badkamer met whirlpool en terras, is er een enorm wellness complex met verwarmde buitenzwembaden en jacuzzi’s. Na een hele middag relaxen komen we er pas achter dat er naast al die baden ook nog een compleet sauna complex is met tientallen sauna’s. Er zijn zelfs opgietingen! We besluiten de camping niet meer te verlaten. Ons plan om te hiken vegen we van tafel en we maken er een complete wellness dag van op deze onvergetelijke plek.

Deze accommodatie verdient een plekje in onze categorie Bijzonder Overnachten. Lees meer over deze ervaring in mijn blog over luxe en wellness in de Dolomieten.

Rokende remschijven

We worden wakker in 3 lagen kleding. Ik schuif mijn slaapmasker over mijn ijskoude neus en kruip nog wat verder onder de deken en tegen Richard aan. De ruiten zijn bevroren. Het is -1 graad. We zijn klaar met de kou en toe aan warmte! Als het goed is zijn we in 3 uurtjes in het warme Venetië. Als het goed is… We rijden via zo’n steile bergpas naar beneden en het oude en zwaar beladen WanderWinks camperbusje heeft het zwaar. Op een gegeven moment ruiken we iets verbranden en zetten we direct de bus aan de kant. De remschijven zijn aan het roken. We volgen ons eerste instinct en gooien al het water dat we hebben er tegenaan om ze te laten koelen. Even later geeft een zoektocht op Google naar oververhitte remschijven ons een hartverzakking. Nóóit de remschijven koelen met water of ijs. Oeps. We durven voorlopig nog niet verder te rijden. Dit geeft behoorlijk wat stress. Alle scenario’s gaan door mijn hoofd. We staan in de middle of nowhere in de bergen en hoe gaan we verder? Na een tijdje besluiten we langzaam in de eerste versnelling verder af te dalen. 2 uren zijn we muisstil en stoppen we zo nu in dan om de bus te checken. Het gaat allemaal goed en we merken dat we onszelf een beetje gek maken. Aan het einde van de dag zijn we blij en opgelucht als de bus op zijn plek staat op een pareltje van een camping in het warme Venetië.

Kamperen in Venetië

We verblijven op Agricamping Mose, dat op het uiterste puntje van het toeristische schiereiland ligt op een half uurtje varen van Venetië. Het is een kleinschalige camping met 40 plekken en een foodtruck met plastic stoelen en tafels die het restaurant moet voorstellen. Hoewel we ons voornemen om te gaan koken, eindigen we iedere avond bij de gezellige foodtruck met overheerlijke lokale gerechten en een geweldige service. Het strand is slechts een klein kwartiertje lopen waar we de eerste dag dan ook de hele dag vertoeven. ’s Ochtends hardlopen, bij de bus ontbijten en daarna een strandbedje bemachtigen waar we de halve dag verblijven. Pas de volgende dag bezoeken we Venetië. Een mooie ervaring om er met de boot naartoe te reizen. Ook de enige manier overigens. Er zijn geen wegen, alles moet je hier met de boot of te voet doen. Hoewel we niet zoveel drukte verwachten vanwege het seizoen en corona, krioelt het hier van de toeristen. Het is even wennen om weer tussen de massa’s mensen te schuifelen. Na een tijdje slenteren zoeken we een rustig dakterras met een geweldig uitzicht over Venetië. De rust wordt snel verstoord door een enorme wesp die ons maar blijft terroriseren. We drinken snel onze Aperol Spritz op en vinden een weg naar een van de vele havens waarvandaan we een boot pakken naar het rustigere Cannagario. Hier is het veel minder toeristisch en stikt het van de lokale barretjes. We hoppen van terras naar terras en kopen souvenirs voor onszelf en de mensen thuis. Venetië is prachtig, groter dan wat ik me had ingebeeld maar wel heel typisch met de gondels en smalle straatjes. 1 dag is wel meer dan genoeg. Tegen de avond pakken we weer de boot naar ‘ons’ eiland. Wederom sluiten we de avond af met een pasta bij onze favoriete foodtruck. Lees meer over Venetië in mijn blog over kamperen in Venetië + tips.

Relaxen aan het Gardameer

Na een chocolade croissant en goddelijke cappuccino bij de foodtruck (heel verrassend) rijden we met het camperbusje naar onze laatste stop: het Gardameer. De regen komt met bakken uit de hemel vallen en de weg naar de camping is ook nog eens afgesloten. In combinatie met trek in voedsel zorgt het voor een lekker portie kibbelen op elkaar. Na uren wachten kunnen we de camping oprijden en pleuren we de bus in een modderpoel wat onze plek moet voorstellen. We rennen door de regen naar de pizzeria van het camping. Een flesje wijn, goddelijke pizza en spelletje later is het bijna droog en kruipen we zonder verder iets uit te pakken ons bedje in.

San Felice del Benaco

Een felle zonnestraal schijnt in mijn gezicht zodra ik de hete bus uitstap. Vanwege de regen hebben we het dak niet opengedaan en alleen de deur op een kier gezet. Mijn lichaam schreeuwt: verkoeling! Na 2 stappen duik ik in het heldere en verkoelende Gardameer. Heerlijk wakker worden dit. De laatste week verblijven we op camping Fornella en we bemachtigen zodra het kan het mooiste plekje aan het meer. Hier zetten we voor de laatste keer ons gezellige kamp op. 25 graden, zon en alleen maar in bikini rondlopen: ik houd er van! De rest van de middag liggen we bij het zwembad en in de avond koken we weer eens (voor de verandering) bij het busje. De rest van de week verkennen we de omgeving en chillen we vooral véél bij het camperbusje en het zwembad.

Saló

We ontdekken het dorpje Saló, een gezellig havendorpje met kleurrijke huisjes en talloze bootjes. Iedereen nipt hier van een Aperol Spritz en wij volgen al snel het voorbeeld. Met een kraslot winnen we 100 euro en we besluiten onszelf te verwennen met een luxe etentje. Zodra de zon weg is en de straatlichten voor een gezellige sfeer in het dorp zorgen, schuiven we aan een tafeltje van restaurant Civico 7. We genieten van een 4 gangen diner met een heerlijk flesje wijn. Echt een culinair hoogstandje!

Fietstocht langs de zuidkant

Richard heeft zijn racefiets mee en ik huur een dagje een mountain e-bike. Hoewel ik een beetje anti e-bike ben, is het stiekem wel heel fijn om tijdens het klimmen de fiets op turbo stand te zetten zodat het me weinig moeite kost. We fietsen langs de zuidkant van het Gardameer, via Desenzano del Garda naar Sirmiona. Vooral dat laatste dorp is een groot toeristisch walhalla en ook de rest van de route is verre van boeiend. Deze kant van het Gardameer is veel toeristischer en massaler. Wel ontdekken we dankzij de tip van onze Duitse campingburen een geweldig uitzichtpunt op de route.

We zoeken een dag later ons favoriete dorpje Saló weer op voor een terrasje. Richard op de fiets, ik lopend. Na bijna 5 uren wandelen ben ik toch wel heel blij om terug te zijn bij het camperbusje om een duik te nemen in het meer.

De laatste dag doen we dan ook helemaal niks behalve zonnen en zwemmen. Het is hierna nog zo’n 15 uren terugrijden naar Nederland. Wat een reis, en vooral: wát een heerlijke vakantie!