‘Roadtrip door Andalusië’

MINKE WINK

Mijn laatste dag in Spanje eindigt waar mijn eerste dag in Spanje begon. In Sevilla.

Sevilla

Tijdens Semana Santa, de Heilige week, een week voor Pasen vinden er ontzettend veel boeteprocessies plaats in heel Andalusië. Gedurende deze week wordt de lijdensweg van Jezus herdacht. Een belangrijke week voor Spanje en in het bijzonder voor Sevilla. De meeste en indrukwekkendste processies vinden daarom ook plaats in Sevilla.

Een boeteprocessie ziet eruit als een kalme en emotionele stoet die onder een deken van wierook door de kleine straatjes van Sevilla trekt. Deze stoet, de zogenaamde paso, begint bij de kerk van het broederschap om vervolgens via de Kathedraal in het centrum weer terug te keren naar dezelfde kerk.

De optochten worden aangevoerd door de Katholieke broederschappen met puntmutsen die grote beeldhouwwerken met beelden van Jezus en Maria manoeuvreren door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. De kappen of puntmutsen die gedragen worden verbergen de identiteit van de boetedoeners.

Semana Santa is een emotionele traditie in Sevilla en ontzettend indrukwekkend om mee te maken. Samen met Sandra en haar huisgenootje Laura heb ik, naast de vele bezienswaardigheden in Sevilla die we bezocht hebben, verschillende processies mogen bewonderen. We zijn 2 dagen in Sevilla gebleven op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Op deze dagen zijn de processies het meest indrukwekkend, emotioneel en intens.

Afgelopen weekend zijn Sandra en ik vanuit Sevilla met de bus doorgereisd naar Granada om vanaf daar samen met Daddy en Esther een korte roadtrip door Andalusië te doen.

Granada

het absolute hoogtepunt van deze stad is ons bezoek aan het Moorse wereldwonder, het Alhambra, het bekendste bouwwerk van Granada en misschien wel van heel Spanje. Het Alhambra is een paleizenstad omgeven door een enorme vestigingsmuur boven op een berg midden in de stad. Hoewel de buitenkant er erg sober en bescheiden uitziet, is van binnen elk oppervlak bedekt met ongelooflijk veel sierlijke details. Echt prachtig om te zien! We hebben 3 uren rondgedwaald door de indrukwekkende paleizen en gigantische tuinen.

Ook het centrum van Granada met zijn Arabische invloeden is ontzettend mooi om te zien. Overal kleine straatjes, leuke pleintjes en schattige kerkjes. Ook in Granada vieren ze Semana Santa en we hebben nog net de laatste optocht met baby blauwe puntmutsen, begeleid door een fanfare met prachtig intense muziek kunnen bewonderen.

Via een prachtige route over kronkelwegen langs heel veel olijvenplantages rijden we de volgende dag in onze gehuurde Skoda naar Córdoba. Onderweg maken we een stop in het schitterende kleine dorpje Iznajar met geweldige uitzichten.

In de middag komen we aan op onze volgende bestemming, Córdoba.

Córdoba

De volgende dag beginnen we fris en fruitig aan een bezoek aan dé toeristenattractie van Córdoba, de Mezquita. Zo te zien zijn we niet de enige met dit idee want het stikt hier van de toeristen en groepen schoolkinderen. Gelukkig zijn we er vroeg bij en daardoor als één van de eersten binnen.

De Mezquita is een van de grootste moskeeën ter wereld, bestaande uit meer dan 800 zuilen, vergulde bronzen deuren, mozaïek, druk bewerkte plafonds en gedetailleerd houtsnijwerk. In het midden van de moskee is een kathedraal gebouwd wat er echt bizar en ongewoon uitziet. De vele zuilen hebben een bijna hallucinerende werking op ons. Ik heb nog nooit eerder zoiets gezien, echt heel indrukwekkend.

Na ons bezoek aan de Mezquita slenteren we verder door de schattige straatjes van het oude centrum op zoek naar souveniers en lunch. Net als Granada heeft ook Córdoba een geweldig oud centrum met overal kleine straatjes, leuke pleintjes en schattige kerkjes.

Vanuit Córdoba reizen we vervolgens weer terug naar Sevilla, de stad waar mijn Spaanse avontuur meer dan 2 maanden geleden begon en ook weer zal eindigen.

Vanavond vlieg ik weer terug naar Nederland.