Roadtrip Andalusië

ESTHER WINK

Bij het horen van de naam Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje, denk je vaak aan de grote steden Sevilla, Málaga en Granada. De meeste toeristen houden dan ook deze route aan. Maar Andalusië heeft veel meer te bieden. Zelf heb ik deze regio drie keer bezocht, en kan ik dan ook met zekerheid zeggen dat dit mijn favoriete Europese bestemming is. Twee jaar geleden reden we de route Málaga – Granada – Córdoba – Sevilla – Cádiz – Ronda – Málaga. Ook maakten we nog stops bij schattige dorpjes en ontdekten we fantastische autoroutes door de bergen en langs de kust. De meest authentieke regio van Spanje is dan ook het beste te bezoeken met een (huur)auto.

Hierbij uit eigen ervaring een aantal tips voor een ultieme roadtrip door een van de mooiste regio’s van Zuid-Europa! 😉

Semana Santa

Toen we op onze eerste dag, de dag na Goede Vrijdag, door de prachtige stad Granada slenterden, stuitten we ineens op deze processie (zie foto). Semana Santa vindt eigenlijk de week voor het Paasweekend plaats en dus hadden we niet verwacht dit nog te zien. Er was een prachtige parade, mooie muziek en tot slot nog een enorme stoet van nazarenos (boetelingen). We waren er allemaal stil van, zo mooi was het! Als je dus toevallig rond Pasen in Andalusië bent, vergeet dan niet een van deze processies bij te wonen in steden als Granada en Sevilla.

Iznájar

Tussen Granada en Córdoba vind je geïsoleerde dorpje Iznájar, gelegen op een prachtige bergtop en omgeven door een enorm reservoir. Al van veraf zie je het dorpje met zijn opvallende kasteel liggen. Parkeer je auto onderaan en klim naar het rustige dorpje voor prachtige uitzichten over het reservoir. Of ga de uitdaging aan en rijd door de extreem smalle en steile straatjes naar de top 😉 Hoe je er ook komt, het uitzicht boven is fenomenaal. Ideaal als ontbijt/lunchstop tussen Córdoba en Granada.

Vejer de la Frontera

Dit schattige dorpje is makkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg tussen Cádiz en Tarifa en zeker een korte stop waard. Je kunt er een kasteel en mooie uitzichten vanaf het hooggelegen dorpje bekijken, maar vooral het leuke Plaza de España bewonderen. Dit plein is een mini-versie van de bekende Plaza de España in Sevilla, maar dan zonder de vele toeristen. Neem een koffie bij een van de vriendelijke cafés aan het plein en geniet van de rust van Vejer de Frontera 🙂

Sierra de Grazalema

Deze autoroute brengt je bij de meest bijzondere dorpjes en door het prachtige nationaal park Sierra de Grazalema. Het is naar mijn mening één van de beste voorbeelden van de bekende witte huizenroutes. Vanaf het beroemde dorpje Ronda hebben wij in een middag de dorpjes Setenil de las Bodegas, Olvera, Zahara de la Sierra en Ubrique bezocht. Tussendoor hebben we natuurlijk ontelbare fotostops gemaakt en de prachtige landschappen bewonderd 🙂 Zeker weten de mooiste autoroute van Andalusië!

Costa de la Luz

Witte stranden, kleine vissersdorpjes, leuke campings en genoeg wind- en kitesurfmogelijkheden.. Dit is de ideale getaway van de ‘Costa del Chaos’, oftewel de drukke stranden van de Costa del Sol. Sandra en ik waren destijds verbaasd over de weinige toeristen bij deze prachtige stranden en leuke kustplaatsjes. In een dagje reden we langs de zee van Tarifa naar Cádiz en stopten we bij Punta Paloma, Zahara de los Atunes (must!), lunchten we aan het strand in vissersdorpje Barbates en hadden we nog genoeg tijd om een paar uurtjes strand mee te pakken bij Cabo Roche en laidback Los Caños de Meca.

Pak je auto en campingspullen en roadtrippen maar! 🙂