Rijk leven met lage lasten

TINEKE WINK

Tijdens mijn studententijd gaf ik geld uit als water, zo gevoelig was ik voor impulsaankopen. Daarnaast liet ik me ook nog eens vaak verleiden tot `gratis´ spullen bij het afsluiten van abonnementen. Zo had ik een abonnement op de NRC Next, alleen maar omdat ik er een gratis iPad bij kreeg. De krant liet ik vaak links liggen. Ook sloot ik een duur telefoonabonnement af omdat ik er dan weer een nieuwe telefoon bij ´kreeg´. Daarnaast waren er nog de schulden. Ik had een creditcardschuld van 1000 euro en een schuld bij de H&M opgebouwd die ik moest aflossen. Daarnaast waren er nog kosten voor verzekeringen en mijn huur. Kortom: de vaste lasten stapelden zich op. Die vaste lasten en schulden gaven me een beklemmend gevoel. Ik hield altijd een stukje maand over, waardoor ik in een vicieuze cirkel terecht kwam. Elke maand had ik weer het gevoel dat mijn geld gewoon verdween.

Gelukkig heb ik mezelf van deze lasten kunnen bevrijden en zie ik mezelf nooit meer teruggaan naar bovenstaande situatie. Juist als je weinig verdient is het ontzettend belangrijk om je vaste lasten te minimaliseren. Je hebt altijd een keuze in wat je belangrijk vindt of niet. Vind je een mooi huis belangrijk, ga ervoor! Maar het hoeft niet altijd én én te zijn. Bespaar op lasten die minder belangrijk voor je zijn. Ik stel me dan nu ook vaak die vraag: vind ik dit het waard om hier maandelijks zoveel geld aan uit te geven?

Hieronder een lijstje met de vaste lasten en hoe ik deze zo laag mogelijk probeer te houden. Ik heb het hier puur over de lasten die elke maand van je rekening worden afgeschreven, geen geld voor eten en drinken en cadeaus etc. Dat wisselt bij mij namelijk heel erg per maand. Ik bezuinig daar ook niet op. Zo houd ik bijvoorbeeld heel erg van een lekker speciaalbiertje en wil ik altijd nieuwe smaken uitproberen.

Wonen

Als ik niet in het buitenland ben, woon ik bij mijn vader in het Friese stadje IJlst. Deze zomer woon ik weer op Vlieland, waar ik als invalkracht in de kinderopvang werk. Geen vaste verblijfplaats hebben scheelt me enorm in de vaste lasten. Natuurlijk is het soms wel vermoeiend om veelal uit een koffer te leven en heb ik wel momenten dat ik verlang naar een eigen stek, maar die momenten duren nooit lang. Voorlopig houd ik het dan ook zo tot ik voldoende geld heb gespaard voor mijn mini huis op wielen.

Totaal: 0 euro

Realistisch?
Dit is niet voor iedereen weggelegd denk ik. Ik ken weinig mensen van mijn leeftijd die nog bij hun ouders zouden willen wonen en je moet ook wel openstaan voor alternatieve woonvormen wil je deze kosten zo laag mogelijk houden.

Zorgverzekering

Ik heb een basisverzekering, zonder extra’s. Het verplichte eigen risico is 385 euro. Daarnaast kun je nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Ik heb het hoogste bedrag gekozen: 500 euro. Hierdoor bespaar ik per maand tientallen euro’s aan zorgkosten. Als ik nu in het ziekenhuis beland moet ik mijn spaarrekening aanspreken om het eigen risico te betalen. Dat vind ik het wel waard, want ik heb jarenlang zoveel bespaard. Mijn zorgkosten betaal ik trouwens van mijn zorgtoeslag. De zorgverzekering reken ik dus eigenlijk niet eens echt tot mijn vaste lasten.

Totaal: 91 euro.

Realistisch?
Als je wat geld achter de hand hebt voor onvoorziene uitgaven is dit een fluitje van een cent om aan te passen. Niet aan te raden als je normaal al veel zorgkosten maakt.

Overige verzekeringen

Sommige mensen hebben een veelvoud aan verzekeringen lopen zoals een tandarts-, telefoon-, reis- en een uitvaartverzekering. Verstandig? Naar mijn mening kun je ook te veel verzekeringen afsluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar al je lopende verzekeringen, heb je ze de afgelopen jaren echt nodig gehad? Dan kun je ze ook best schrappen. Sommige verzekeringen kom je niet onderuit, maar omdat ik op dit moment geen eigen auto of huis heb, zijn de belangrijkste verzekeringen voor mij op dit moment niet nodig.

Totaal: 0 euro

Realistisch?
Het kost even tijd om dit allemaal uit te zoeken, maar als je dat eenmaal hebt gedaan loont het zo.

Telefoon

Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn smartphone. Mijn telefoon leidt me de laatste tijd te veel af. Ik heb daarom een Nokia 3310 aangeschaft om af te wisselen met de smartphone. In de Nokia zit mijn simkaart dus daarmee kan ik bellen en sms’en. De smartphone zet ik nog maar een paar keer per dag aan voor whatsapp of het maken van foto’s. Helemaal zonder smartphone zie ik mezelf niet, misschien als ik ooit ergens op een hutje in de hei gaan wonen. Maar dan nog: ik zou videobellen en spraakberichten sturen en ontvangen te veel missen.

Totaal: 8 euro per maand voor onbeperkt bellen en sms’en.

Realistisch?
In deze tijd van continue online willen zijn best lastig. Kun je veel gebruik maken van Wi-Fi en hoef je daarnaast niet zoveel online te zijn dan is een goedkoop telefoonabonnement goed te doen.

Tv / streamingsdiensten

Ik heb een tijdje Videoland gehad, dat heb ik opgezegd omdat mijn favoriete guilty pleasure serie (Temptation Island) weer was afgelopen. Nu maak ik er via het account van mijn moeder weer gebruik van. Zij heeft een tijdje op mijn account gezeten en nu zit ik even op de hare. Netflix heb ik op dit moment niet, maar als er weer een goede serie op komt die ik wil kijken (la casa de papel!) zal ik zeker een abonnement afsluiten.

Totaal: 0 euro

Realistisch?
Als je nooit televisie kijkt (talkshows, nieuws etc), dan is het geen gemis. Ik zou in ieder geval nooit meer een televisie abonnement nemen, ik vind dat zelfs een bevrijding om dat niet meer te hebben. Maar voor Videoland en Netflix heb ik best een paar euro per maand over.

Abonnementen

Ik had een NS abonnement van 5 euro per maand waarbij ik buiten de spits met 40 procent korting kan reizen. Nu heb ik hem weer stopgezet, omdat ik de komende tijd toch niet met de trein ga reizen. Verder heb ik geen abonnementen, yoga doe ik gewoon thuis op mijn matje of in de natuur. Wel heb ik een app (yoga met Evy) waar ik af en toe een pakket lessen op koop van rond de 8 euro.

Totaal: 0 euro

Realistisch?
Zeker, probeer te achterhalen welke abonnementen je intensief gebruikt en welke niet. Dan weet je welke je stop kunt zetten.

Ik vind het best bijzonder dat ik vrijwel geen vaste lasten heb en ik besef ook wel dat dit tijdelijk is. Als ik een camper wil aanschaffen moet ik rekening houden met vaste lasten voor onderhoud, APK, stalling, motorvoertuigenbelasting en verzekering. Dat bedrag kan zomaar twee- tot drieduizend euro per jaar zijn. Omgerekend is dat 166 tot 250 euro per maand, nog steeds goedkoper dan huur. En dit valt voor mij in de categorie: het is het waard. Ik kan ook niet verwachten dat ik nooit meer vaste lasten zou hebben, dat is ook helemaal niet mijn doel. Mijn doel is wel om deze altijd zo laag mogelijk te houden.