Reizen met een camperbusje

SANDRA WINK

Reizen met een camperbusje, een grote droom van mij die is uitgekomen. Het rijden in je huisje op wielen geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je bent van niks of niemand afhankelijk, alles heb je bij de hand. Koken, eten, slapen: alles kan in en rondom het camperbusje. Het enige wat je nodig hebt is de natuur. De hele dag buiten zijn. Van een koffie in de ochtend tot een wijntje in de avond. In de frisse lucht of met de warmte van de zon op je huid. Elke dag zowel zonsopgang als zonsondergang kunnen zien. Heerlijk!

We reizen met een omgebouwde bestelbus. Een Ford transit uit 2008, met een krachtige motor maar wel met al bijna 4 ton op de kilometerteller. In de bergen heeft het busje het er maar moeilijk mee. Het is altijd spannend of hij het gaat redden, het is tenslotte alles wat je hebt tijdens je reis 😉

Indeling camper

Het camperbusje is ruim, maar niet echt gemaakt om met 2 personen tegelijk in te staan. Meer mensen passen er trouwens ook niet in. Er zijn 2 stoelen en een 2-persoonsbed waarop je nét niet languit kunt liggen (als je 1.75 cm bent zoals ik haha). Het dak kan omhoog worden geduwd zodat je rechtop kunt staan. Het is heerlijk slapen met het tentdoek van het dak en een raampje. Dit geeft je het gevoel dat je in de buitenlucht slaapt. Op deze manier slaap ik altijd het beste.

Het is verbazingwekkend hoeveel spullen je er eigenlijk in kwijt kan. Het belangrijkste is dat je alles op een praktische manier inricht en het ook zo netjes mogelijk houdt, anders is het binnen no-time een chaos. De camper is er niet echt voor gemaakt om binnen te zitten. Behalve een bed, een mini keukentje en een dikke koelbox is er niet veel beweegruimte over. Het feit dat je de luifel uit kan rollen en altijd voor het camperbusje kunt zitten is echt top. Zo ben je écht altijd buiten, ook als het wat kouder of slechter weer is. Dit vind ik juist wel z’n charme hebben. Ik zie zoveel campers die nog groter zijn dan mijn appartement. Meestal ook nog met een dikke antenne op het dak. Ik snap het comfort, maar ik zie dan ook vaak mensen voornamelijk binnen zitten voor de tv. Zonde… Daar draait kamperen toch juist niet om?

Hard werken

Reizen met een camperbusje is heerlijk, maar het is ook hard werken als je veel wilt zien in korte tijd. Tijdens onze 2-weekse roadtrip door Noord-Italië verblijven we de eerste week 1 tot 3 nachten per camping. En een reisdag van een paar uurtjes is toch altijd langer dan je denkt. Onderweg moet je alvast denken aan: boodschappen doen, tanken en eventueel een camping uitzoeken. Gezien de ruimte in de camper is alles Ikea stijl ingericht, maar is het ook de kunst om dit zo te houden. De bulten vieze was stapelen zich op en je bent toch elke dag aan het afwassen, opruimen, schoonmaken en koken. Als je eenmaal met de camper ergens staat, dan ben je er nog niet: tafels en stoelen uitpakken, luifel uitdraaien, spullen uitzoeken, koken, afwassen, opruimen. Als je dan eenmaal zit, dan is de beloning wel extra groot. Voor alles doe je toch een beetje extra moeite dan wanneer je thuis zou zijn.

Als je gaat reizen met een camperbusje is het wel goed om research te doen. Hoe werkt je camperbusje, wat betekent alles en wat doe je als er iets mis gaat? Eerlijk is eerlijk, ik had er de ballen verstand van en heb me tijdens het reizen pas verdiept in hoe eigenlijk alles werkt. Dan pas geeft het reizen met een camperbusje je het ultieme gevoel van vrijheid!

Wel zou ik voor de volgende keer kiezen voor één of twee plekken om te kamperen tijdens een 2-weekse vakantie. Een andere optie is om een langere reis met het camperbusje te maken zodat je veel stops kunt maken. Dat laatste staat mogelijk in de planning voor het voorjaar 2022. Want 1 ding is zeker, kamperen met een camperbusje is een van de leukste dingen die er is!