Reizen in Brazilië tijdens corona
MINKE WINK
Het is april 2021 en het nieuws staat vol met negatieve berichtgeving over Brazilië. Over de Braziliaanse coronavariant en incapabele president Bolsonaro die Brazilië laat wegzinken in een coronachaos. Wie reist er nu af naar brandhaard Brazilië dat (net als elk ander land buiten Europa) een negatief reisadvies heeft?
Ik heb een ticket geboekt naar Rio de Janeiro en vertrek begin mei. Het plan is om samen met vriendin Vera 2 maanden door Brazilië te gaan reizen.
Ik ga niemand adviseren om naar een land af te reizen waar de gezondheidszorg (volgens de massa nieuwsmedia) overbelast en erg slecht is. Ik weet niet hoe het is als je tijdens je reis in een ziekenhuis beland en of je dan in Brazilië wilt zijn. Het risico dat ik zelf in een ziekenhuis beland (al helemaal met corona) acht ik zó ontzettend klein dat het voor mij geen belemmering vormt om toch te gaan. Ik houd me aan de corona maatregelen (ongeacht of ik het hier mee eens ben) en respecteer de lokale cultuur en de mensen. Ik deel graag mijn ervaringen over dit prachtige land en dito mensen. Hoe is het om in Brazilië te reizen tijdens corona?
Via Lissabon naar Rio de Janeiro
Ik vlieg via Lissabon naar Rio de Janeiro. Van tevoren moet ik verplicht een PCR test laten doen en met mijn negatieve testresultaat ben ik welkom in het vliegtuig. Online vul ik het Health Declaration formulier in voor Brazilië en voor de zekerheid ook voor Portugal. Ik neem alles uitgeprint mee naar de luchthaven. In het vliegtuig naar Lissabon zitten voornamelijk mensen uit Kaapverdië (die vanuit Lissabon verder vliegen) en in het tweede vliegtuig van Lissabon naar Rio de Janeiro bijna niemand. Ik ben overduidelijk de enige niet-Portugees-sprekende buitenlander op de vlucht. Het vliegtuig zit misschien voor een kwart vol en ik heb 4 stoelen voor mezelf. Ondanks dat dit (zeker voor een nachtvlucht) super chill is, voelt het ook wel een beetje dubbel. Is het überhaupt rendabel om dit vliegtuig met zo weinig mensen naar Rio de Janeiro te vliegen?
Corona maatregelen in Brazilië
In Brazilië worden de maatregelen per deelstaat en stad genomen. Dat kan betekenen dat een bepaald gebied in lockdown is, terwijl dat in een andere deelstaat of stad niet zo is. Ook de mate van de maatregelen verschilt. Zo heb ik ervaren dat bijna overal een avondklok is, maar deze verschilt qua tijd. In het hele land is het verplicht om zowel binnen als buiten een mondkapje te dragen, maar ook dit verschilt heel erg per gebied. In grote steden loopt zeker 90% buiten met een mondkapje op, maar in kleine dorpjes soms maar een derde van de mensen. In Rio de Janeiro draagt bijna iedereen buiten een mondkapje, maar we hebben weer geen enkele politieagent met een mondkapje op gezien. En niemand wordt er ook op aangesproken. Dat is mijn conclusie na 2 maanden reizen door dit land. Binnen draagt wel bijna iedereen een mondkapje en ook in het openbaar vervoer is dit verplicht. Desinfectiespray wordt overal gebruikt. En ook onze temperatuur wordt af en toe gemeten, zoals bij de toeristische attracties in Rio de Janeiro en wanneer we arriveren in onze jungle lodge in de Pantanal.
De enige backpackers
We voelen ons heel erg welkom in Brazilië. De Brazilianen zijn super vriendelijke en gastvrije mensen. Iedereen die we tegenkomen, maakt met liefde een praatje met ons en heeft veel interesse in wat we komen doen in Brazilië. Misschien komt het ook wel omdat we de enige buitenlandse toeristen zijn. Ook de Brazilianen zelf weten hoe het land in het buitenlandse nieuws wordt gebracht en ze vinden het dan ook erg bijzonder dat we hier (ondanks alle slechte berichtgeving) toch rondreizen.
We merken vanaf de eerste dag al dat het heel erg rustig is op normaal gesproken drukke plekken. Denk aan toeristische attracties als de Suikerbroodberg en het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Maar ook onze jungle lodge in de Pantanal is praktisch leeg en de Iguazu watervallen hebben we voor onszelf.
Het voelt 2 maanden lang echt alsof we de enige internationale toeristen zijn die door Brazilië reizen. En waarschijnlijk is dit ook zo. Slechts op een paar plekken tijdens onze 2 maanden durende reis in Brazilië komen we een aantal andere reizigers tegen uit Frankrijk, Duitsland en Amerika.
Vanuit Rio reizen we naar Ouro Preto dat net een week uit een strenge lockdown is. Gelukkig voor ons want het betekent dat behalve de musea en kerken, ook de restaurants, bars en andere toeristische activiteiten weer toegankelijk zijn. In ons hostel zijn we wel de enige toeristen. Aan de ene kant fijn want we hebben alle gemeenschappelijke ruimtes voor onszelf. Aan de andere kant voelt het heel raar en een beetje dubbel. Je mist af en toe wel de gezelligheid van andere reizigers, zeker in hostels. Ik ben blij dat we samen reizen want ik denk dat ik me in m’n eentje wel sneller eenzaam zou voelen.
In Salvador is onze gids Angela ontzettend blij. We zijn sinds 5 maanden de eerste toeristen die ze weer mag rondleiden. De toeristen voor ons waren enkel lokale reizigers en qua buitenlanders alleen een diplomaat en een aantal mensen uit Europa die al wat langer in Brazilië wonen. Misschien zijn wij wel de eerste echte reizigers die vanuit Europa naar Brazilië komen om te backpacken. Heel bizar. Ze vertelt ons ook dat sinds de week dat wij er zijn de winkels en restaurants weer open zijn. Salvador is een hele tijd in lockdown geweest. Als we langs een plein vol demonstrerende mensen rijden, merken we dat de mensen er hier klaar mee zijn. Ze willen hun leven weer oppakken en aan het werk. Vooral de mensen in het toerisme en detailhandel zijn heel hard getroffen. Ze krijgen amper steun van de overheid hier. Angela kent de schrijnende verhalen en is zichtbaar geëmotioneerd.
Lokale toeristen
Het is best wel bizar om mee te maken dat je de enige internationale toerist bent tijdens het reizen. Toch zijn we niet de enige toeristen want de Brazilianen zelf reizen er wel weer op los. Alle binnenlandse vluchten zitten stampvol en op plekken als het kleine kustplaatsje Jericoacoara stikt het van de lokale toeristen. Ik weet natuurlijk niet of dit normaal gesproken ook zo is, maar ik kan me wel voorstellen dat de Brazilianen momenteel vooral hun eigen land ontdekken omdat ze nergens anders welkom zijn.
Lockdown in Bonito
We verwachten wel wat tegenslagen onderweg en op z’n minst dat we onze planning een paar keer om moeten gooien. Gelukkig valt dit heel erg mee. We reizen eigenlijk geheel volgens plan en de enige plek waar we een lockdown ervaren is Bonito in de staat Mato Grosso do Sul. Op de dag voordat we aankomen wordt hier een lockdown ingevoerd. Winkels en restaurants zijn alleen nog open voor afhaal en er mogen geen nieuwe tours in de omgeving geboekt worden. De straten zijn zo goed als leeg in het centrum. Een trieste aanblik. Ik denk dat een lockdown voor een plek als Bonito, waar zo’n beetje iedereen van het toerisme leeft, erg heftig is.
Gelukkig rijden de bussen nog wel en omdat we van tevoren een tour in de omgeving hebben geboekt, mogen we deze alsnog doen. Ook een dierenopvangcentrum in de buurt is open voor bezoekers omdat dit een privé stichting is. Voor ons valt het dus eigenlijk heel erg mee, die lockdown.
Nergens welkom vanuit Brazilië
We boeken van tevoren een vliegticket vanuit Rio de Janeiro naar Bogota. Het plan is om vanuit Brazilië door te reizen naar Colombia om daar nog ongeveer 2 maanden rond te reizen. Dat is dus niet mogelijk. Colombia laat niemand uit Brazilië binnen. Nadat onze vlucht wordt geannuleerd door Avianca boeken we deze in eerste instantie om naar een nieuwe datum 2 dagen later. We hopen dat de restricties in Colombia nog veranderen voor het toeristenseizoen in juli en augustus van start gaat. Helaas is het begin juni nog steeds niet mogelijk om vanuit Brazilië naar Colombia te vliegen, zelfs niet met een negatieve PCR test. En dus besluiten we ons ticket om te boeken naar Mexico om daar 2 weken ‘in quarantaine’ te gaan voordat we verder vliegen naar Bogota.
Plannen wijzigen en tickets omboeken
Reizen door Brazilië tijdens corona is naar mijn ervaring erg goed te doen. Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat het op dit moment lastig is om vanuit Brazilië verder te reizen. In veel andere landen ben je dan namelijk niet welkom omdat je vanuit Brazilië komt. Als je meerdere landen wilt combineren, kun je er misschien beter voor kiezen om hier eerst naartoe te reizen en in Brazilië te eindigen.
Reizen in coronatijd betekent dat plannen kunnen wijzigen. Het fijne is dat luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig erg flexibel zijn met vliegtickets en dat het vaak erg makkelijk is om (online) je ticket te wijzigen. Zo kunnen we via Avianca onze route Rio de Janeiro – Bogota omboeken naar Cancun – Bogota en hebben we ons vliegticket voor de terugreis vanuit Bogota via Madrid naar Amsterdam met AirEuropa kosteloos 2 weken kunnen verzetten. We boeken een extra vliegticket vanuit Brazilië naar Mexico waar we op dat moment wel welkom zijn. Het is voor ons absoluut geen straf om hier 2 weken te vertoeven.
Het kost je af en toe wat geld, stress en moeite, maar uiteindelijk zijn er altijd wel mogelijkheden. Als je je niet teveel vastklampt aan een planning (en wellicht bestemming) kun je prima rondreizen buiten Europa.
Het vergt alleen wat meer geduld en flexibiliteit 😉