‘Las Fallas’

MINKE WINK

Vorige week was het eindelijk zover. Alle Fallas stonden klaar om bewonderd te worden en het grootste feest van Valencia kon officieel beginnen. Om dit spektakel mee te maken kwam Sandra vanuit Cádiz op bezoek. Dezelfde avond zijn we na een paar drankjes thuis, tot in de late uurtjes, de straat opgegaan naar één van de vele feesttenten om Fallas in te luiden.

Op brakzondag de volgende dag zijn we de stad ingegaan om een aantal Fallas te bekijken en op een terrasje de Spaanse tapas in te ruilen voor Hollandse snacks als bitterballen en kaassoufflés. Lekker!

Omdat Vera op maandag weer moest werken ben ik samen met Sandra de stad in gegaan om nog meer Fallas te bekijken. Vooral de Fallas in het centrum zijn echt geweldig om te zien.

Na een bakje koffie stonden we ruim op tijd klaar voor de mascleta van 2 uur ‘s middags. Omdat Las Fallas officieel is begonnen worden de mascleta’s steeds heftiger met meer vuurwerk en hardere knallen. Echt heel erg bizar, maar geweldig om te zien en te horen. De rest van de dag hebben we door het centrum geslenterd van Falla naar Falla en ‘s avonds zijn we samen met Vera naar een typische Latino bar geweest voor een paar dansjes en drankjes.

De volgende dag lopen Sandra en ik richting het strand omdat we hebben gehoord dat daar ook een indrukwekkende Falla te zien is. Wanneer we richting de haven lopen verschijnt er een enorm reuzenrad aan de horizon. Hier moeten we natuurlijk in! Terwijl in de stad het vuurwerk voor de mascleta de lucht in wordt geknald zitten wij hoog in een bakje te genieten van het uitzicht over de stad en het strand.

Na drie rondjes in het reuzenrad lopen we verder naar een schattig barretje aan het strand voor een Valenciaans biertje waarna we, onderweg naar huis, nog even de indrukwekkende Falla vlakbij het strand bekijken. Helaas werd het vanaf dat moment steeds slechter weer in Valencia en besluiten we vooral ‘s avonds op pad te gaan.

Zo hebben we op woensdagavond een prachtige lichtshow bekeken in Calle de Sueca. Na de show kochten we een goedkope fles wijn en zijn we de hele avond op pad geweest van bar, naar feesttent, naar Falla, naar bar, naar feesttent, naar Falla. Echt geweldig om dit feest ook ‘s avonds in het donker te beleven.

Het absolute hoogtepunt van dit uitbundige Valenciaanse feest is op donderdag, de dag van ‘La Crema’. Dit is de laatste dag wanneer alle Fallas in de brand worden gestoken en in vlammen opgaan. Ook de winnaar van dit jaar, de Falla op Plaza del Pilar.

Uiteraard wilden we dit niet missen en zijn we de stad ingegaan om de fikkende fallas te bekijken. Toen we aankwamen in de wijk Campenar stond de brandweer al klaar om de eerste Ninot te verbranden en daarna het vuur te blussen. Vanwege de harde wind werden de rook en de kleine stukjes Falla alle kanten opgeblazen. Best heftig maar indrukwekkend om te zien. Na deze kleine Ninot zagen we ook een grote Falla branden midden in het centrum. Ook hier kwam de rook af en toe met een windvlaag op ons af waardoor we soms gillend wegrenden.

Om Las Fallas voor dit jaar af te sluiten werd om 1 uur ‘s nachts de laatste Falla, de enorme leeuw op Plaza Ayuntamiento verbrand. Samen met duizenden andere mensen stonden we de vuurwerkshow en de leeuw die in vlammen opging te bekijken. Echt ontzettend indrukwekkend om te zien, maar ook wel een beetje triest omdat zoveel werk verbrand wordt en het ook het einde betekent van een geweldig, uitbundig en traditioneel feest.