Reisroute Brazilië in 7 tot 8 weken

MINKE WINK

Vanwege de enorme diversiteit en lange afstanden tussen de bezienswaardigheden is er niet echt een logische route te bedenken voor Brazilië. Ik ben heel lang bezig geweest met puzzelen en uitzoeken welke bestemmingen en hoogtepunten op elkaar aansluiten. Hier en daar een binnenlandse vlucht, daar ontkom je niet aan. Sommige afstanden zijn gewoonweg te groot of omslachtig om met de bus af te leggen.

Uiteindelijk kwam ik tot een route die de meeste hoogtepunten van het prachtige Brazilië meepakt en die veel verschillende kanten van het land laat zien. Ik heb samen met vriendin Vera 2 maanden door Brazilië gereisd en in deze blog deel ik onze reisroute. Voor deze route heb je in ieder geval 7 tot 8 weken nodig, maar je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de route doen als je minder tijd hebt.

Rio de Janeiro

Onze reis begint natuurlijk in Rio de Janeiro, de mooiste stad in Zuid-Amerika. Hier blijven we de eerste 3 dagen van onze reis. Naast de beroemde stranden van Copacabana en Ipanema bezoeken we de bekendste toeristische attracties zoals de Suikerbroodberg, het Christusbeeld en de kleurrijke trappen van Selarón. Aan het einde van onze reis komen we weer terug in Rio de Janeiro waar we nog een aantal dagen verblijven voordat we verder reizen naar Mexico. We maken een rondleiding door een favela met een lokale gids, en maken prachtige hikes naar Dois Irmãos en Pedra Bonita.

Accommodatie: Bamboo Rio Hostel

Lees meer over Rio de Janeiro in de volgende blogs:
7x wat te doen in Rio de Janeiro
Op bezoek in de favela van Rio de Janeiro
Street art in Rio de Janeiro

Ouro Preto

Vanuit Rio de Janeiro reizen we met een nachtbus in 7 tot 8 uur naar het koloniale stadje Ouro Preto. Een verademing als je uit de grote stad komt. Ik ben zwaar onder de indruk van de charme van dit stadje en ik kan me goed voorstellen dat hier veel (Braziliaanse) toeristen op af komen. De smalle keistenen straatjes, barokke gebouwen, kleurrijke huizen en vele kerken en musea maken van Ouro Preto een stad die we niet willen missen tijdens onze reis. We gaan een volle dag met een gids op pad die ons de mooiste kerken en bezienswaardigheden in Ouro Preto laat zien. Ook bezoeken we twee oude goudmijnen, eentje in de stad en de bekende Mina de Passagem buiten de stad.

Accommodatie: Varanda Hostel E Galeria de Arte

Lees meer over Ouro Preto in de volgende blog:
Kerken en goudmijnen in Ouro Preto

Belo Horizonte

Onze gids in Ouro Preto brengt ons in anderhalf uur naar Belo Horizonte. De stad zelf is totaal niet boeiend, maar we blijven hier 1 nachtje omdat we de volgende dag vanaf Belo Horizonte naar Salvador vliegen.

Accommodatie: BR Hostel

Salvador

In minder dan 2 uur landen we in Salvador. Volgens velen is Salvador een energieke stad, en één van de mooiste in Brazilië. Hippe festivals, heerlijk eten, levendige straten, live muziek en een bruisend nachtleven kenmerken deze stad. Het is één van de meest onderschatte steden van Zuid-Amerika. Salvador is een hele interessante mix van Afrikaanse en Braziliaanse cultuur. Ooit was dit de eerste ‘slavenstad’ van de New World. De Afrikaanse cultuur is nog altijd sterk aanwezig in de mensen, muziek, religies, eten, dans en tradities.

We blijven 2 dagen in Salvador en gaan een middag met een gids op pad die ons meer van de stad laat zien. Met name het historische centrum met zijn kleurrijke huizen en bijzondere kerken is een lust voor onze ogen. Het mooiste plein in de binnenstad is Pelourinho. Vroeger was dit de handelsplaats voor de slavernij. Tegenwoordig is het een levendig plein omringd door een kleurexplosie van huizen en zelfs een prachtige lichtblauwe kerk.

Accommodaties: Dan Inn Express Salvador en Hostel Morro de Sao Paulo

Lees meer over Salvador in de volgende blog:
De hoogtepunten van Salvador

Lençóis – Chapada Diamantina

Op zo’n 400 kilometer van Salvador ligt een prachtig natuurgebied waar bergen uit de groene wildernis vanuit het niks omhoog rijzen, grotten vol liggen met helderblauw water en watervallen naar beneden storten. Dit is National Park Chapada Diamantina en hier gaan we de komende dagen op avontuur. Alle Brazilianen kennen dit park, maar in Europa is het nagenoeg onbekend. Voor ons des te meer een reden om hierheen te gaan.

Vanuit Salvador reizen we in 6 tot 7 uren met de bus landinwaarts naar Lençóis. Dit kleurrijke en koloniale stadje is de perfecte uitvalsbasis voor Chapada Diamantina. Het ligt midden in al het natuurschoon en is zelf ook een pareltje met zijn kinderkopjes straten en huisjes in pasteltinten. Vanuit Lençóis maken we samen met een gids een 3-daagse trekking in de Pati-vallei, één van de mooiste gebieden in Chapada Diamantina.

Accommodatie: Viela Hostel

Lees meer over Chapada Diamantina in de volgende blog:
3-daagse trekking in Chapada Diamantina

Salvador – Recife / Olinda

Vanuit Lençóis reizen we met dezelfde bus weer terug naar Salvador. Hier blijven we nog 2 nachten voordat we met een binnenlandse vlucht naar de kuststad Recife gaan. Deze stad ligt iets noordelijker dan Salvador. De stad zelf is niet heel erg boeiend, maar het naastgelegen Olinda is wel de moeite van een bezoekje waard. Na een dagje chillen bij het zwembad van ons hotel en een strandwandeling over Recife’s boulevard, pakken we een taxi naar Olinda. Een mooi stadje met smalle, kronkelende straatjes met kinderkopjes in een kleurrijk koloniaal centrum. Niet voor niks staat het centrum van Olinda op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ook hier gaan we met een enthousiaste gids op pad die ons meer vertelt over dit prachtige stadje en zijn vele kerkjes.

Accommodatie: Hotel Aconchego

Pipa

Vanuit Recife reizen we verder naar het kleine surfersdorpje Pipa. Met de bus ben je hier in ongeveer 6 uren. Maar omdat we de bus missen, scheuren we er in 4 uren met een taxi naartoe. Pipa is een sfeervol dorpje met sublieme stranden. Voor Brazilianen is het een erg populaire vakantiebestemming. Onze dagen in Pipa bestaan uit strandwandelingen, relaxen bij het zwembad, fietsen en kajakken. We komen heerlijk tot rust hier.

Accommodatie: Solar Pipa Apartments

Lees meer over Pipa in de volgende blog:
5x wat te doen in Pipa

Cumbuco

Vanuit Pipa reizen we verder langs de kust omhoog. Met een lokale bus reizen we in 4 uren naar het busstation van Natal om vanaf hier met de nachtbus in 8 uren naar de grote kuststad Fortaleza te reizen. Omdat we niet zo gecharmeerd zijn van de grote kussteden in Brazilië reizen we met een Uber meteen door naar het kleinere Cumbuco dat nog een uurtje verderop ligt. Cumbuco is een klein kitesurfdorpje met kilometers lange stranden. Een heerlijke plek om een paar dagen helemaal niks te doen behalve strandwandelingen maken, açaí bowls eten en relaxen bij het zwembad.

Accommodatie: Hostel Pipa Cumbuco

Jericoacoara

Vanuit Cumbuco reizen we verder langs de kust naar Jericoacoara. Onze accommodatie heeft voor ons een taxi geregeld die ons naar de plek brengt waar de bus ons oppikt. Ongeveer 4 uren later komen we aan in het laatste dorpje met verharde wegen. Hierna reizen we in een omgebouwde pick-up truck verder over zandwegen door het Parque Nacional de Jericoacoara naar het kleine vissersdorpje. Jericoacoara is een betoverende plek in Brazilië. Heldere waterlagunes, zachte zandduinen en bijna altijd zonnig weer trekken steeds meer reizigers hiernaartoe. Ik vond het één van de hoogtepunten van onze reis door Brazilië. Net als in de voorgaande plekken doen we niet veel meer dan strandwandelingen maken en relaxen. We gaan wel nog een dag met een gids op pad voor een quadbike tour in de omgeving.

Accommodatie: Pousada Atlantis

Lees meer over Jericoacoara in de volgende blog:
De leukste tips voor Jericoacoara

Lençóis Maranhenses National Park

We reizen van Jericoacoara naar Berreirinhas. Met de bus ben je maar liefst 2 dagen onderweg omdat er maar weinig bussen zijn en deze niet op elkaar aansluiten. Daarom regelen we in Jericoacoara een privé taxi naar Barreirinhas. Na een rit van bijna 8 uren komen we hier eindelijk aan. In Barreirinhas zelf is niks te doen, maar je komt hier voor iets heel anders. Namelijk het National Park Lençóis Maranhenses. Een uitgestrekt duingebied waar van mei tot september de regen duizenden kristalheldere meren vormt tussen de duinen. Het is één van de meest indrukwekkende plekken in Brazilië. Samen met een gids gaan we op een quadbike op ontdekkingstocht in dit park.

Accommodatie: Hostel Lençóis Park

Lees meer over Lençóis Maranhenses National Park in de volgende blog:
Lençóis Maranhenses National Park

Campo Grande – Pantanal

Vanuit Barreirinhas reizen we met een bus in 4 uur naar de luchthaven van São Luis. Via de hoofdstad Brasilia vliegen we naar de stad Campo Grande. Al met al zijn we een hele lange dag onderweg in een bus, 2 verschillende vliegtuigen en tot slot een Uber naar onze accommodatie in Campo Grande.

Campo Grande is een enorme stad die wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de Pantanal. En dat is ook waarom wij hier zijn. De komende dagen gaan we op verkenning in de Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld. Ook wel dé wildlife bestemming van Zuid-Amerika.

Vanwege de regenval in de Andes, loopt de Pantanal ieder jaar een deel van de tijd onder water. Hierdoor kunnen de boeren die hier wonen hun land niet gebruiken voor veeteelt of het verbouwen van gewassen. En daarom zijn hier heel veel bijzondere dieren te vinden zoals kaaimannen, reuzenotters, capibara’s, miereneters, tapirs, papegaaien, brulapen, toekans en andere prachtige vogels. De Pantanal is ook het leefgebied van de jaguar, maar de kans om deze te spotten is helaas erg zeldzaam. Omdat de Pantanal eigendom is van lokale boerenfamilies kun je hier alleen maar komen wanneer je een meerdaagse excursie bij één van de ranches of lodges boekt. We verblijven 4 dagen in een jungle lodge aan de Miranda rivier vanwaar we verschillende activiteiten ondernemen. De jungle lodge regelt ook de ophaalservice vanuit Campo Grande.

Accommodaties: Bravo City Hotel in Campo Grande en Pantanal Jungle Lodge in de Pantanal

Lees meer over de Pantanal in de volgende blog:
Op safari in de Pantanal

Bonito

Vanuit onze jungle lodge in de Pantanal worden we via de stad Miranda naar het kleine plaatsje Bonito gebracht. Bonito betekent ‘mooi’ in het Portugees en dat heeft alles te maken met de beeldschone omgeving. Het stadje is omringd door kristalheldere rivieren, watervallen, grotten en meren. Bonito is het ecoparadijs van Brazilië. De lokale overheid spant zich enorm in om de schoonheid van de omgeving te behouden. We gaan hier zoetwater snorkelen in de rivier en bezoeken een zinkgat waar felrode papegaaien rondvliegen. Ook bezoeken we hier een bijzonder dierenopvangcentrum.

Accommodatie: Bonito HI Hostel Suites

Lees meer over Bonito in de volgende blog:
De leukste activiteiten in Bonito

Iguazu watervallen

Vanuit Bonito reizen we verder naar Foz do Iguaçu. We zijn 24 uur onderweg in 3 verschillende bussen via Dourados en Toledo. Wat een terror. Maar we willen natuurlijk de Iguazu watervallen zien, een van de hoogtepunten in Brazilië, en daar moeten we wat voor over hebben. De Iguazu Falls zijn de grootste watervallen ter wereld en liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. De watervallen van Iguazu dienen als het ware als een natuurlijke scheidslijn tussen deze twee landen. De grens met Argentinië is dicht vanwege corona en dus is het vanuit Brazilië momenteel niet mogelijk om de watervallen in Argentinië te bezoeken. De meeste watervallen liggen op Argentijns grondgebied, maar gelukkig heb je in Brazilië de mooiste uitzichten.

Accommodatie: Pousada El Shaddai

São Paulo

Vanuit Foz do Iguaçu vliegen we in anderhalf uur naar de betonnen jungle van São Paulo. Een stad met duizenden wolkenkrabbers waar geen einde aan lijkt te komen. São Paulo is het financiële hart en tevens ook de rijkste stad van Brazilië. Hierdoor trekt het immigranten uit de hele wereld en daaraan dankt de stad zijn enorme diversiteit aan inwoners en wijken. Italiaanse, Japanse, Arabische, Joodse en natuurlijk Braziliaanse invloeden, je vindt het hier allemaal. Hoewel de stad een stuk minder populair is dan het nabijgelegen Rio de Janeiro zijn we toch erg benieuwd wat deze miljoenenstad te bieden heeft. We blijven 3 dagen in São Paulo en vergapen ons aan de vele wolkenkrabbers. We bezoeken het historische centrum dat een beetje rauw aanvoelt, eten sushi in de Japanse wijk en gaan samen met een gids op zoek naar de mooiste street art.

Eerlijk is eerlijk, São Paulo is een stuk minder uniek dan Rio de Janeiro, maar zeker de moeite waard voor een paar dagen.

Accommodatie: Jardins Village Hostel

Lees meer over São Paulo in de volgende blogs:
Ontdek São Paulo met deze tips
Street art in São Paulo