Reiservaringen in Syrië

MINKE WINK

Syrië was voor mij altijd een onbekend land tot het moment dat ik in Turkije studeerde en ik na het semester met mijn vriendin Linda een reis wilde maken. Als buurland van Turkije was Syrië de perfecte start voor onze reis. Zonder hele hoge verwachtingen staken we vanuit Turkije de grens over naar Syrië waar we enorm verrast werden door de gastvrijheid van de mensen. Zoveel mensen die even een praatje met je wilden maken en geïnteresseerd waren in waar je vandaan kwam en waarom je in Syrië was zonder dat ze uit waren op je geld of iets anders van je wilden. In de dagen dat we door Syrië gereisd hebben, zijn we door zoveel mensen uitgenodigd voor een kopje thee, een hapje te eten en een leuk gesprek. Echt heel bijzonder. Naast de gastvrijheid van de ontzettend vriendelijke bevolking van Syrië hebben ook de oude steden als Damascus en Palmyra ontzettend veel indruk op mij gemaakt.

Aleppo

Aleppo ligt in het noorden van Syrië en is de op een na grootste stad van het land. Het is één van de oudste en meest conservatieve steden van Syrië en vooral bekend om zijn eeuwenoude kasteel met een middeleeuws fort.

We kwamen, nadat we de grens met Turkije overstaken, aan in Aleppo. De volgende dag gingen we de stad in. De stad was geel en zwart. Geel van alle taxi’s die er rond reden en zwart van alle boerka’s. We bezochten het kasteel en de vele soeks in de stad. Overal om ons heen werd ‘Hello!’ en ‘Welcome to Syria!’ geroepen. Echt geweldig.

Dead Cities

Kort samengevat zijn de ‘Dead Cities’ verschillende plekken tussen Aleppo en Hama waar oude ruïnes te zien zijn.

We hebben samen met twee andere jongens die we bij de grens met Turkije hadden ontmoet een tour langs de Dead Cities van Syrië gemaakt. Erg indrukwekkend om te zien.

Palmyra

Palmyra is een oude stad en ligt midden in de woestijn. De stad is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Syrië en is ontstaan door de aanwezigheid van een oase.

We hebben de ruïnes in Palmyra bezocht en het was echt heel mooi om te zien hoeveel er nog intact was van deze oude stad midden in de woestijn. Erg indrukwekkend om te zien, ondanks dat het bloedjeheet was. We hebben de ruïnes bewonderd vanaf een kameel, niet de meest comfortabele manier, maar wel een hele leuke ervaring.

Damascus

Damascus is de hoofdstad van Syrië. Het is een van de oudste steden ter wereld en mogelijk de oudste stad ter wereld. Vooral het oude stadsgedeelte met haar kleine, smalle straatjes en sfeervolle overdekte markten was geweldig om doorheen te wandelen.

Vanuit Palmyra reisden we verder naar onze laatste stop in Syrië, de hoofdstad Damascus. De volgende dag zijn we eropuit gegaan in deze grote stad. We hebben uren rondgelopen in het oude gedeelte van de stad. Dit gedeelte is echt een groot doolhof met allemaal kleine steegjes en heel veel kleine winkeltjes en marktkraampjes en hier en daar een moskee of kerkje. Echt wauw, wat een prachtige stad!

Ik hoop dat Syrië ooit weer echt toegankelijk wordt. Het is ontzettend triest dat zo’n prachtig land en zulke lieve mensen zo lijden onder al het geweld dat het land teistert.