Pura vida in Costa Rica

MINKE WINK

Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier vind je nevelwouden, vulkanen, tropische palmstranden en unieke wilde dieren als gifkikkers en luiaards.

Costa Rica in drie woorden: groen, groener, groenst. Er zijn zoveel verschillende kleuren groen te zien in dit land, de natuur is hier werkelijk prachtig.

Behalve de natuur die hier in Costa Rica net wat groener aandoet ziet alles er ook wat meer ontwikkeld uit dan in andere landen in Midden Amerika.

Costa Rica is gewend aan toeristen en hoewel je in eerste instantie denkt in een veel te toeristisch en Amerikaans land terecht te komen is het volkomen te begrijpen waarom iedereen, ja ook de Amerikanen, hierheen gaat. Ok, het is een stuk duurder en toeristischer dan andere landen in Midden Amerika, maar wow, wat is Costa Rica mooi!

Monteverde

In Monteverde vind je de mooiste nevelbossen van Costa Rica. Door de hoge luchtvochtigheid is de plantengroei in overvloed. Je kunt hier verschillende wandelingen maken over lange hangbruggen door de jungle, maar in plaats van wandelen kun je er ook voor kiezen om aan lange kabels door de jungle te ziplinen. Een onvergetelijke ervaring!

Puerto Viejo de Talamanca

Dit kleine dorpje in het zuiden van Costa Rica is hét paradijs voor surfers en strandliefhebbers en een heerlijke plek om een paar dagen te vertoeven. Naast het strand vind je hier verschillende gezellige bars en restaurants en je kunt hier een fiets huren en naar het verderop gelegen, nog rustigere, Manzanillo fietsen. Absoluut de moeite waard.

Ook het geweldige Sloth Sanctuary verdient een bezoekje. In Costa Rica leven luiaards volop in het wild. Omdat er zoveel in het wild leven zijn er ook veel luiaards die om veel verschillende redenen terecht komen bij het Sloth Sanctuary, een asiel waar luiaards worden opgevangen. Het asiel heeft op dit moment bijna tweehonderd luiaards en dit aantal groeit alleen maar. De belangrijkste reden waarom de luiaard hier terechtkomt is omdat ze, wanneer ze van boom willen wisselen, uitreiken naar stroomkabels, een stroomschok krijgen en naar beneden vallen. Ze raken hierdoor gewond en worden onder andere opgevangen in het Sloth Sanctuary. Omdat het Sloth Sanctuary het enige gespecialiseerde luiaardasiel in Costa Rica is, worden bijna alle gewonde luiaards hierheen gebracht.

Het asiel probeert zoveel mogelijk luiaards weer terug in het wild te krijgen maar omdat heel veel luiaards als baby hierheen worden gebracht zullen ze hier voor de rest van hun leven moeten blijven. In de meeste gevallen heeft de moeder het jong namelijk verlaten omdat het te zwak is. Hierdoor verliest de babyluiaard het belangrijkste eerste levensjaar waarin het alle ins en outs van het leven in de natuur leert kennen en het op eigen benen leert te hangen. Wanneer dit jaar mist zal een babyluiaard het nooit redden in de vrije natuur en word het voor de rest van zijn leven opgevangen in dit asiel. De bekende luiaard Buttercup is hier een van. Deze luiaard woont hier al meer dan twintig jaar en kan onmogelijk terug naar de natuur. Natuurlijk is dit heel zielig maar gelukkig worden deze luiaards goed opgevangen en via onder andere Buttercup kunnen biologen onderzoek doen naar dit fascinerende dier.