Praag uit een sprookje

MINKE WINK

Het sprookjesachtige Praag is één van de mooiste steden in Europa. De hoofdstad van Tsjechië wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is gelukkig intact gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Praag heeft een prachtig historisch centrum met heel veel oude gebouwen. De stad wordt daarom ook wel gezien als één groot openluchtmuseum en staat, volkomen terecht, volledig op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het oude centrum met zijn gezellige pleinen en kleine straatjes geeft de stad echt ontzettend veel charme. Het romantische Praag is een mix van gotische kerken, oude paleizen en barokke gebouwen. Je kijkt echt je ogen uit je hoofd in deze schitterende Gouden Stad met zijn talloze torens en koepels, statige bruggen over de rivier de Moldau en onvergetelijke panorama’s. Nog een pluspunt, de stad is relatief goedkoop vergeleken met veel andere Europese steden.

Karelsbrug

Van de vele bruggen over de Moldau is de Karelsbrug de bekendste en de oudste. Deze brug is alleen bereikbaar voor voetgangers en het is een drukke en gezellige ontmoetingsplek voor zowel toeristen als de inwoners van Praag. De brug bevindt zich midden in het centrum en je kunt er als toerist dan ook niet omheen. De bijzonder mooie beelden van heiligen en religieuze taferelen op de brug waren ooit bedoeld om mensen in de kerk te krijgen. Als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug komt deze in vervulling. ’s Avonds wordt de brug verlicht en dit maakt de brug sfeervoller maar ook een beetje spookachtig door de gotische beelden.

Oude stadsplein

Dit is het hart van het oude centrum. Op het oude stadsplein is een historische klok geïnstalleerd op de gevel van het oude raadhuis. De middeleeuwse astronomische wijzerplaat geeft behalve de tijd ook de stand van de zon en de maan aan. Vanuit de klokkentoren van het oude raadhuis heb je een schitterend uitzicht op het pittoreske stadsplein. Tegenover het Oude Raadhuis staat de Tynkerk met haar typerende spitse torens. Het oude stadsplein wordt wel hét centrum van Praag genoemd. Hier begint elke stedentrip in deze romantische stad.

Praagse burcht

De burcht van Praag is een enorm complex van binnenpleinen, paleizen en kerken. Het is de grootste burcht ter wereld. Het silhouet van de Praagse burcht wordt gedomineerd door de torens van de Sint-Vituskathedraal, een prachtige kathedraal om te zien. De mooiste bezienswaardigheden binnen de burcht zijn de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Ook het uitzicht over de stad is vanaf dit punt is adembenemend mooi.

Zizkof televisietoren

Praag staat bekend om zijn oude wijken en historische gebouwen in klassieke stijl, maar tussen al deze historische gebouwen vind je, heel verassend, deze unieke televisietoren. De Zizkof televisietoren bevindt zich in de gelijknamige wijk Zizkof, een nogal troosteloze wijk in het oosten van de stad. Veel inwoners van Praag zijn niet blij met deze toren omdat het de uitstraling van het mooie oude Praag verstoort. De toren past totaal niet bij de overige traditionele bouw van de stad maar dat maakt het voor mij des te interessanter en een aparte bezienswaardigheid. Het gebouw heeft iets lugubers wanneer je ernaast staat. De drie palen van de toren zijn namelijk versierd met beelden van reuzenbaby’s die via de zijkant omhoog of naar beneden kruipen. Foeilelijk of apart, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vind het juist wel leuk omdat het zo apart is. Ik bedoel, waar vind je zoiets?

Absint

Absint is een groen drankje dat bijna driekwart alcohol bevat. Het hoofdbestanddeel is alsem, een kruid dat thujon bevat en licht hallucinerend is bij hoge doseringen. Absint wordt daarom vaak de groene fee genoemd. Het is een bitter drankje en om de bittere smaak te verminderen worden anijs, koriander en suikerwater toegevoegd. Tsjechië is één van de weinige landen in Europa waar absint legaal wordt gemaakt en gedronken. In Praag vind je groene absintbars en absintwinkels waar je het drankje in de kenmerkende groene kleur kunt proeven en kopen. Het is typerend voor Praag en leuk om mee te nemen als souvenirtje!