Picture perfect Santorini

TINEKE WINK

Een paar jaar geleden was ik met vriendin Ingrid op zoek naar een leuke vakantiebestemming. Eisen? Zon, zee en strand! En ook belangrijk, het moest enigszins low-budget zijn.

We waren het er snel over uit welk land het moest worden – Griekenland! Hier waren we beiden nog nooit geweest en het leek ons een heerlijk land. Maar we wilden niet naar een bestemming waar iedereen al geweest was, zoals Kreta of Kos, hoe leuk deze plekken ongetwijfeld zullen zijn. Het duurde even voor we eruit waren, maar toen stuitte Ingrid op een advertentie in een tijdschrift. Het was een aanbieding voor een vakantie op Santorini. Santorini? Nog nooit van gehoord, maar we werden op slag verliefd op de foto’s die bij de advertentie stonden. Wauw, wat een droomeiland. Hier moesten en zouden we naartoe! Maar was dit geen eiland voor de jetset? Was het wel iets voor ons? Hier konden we volmondig ja op zeggen. Ook een low-budget vakantie is mogelijk op Santorini.

5 redenen waarom Santorini absoluut een bezoek waard is:

Het eiland is picture perfect

Santorini is een heel bijzonder eiland. Het heeft de vorm van een halve maan, terwijl het vroeger rond was. Een grote vulkaanuitbarsting zorgde ervoor dat de helft van het eiland in de zee verdween. Aan de randen van de kraters zijn dorpen gebouwd. Die dorpen liggen op zo’n 300 meter hoogte en hebben een geweldig uitzicht op zee. Dit eiland is zonder twijfel de meest fotogenieke plek waar ik ooit ben geweest. Het staat in veel top 10 mooiste eilanden ter wereld lijstjes. In een recent onderzoek van TripAdvisor zelfs op nummer 2 (het eiland Maui in Hawaii scoorde net iets beter). Santorini kenmerkt zich door zijn witte huisjes met blauwe koepels. Deze zijn te vinden in de stadjes Fira en Oia, de trekpleisters van het eiland. De zonsondergangen hier zijn adembenemend. Je moet het alleen geen probleem vinden dit moment te delen met honderden Chinezen en Japanners. Gelukkig zijn er ook genoeg plekken waar het niet stikt van de toeristen.

Het eiland is betaalbaar

Transavia is op dit moment de enige luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks naar dit eiland vliegt en hierdoor zijn de tickets niet spotgoedkoop. Hier waren we dan ook het meeste geld aan kwijt, 300 euro. Het kan wel iets goedkoper, tickets zijn er vanaf 250 euro. Die 300 euro was wel te overzien omdat we de rest van de vakantie low-budget konden houden. Wij kozen voor Anna pension, in Karterados. Een rustig dorpje, op zo’n 1,5 km van de hoofdstad. We betaalden er zo’n 100 euro per persoon voor een week – dus omgerekend 15 euro per nacht. Daar kregen we een hele fijne kamer met airco, koelkast, balkon… alles wat we nodig hadden was aanwezig. Oké, we hadden helaas niet zo’n prachtig uitzicht als in Fira of Oia maar daar betaal je gauw meer dan 100 euro per nacht. Naast goedkope accommodatie betaalden we er ook niet veel voor eten (10 euro voor een menu) en vervoer. Een buskaartje heb je al voor 1,40. Al met al was Santorini goedkoper dan verwacht.

De bijzondere zwembaden

In ons pension hadden we ook een zwembad, al was dat wel een gemeenschappelijk zwembad. We keken daar gewoon uit over een straat, in plaats van over witte huisjes met blauwe koepels. Voor de vakantie droomde ik weg van luxe hotels met de mooiste infinity pools. Zwembaden die de illusie geven in de horizon op te gaan en geen einde lijken te hebben. Maar we wisten dat we dat niet konden betalen, dus bleef het bij dromen. Toen we eenmaal op Santorini waren en een dagje naar Oia gingen (de mooiste stad van het eiland) besloten we op een gegeven moment dat we echt aan verkoeling toe waren. Het was 30 graden en bloedheet als je midden in een stad loopt. We liepen door een wirwar van straatjes en kwamen talloze zwembaden tegen die bij een appartement hoorden. Vaak leeg dus we grepen onze kans en doken erin. Niet heel erg ontspannend, want we waren wel bang betrapt te worden, maar het was heerlijk verkoelend en we genoten van het gevoel dat we ervan kregen (die uitzichten!).

Het mooiste zwembad dat we tegenkwamen hoorde bij een cavekamer (ingebouwd in een klif). Je kon van het zwembad gewoon de kamer in zwemmen, heel bizar. Daar hadden we het mooiste uitzicht over heel Oia.

Er is genoeg te doen en te zien

Naast de prachtige stadjes waar Santorini om bekend staat, zijn er ook genoeg stranden te vinden. Maar het is geen typische strandbestemming. Zoek je een bestemming waar het zand witter dan wit is en het water azuurblauw? Dan zou ik niet voor Santorini kiezen. Omdat het een vulkanisch eiland is, is het zand op de stranden donker van kleur. Maar er zijn wel veel verschillende stranden en dat maakt Santorini de moeite waard. De bekendste stranden liggen aan de zuidkust en oostkust van het eiland, Kamari en Perissa. Ook is er een rood strand te vinden. Het strand is er niet echt rood, maar meer roodbruin van kleur. Daarnaast kun je op het eiland verschillende tours boeken. Zo hebben wij een bezoekje aan een vulkaan gebracht, op een boot een vissersdorpje bezocht en een wijnproeverij gedaan. Allemaal aanraders!

Zongarantie op 3 uurtjes vliegen

In Griekenland schijnt de zon 300 dagen per jaar en vanaf mei gemiddeld 9 zonuren per dag. Je hebt nooit 100% garantie op mooi weer, maar de kans is wel het grootste in Griekenland. Wij hebben in die week alleen maar strakblauwe luchten gezien. Wolken komen al niet veel voor, laat staan regen. En die blauwe lucht doen die witte huisjes nog mooier uitkomen.

Ik heb het idee dat Santorini steeds meer aan populariteit wint, dat zie ik op Instagram ook waar steeds meer reizigers dit prachtige eiland hebben ontdekt. Wij waren er begin september 2013, net na het hoogseizoen. We konden makkelijk aan accommodatie komen en van topdrukte hadden we geen last, behalve tijdens de zonsondergang. Hoe druk het er nu, bijna 4 jaar later, zal zijn durf ik niet te zeggen, maar denk wel drukker. Wil je niet omver gelopen worden door Chinezen, Japanners en Italianen (die hier in grote getale komen), dan zou ik voor het laagseizoen kiezen.

Al met al is Santorini een perfecte bestemming voor een korte vakantie. Wij waren er een week, maar je kunt ook alles makkelijk in een paar dagen zien. Ik zou heel graag eens terug willen! Maar dan zou ik daarnaast ook andere eilanden in de omgeving willen zien.