‘Palawan paradise’

MINKE WINK

We zijn bijna aan het eind gekomen van onze reis door de Filipijnen met als absoluut hoogtepunt ‘picture perfect’ Palawan! Hier hebben we ons de afgelopen 3 weken prima vermaakt!

Coron

Met een fikse kater van onze laatste stapavond in Boracay reisden we ongeveer 3 weken geleden via Manila naar onze eerste stop in Palawan; Coron town. We verbleven in een soort backpackersresort aan het water waar we op de bovenste 2 verdiepingen konden genieten van een prachtig uitzicht en konden relaxen in hangmatjes. Hier hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Coron eiland hoppen

Onze eerste dag in Coron besloten we mee te gaan op een island hopping tour. Met een kleine banka volgepropt met toeristen gingen we de omliggende eilanden en lagoons bij langs. We hadden lunch op het strand met verse vis en kip met rijst. De omgeving, zowel de kleine afgelegen strandjes als de lagoons waar je via een gat of grot naar toe moest zwemmen, waren aaa-dembenemend mooi. Echt niet in woorden uit te drukken.

Wreckdiving

De tweede dag in Coron stond een introductieduik op de planning. Ik had al eerder gedoken maar voor Sandra zou dit haar eerste keer zijn. Superspannend natuurlijk, al liet ze dat niet heel erg merken. En natuurlijk niet zomaar een duik. Coron staat bekend om de vele scheepswrakken (voornamelijk Japanse, uit de Tweede Wereldoorlog) die om het eiland liggen waar verschillende duikexcursies plaats vinden. We zouden die dag 2 keer duiken, 1 keer met koraal en vissen, en 1 keer met een wrak. Nadat we de skills hadden geoefend in het ondiepe water begonnen we gelijk aan de duik. We hadden allebei een gids die ons in de gaten hield maar desondanks was het echt geweldig! Het koraal was prachtig. We hebben niet hele grote vissen gezien maar wel nemo’s. De 2e duik was nog indrukwekkender omdat we dit keer om en door een scheepswrak doken. Het is echt niet uit te leggen hoe indrukwekkend dat is! Echt wauw! Onze gids maakte gelukkig volop foto’s onder water zodat we de herinneringen aan deze duiktrip voor altijd kunnen koesteren.

El Nido Paradise 

Na een aantal dagen Coron vertrokken we met een ferrie naar El Nido. Toen we hier aankwamen voelden we ons echt vereerd. Wat een prachtig dorpje omringd door kliffen en strand en gewoon in 1 woord wauw! We vonden een hotel met een gezamelijk balkon aan het strand vanwaar we elke avond weer genoten van het prachtige uitzicht. We zijn in totaal 10 dagen in El Nido gebleven en zelfs dat was eigenlijk nog te kort. Op onze 5e dag kwam Noreen (een vriendinnetje uit Nederland) ons vergezellen voor rest van de trip in Palawan. We hebben het echt superleuk gehad met z’n 3en!

Tour A,C en D 

Super lazy als we zijn, of nouja zijn geworden sinds we reizen, hebben we de ene eiland tour na de andere geboekt. In El Nido zijn 4 verschillende tours te boeken, tour A t/m D. Elke tour gaat naar een ander gedeelte in de Bacuit Archipelo, wat eigenlijk inhoud elke keer weer andere kleinere strandjes, eilandjes en lagoons en daarnaast heerlijk lunchen op een afgelegen strand en genieten van het geweldige uitzicht op de boot. Echt, een betere tijdsbesteding betaat er niet, geloof me!

Las Cabanas 

Naast de tourtjes hebben we de rest van de dagen voornamelijk besteed op ons vaste strandje: Las Cabanas. Een heerlijk rustig strandje met prachtige zonsondergang. We waren hier veel te vinden tot na zonsondergang met een boek, iPod en biertje. Ultiem genieten! Een van de dagen lagen we onder een palmboom uit de zon, wat geen goed idee bleek te zijn. Ik was uitgebreid enthousiast aan het vertellen hoeveel dagen we nog in El Nido zouden blijven toen er plotseling een kokosnoot uit de boom viel en 3cm naast haar me in het zand plofte. Gillend hebben we ons boeltje bij elkaar gepakt, wegrennend van de kokosnoot. Wijze les nummer zoveel: ga NOOIT onder een palmboom met kokosnoten liggen!

Stapavondjes 

Op stap gaan in El Nido was wel wat anders dan op Boracay. Er waren bijvoorbeeld maar 2 ‘discotheken’, 1 voor de locals en dames van plezier en 1 voor de reizigers/toeristen. Beide waren lang niet elke avond vol (meestal leeg) dus we moesten er voornamelijk zelf wat van proberen te maken. Een aantal avondjes is ons dat goed gelukt. We kwamen op een gegeven moment steeds weer dezelfde mensen tegen en leerden weer nieuwe mensen kennen wat het uiteraard ook weer leuker maakte om op stap te gaan in een niet heel erg party place.

O nee, diarree 

Na een gezellig stapavondje, 1 van de laatste dagen werden we de volgende ochtend beide ziek wakker. Iets teveel drankjes en zon op de bol hadden ervoor gezorgd dat we uitgedroogd waren. Onze laatste 2 dagen in El Nido waren we voornamelijk in ons bed of op de dichtstbijzijnde wc te vinden. Bleeh wat voelden we ons beroerd! We wilden onze tourlijst nog compleet maken en hadden tour B al geboekt. Deze moesten we helaas afzeggen. We konden echt niks meer. Na 2/3 dagen bijtanken, veel water, geen alcohol, ORS uitdrogingspoeder en diarreeremmers voelden we ons eindelijk weer wat beter.

Puerto Princessa 

Gister zijn we aangekomen in Puerto Princessa waar we een heerlijk hostel hebben gevonden met tuin en rust. De stad zelf is verre van boeiend en we vermaken ons daarom prima in het internetcafe.

Morgen vliegen we weer terug naar Manilla waar we nog 2 dagen blijven. Daarna moeten we de Filipijnen gedag zeggen en vliegen we naar onze volgende bestemming: Bali.

De 2 maanden op de Filipijnen zijn voorbij gevlogen. We balen ontzettend dat we dit land gaan verlaten. De natuur, cultuur de geweldig vriendelijke bevolking, ja we gaan het heel erg missen. We hebben de Filipijnen in ons hart gesloten. Wat een geweldige reisbestemming!