‘Ouro Preto en Salvador’

MINKE WINK

Na een hobbelige rit in de nachtbus komen we om 7 uur ’s ochtends aan in het prachtige Ouro Preto. Wat een verschil met Rio de Janeiro. Groene heuvels, rust en ruimte. Echt super fijn om hier te zijn.

Omdat we pas om 9 uur kunnen inchecken bij ons hostel, lopen we naar het dichtstbijzijnde hotel voor ontbijt. We zijn de enigen in de ontbijtzaal en er wordt speciaal voor ons iemand aan het werk gezet. We beginnen bijna te wennen aan het feit dat we echt de enige toeristen in Brazilië zijn.

Prachtig Ouro Preto

Na het ontbijt lopen we naar het centrum van Ouro Preto naar ons hostel. We hebben slecht geslapen doordat we alle kanten opgeschud werden in de bus. Eerst een paar uurtjes bijslapen dus. In de middag zijn we weer een beetje aanspreekbaar en gaan we op verkenning in Ouro Preto. Ik ben zwaar onder de indruk van de charme van dit stadje. Ik kan me goed voorstellen dat hier in normale tijden heel veel toeristen op af komen.

Ouro Preto is een prachtig barok stadje in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais. Ouro Preto betekent zwart goud en de stad is bekend geworden vanwege de goudmijnen in dit gebied. Dankzij deze goudmijnen werd de stad uiteraard heel erg rijk. Aan het einde van de 19e eeuw werd er geen goud meer gevonden en vertrokken de meeste mensen weer. De schoonheid van de stad bleef bewaard en Ouro Preto staat sinds 1980 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Tegenwoordig is Ouro Preto een levendige studentenstad vanwege verschillende universiteiten die hier gevestigd zijn.

De smalle keistenen straatjes, barokke gebouwen, kleurrijke huizen en vele kerken en musea maken van Ouro Preto een stad die we niet willen missen tijdens onze reis.

Van al het lopen krijgen we trek. We duiken een traditioneel restaurantje in waar in buffet stijl Braziliaanse gerechten geserveerd worden.

Na een ontbijtje in ons kleurrijke hostel gaan we de volgende dag met een hele leuke Spaanstalige gids op pad. Hij heet Evangelista, maar wij mogen hem Gé noemen. Hij vertelt enorm veel over de stad en alle kerken en bezienswaardigheden die hij ons laat zien. Voor alles neemt hij de tijd en we lopen op een behapbaar tempo door de steile straatjes. Heel fijn, en zijn uitleg is super interessant!

In totaal zijn er 23 kerken in Ouro Preto, waarvan een aantal echt de moeite waard zijn om ook van binnen te bekijken. Gelukkig weet onze gids welke dat zijn. Zo bezoeken we de Igreja de São Francisco de Assis, een van de belangrijkste koloniale werken van Brazilië. Deze kerk is echt een kunstwerk en binnen vergapen we ons aan een prachtige plafondschildering en de vele details. Ook de Igreja Nossa Senhora do Pilar is bijzonder om te zien. Binnen is alles in deze kerk gemaakt van hout en bladgoud.

We bezoeken ook twee oude goudmijnen, eentje in de stad en een grote buiten de stad. Mina de Passagem ligt buiten de stad en is nu een privé museum. Met een treintje dalen we af de mijn in. Het is best indrukwekkend om te zien, maar eerlijk gezegd hadden we voor de veel te dure entreeprijs wel iets meer verwacht. De uitleg is minimaal en na een klein half uurtje staan we alweer boven.

We sluiten de dag af in een fancy Italiaans restaurant waar we genieten van heerlijke pasta en wijn.

Tussenstop in Belo Horizonte

De volgende dag brengt Gé ons naar Belo Horizonte dat anderhalf uur verderop ligt. Ondanks de mooie naam is de stad zelf niet erg interessant. Omdat we de dag erna naar Salvador vliegen, blijven we hier toch een nachtje slapen. Rond lunchtijd komen we aan in een ietwat luxe wijk in de stad. Bij een restaurant om de hoek gaan we helemaal los op een all you can eat lunchbuffet. We scheppen wel vier keer op en niet veel later liggen we als aangespoelde walvissen op bed. Niet in staat ons nog te bewegen. De rest van de dag doen we dan ook niet veel meer dan liggend Netflixen.

Op naar de kust

We vliegen de volgende dag naar Salvador, een grote stad aan de kust. We hebben bewust gekozen voor een hotel buiten het centrum met een zwembad, maar als we aankomen is het grijs bewolkt en regenachtig. Het ziet er helaas naar uit dat dit zo blijft de komende dagen. Gelukkig hebben we een chille kamer met eigen koelkast en Netflix. We vermaken ons wel!

Bewolkt of niet, we willen natuurlijk meer van deze stad zien. Volgens velen is Salvador een energieke stad, en één van de mooiste in Brazilië. Hippe festivals, heerlijk eten, levendige straten, live muziek en een bruisend nachtleven kenmerken deze stad. Het is één van de meest onderschatte steden van Zuid-Amerika. Ooit was dit de eerste ‘slavenstad’ van de New World. De Afrikaanse cultuur is nog altijd sterk aanwezig in de mensen, muziek, religies, eten, dans en tradities. Salvador is een hele interessante mix van Afrikaanse en Braziliaanse cultuur.

Een wandeling door kleurrijk Salvador

We gaan vandaag met een Engelstalige gids op pad. De super lieve Angela. Ze is extreem blij met ons als toeristen. Ze heeft al 5 maanden geen toeristen meer rondgeleid en heeft heel veel moeite met de lockdown en maatregelen. Heel veel Brazilianen lijden honger, zijn hun bedrijfje kwijt en weten niet meer hoe ze rond kunnen komen. Mensen protesteren en trekken het niet langer. Ontzettend triest om te horen. Angela wordt erg emotioneel als ze over de situatie in Salvador vertelt en de struggles die de mensen hier hebben. Niet vanwege corona zelf, maar vanwege de belachelijke maatregelen. Salvador staat bekend om muziek (Samba) en dans. Carnaval is hier legendarisch. De stad is tevens de geboortegrond van Capoeira, een dansvechtsport op Afrikaanse beats die de West-Afrikaanse slaven ontwikkelden om hun onvrede af te reageren en tegelijkertijd herinneringen aan hun thuis op te halen. Normaal gesproken hoor je op elke hoek van de straat muziek, dansen mensen en wordt er gezongen. Nu mag dit allemaal niet vanwege corona. De lockdown in Salvador is sinds de week voordat we er aankomen net opgeheven en restaurants en winkels zijn weer open. Voor Angela is het dan ook extra bijzonder dat ze ons mag rondleiden door de stad. Ze ziet voor het eerst dat de restaurants en souvenirwinkels in het centrum open zijn en is zichtbaar geëmotioneerd. Voor ons voelt het heel erg dubbel. We zijn ontzettend dankbaar dat we hier mogen zijn en iets kunnen bijdragen aan het toerisme. Aan de andere kant worden we ook verdrietig van de wanhopige straatverkopers en dichte hotels.

Toch zijn we ondanks de grijze lucht en de trieste situatie erg onder de indruk van de stad. We stoppen bij een aantal bezienswaardigheden voordat we naar het historische centrum gaan voor een wandeling langs kleurrijke huizen en bijzondere kerken. In een stad die bekend staat om zijn sierlijke kerken is de Igreja de São Francisco een van de mooiste. De buitenkant is niet echt spectaculair, maar van binnen is deze kerk compleet bewerkt met bladgoud en extreem veel details. Ze zijn hier een tikje doorgeslagen, maar wel heel bijzonder om te zien.

Het mooiste plein in de binnenstad is Pelourinho. Vroeger was dit de handelsplaats voor de slavernij. Tegenwoordig is het een levendig plein omringd door een kleurexplosie van huizen en zelfs een prachtige lichtblauwe kerk. Dit is de plek waar een groep jongeren (Olodum) bijna dagelijks samen drummen op straat. Het nummer ‘They don’t care about us’ van Micheal Jackson is hier ook opgenomen. Onze gids Angela was hier zelfs bij en heeft nog met Micheal Jackson gepraat. Als we de videoclip later terugkijken krijgen we kippenvel. Dit is het echte Salvador met dans, muziek en heel veel mensen (zonder mondkapjes) op straat. Als deze corona situatie óóit voorbij is, kom ik terug.

Die avond eten we heerlijk Italiaans in de business buurt van Salvador.

Braziliaanse keuken en live muziek

Na een uitgebreid ontbijt in het hotel en een beetje omhangen, pakken we een Uber naar het centrum. We willen graag naar het Carnaval museum, maar die is helaas dicht. Het is ons niet echt duidelijk waarom want overal wordt aangegeven dat het museum wel open is. We lopen een paar rondjes door het historische centrum en maken foto’s en video’s. Het weer is ietsje beter dan gisteren, maar nog steeds niet echt zonnig.

Bij een Braziliaans buffet restaurant proberen we alle typische gerechten in deze regio. Daarna gaan we weer terug naar ons hotel.

Op onze laatste avond in Salvador gaan we op zoek naar live muziek. Alle samba live muziek barretjes die we in de Lonely Planet en op internet vinden zijn dicht of bestaan niet meer. Het enige wat we kunnen vinden is een Rock bar waar een live band die avond speelt. Het is niet precies waar we naar op zoek zijn, maar het is tenminste live muziek en de bar is open. We sluiten Salvador af met een paar drankjes, patat in een kommetje en de rocknummers van de Red Hot Chili Peppers coverband Funk the Bump. Al met al een bijzondere avond.