Op safari in Chitwan National Park
ESTHER WINK
Nepal staat vooral bekend als ultieme trekking bestemming, maar dit land heeft nog veel meer te bieden. Zoals een safari in Chitwan, een van Azië’s belangrijkste wildlife parken.
Hier leven zo’n 700 neushoorns, 128 Bengaalse tijgers, lippenberen, wilde olifanten en vele soorten apen, herten en bijzondere vogels. Met een beetje geluk spot je vanuit je lodge zelfs een grazende neushoorn. Terwijl het grootste deel van de toeristen Chitwan per jeep bezoekt, is de beste en leukste manier om te voet de dieren te spotten samen met een gids. Sta oog in oog met neushoorns, apen, herten, en spot ontelbare exotische vogels. Of maak een kano tocht langs gigantische zonnebadende krokodillen en vogels, en eindig met een prachtige jungle wandeling in de bufferzone van het park.
In deze blog lees je meer over Chitwan en de activiteiten die je hier kunt doen!
Chitwan National Park
Een van de beste plekken om wildlife te spotten in Azië, is Chitwan National Park. Toen de Britten in Nepal regeerden, was dit een hotspot voor jagers. Hierdoor daalden de aantallen wilde dieren razendsnel. In 1973 werd hier een einde aan gemaakt en werd het eerste nationaal park van Nepal opgericht. In 1984 werd Chitwan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit bijzondere park beslaat zo’n 930 vierkante kilometer en bestaat uit moerassen, bossen en grasvlaktes. Je vindt hier meer dan 50 verschillende soorten zoogdieren en ruim 100 vogelsoorten. Deze dieren worden streng bewaakt door het leger. Er wordt hard opgetreden tegen de stroperij op de hoorns van de Indische neushoorns. Al jarenlang groeit daardoor de neushoornpopulatie in Chitwan. Ook het aantal Bengaalse tijgers groeit gestaag in het park. Daarnaast heb je een grote kans om beren, olifanten, krokodillen, apen, herten en bijzondere vogels te spotten.
Activiteiten in Chitwan
Wanneer je een activiteit in Chitwan National Park boekt, krijg je altijd een gids mee. Een populaire activiteit is het park verkennen per jeep. Je kunt ervoor kiezen om een privé jeepsafari te doen, of samen met acht anderen een jeep te delen. De jeepsafari’s beginnen om 7 uur ’s ochtends en om 1 uur ’s middags, en duren zo’n 4 uur. Wij kozen voor een gedeelde jeep en betaalden 2200 rupees per persoon. Na mijn geweldige safari ervaring in Tanzania, was ik een beetje teleurgesteld in deze safari. De jeep bestuurder reed te snel waardoor de dieren schrokken en vaak al waren vertrokken voordat wij ze konden spotten. Er was niet veel tijd om de dieren te observeren, mochten we er al een zien. Persoonlijk zou ik een privé jeepsafari doen in Chitwan, zodat je meer kans hebt om dieren te spotten en ze rustig te observeren. Wat wel positief is aan deze activiteit, is dat je doordat je een grote afstand aflegt, een goed beeld krijgt van het park. Ook stop je even bij het Gharial Breeding Center midden in het park. Hier worden gaviaal krokodillen, die met uitsterven worden bedreigd, grootgebracht en teruggezet in het wild.
Een bijzondere manier om Chitwan te verkennen, is te voet. Samen met twee ervaren gidsen loop je vanuit je lodge naar de Rapti River. Hier stap je in een kano voor een kort ritje over de rivier. Wanneer je de rivier hebt overgestoken, bevind je je echt in Chitwan National Park. De jungle walk begint rond 7 uur ’s ochtends en duurt zo’n 4 tot 5 uur. Je kunt deze activiteit ook in de middag plannen, maar dat zou ik niet aanraden vanwege de hitte.
Voor een privé tour betaal je ongeveer 2500 rupees per persoon. Je wandelt eerst door de jungle, waarna je een het grootste deel over de grasvlakten loopt. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te zijn tijdens deze wandeling, zodat je de dieren niet laat schrikken. Al snel spotten wij twee neushoorns van dichtbij. Behoorlijk spannend, maar zolang je gepaste afstand houdt en bij de gidsen blijft, kan er niks gebeuren. Daarna komen we ook nog apen, herten, en heel veel mooie vogels tegen. De gidsen weten veel van de dieren en het park. Wat een gave ervaring!
Ook aan de rand van Chitwan National Park, in de buffer zone (een leefgebied dat gedeeld wordt door wilde dieren en mensen), kun je leuke activiteiten ondernemen, zoals een kanotrip. Na een kort tuk tuk ritje stap je in een traditionele houten kano voor een rit over de rivier die je naar de bufferzone leidt. Afhankelijk van het tijdstip, ontdek je aan de oevers veel zonnebadende krokodillen en vissende vogels. Misschien duikt er zelfs een krokodil naast je op in het water! Hoewel normaal gesproken de meeste kanotochten vroeg in de ochtend beginnen, zou ik aanraden met de gids af te spreken iets later te vertrekken. Zo heb je meer kans op het spotten van krokodillen.
TIP! De entree voor Chitwan National Park kost 2000 rupees per persoon per dag. Wanneer je de jeepsafari en jungle walk in Chitwan in één dag plant, hoef je geen nieuw entreebewijs te kopen om de volgende dag de bufferzone in te gaan.
Na de 45-minuten durende kanotrip, stap je op de oever en ga je te voet met de gids verder. De bufferzone is een prachtig groen en bosrijk gebied waar neushoorns, tijgers, apen, herten en zelfs een aantal wilde olifanten leven. Ook komen wij locals tegen die hout aan het verzamelen zijn. Daardoor voelt het niet echt alsof we elk moment een wild dier kunnen tegenkomen. Maar des te dieper we de zone intrekken, des te stiller het wordt en we al een aantal apen, herten, krokodillen en exotische vogels spotten. Gek genoeg geen neushoorns, hoewel die er normaal wel veel meer zijn. Ook ontdekken we een tijgerpootafdruk. Dat al deze wilde dieren hier gewoon leven is een bizar idee, want ik voel me hier erg op m’n gemak. In tegenstelling tot Chitwan National Park, kun je in de bufferzone wel overnachten in een boomhut. Deze privé kanotocht inclusief 3 uur durende jungle walk kost zo’n 2000 rupees per persoon. Echt een aanrader!
Beste reistijd voor Chitwan
Chitwan National Park is het hele jaar door geopend. Ook zijn de meeste dieren zichtbaar het hele jaar door. In de zomermaanden is het erg heet, hoewel je tegen het einde van het droge seizoen (oktober, november) de meeste kans hebt om dieren te spotten. Ze komen dan naar de rivier en waterputten om te drinken. In de wintermaanden is het koeler en dus veel comfortabeler voor jungle walks en jeepsafari’s. In december en januari is het gras enkele meters hoog, waardoor het lastiger wordt om dieren te spotten. Eind januari wordt het gras geknipt door de locals. De beste maanden om Chitwan comfortabel te bezoeken en dieren te zien zijn dus oktober, november, februari en maart.
Waar te boeken?
Een safari in Chitwan hoef je niet van tevoren te boeken. Als je al een hotel geboekt hebt, kun je meestal deze activiteiten direct bij hen boeken. Zij hebben vaak hun eigen gidsen. Zo vonden wij onze gidsen voor de jungle walk die wij via River View Jungle Camp boekten uitstekend. Persoonlijk raad ik aan met de onafhankelijke gids Bichnu Mahito op pad te gaan. Wij kregen deze tip van ons hotel in Kathmandu. Hij biedt erg voordelige prijzen voor zijn tours en heeft ontzettend veel kennis van de flora en fauna in het park en de bufferzone. Daarnaast is hij ontzettend relaxt. In tegenstelling tot de andere gidsen die wij hadden voor de jungle walk en de jeepsafari, neemt Bichnu echt de tijd voor zijn tours. Je kunt contact met hem opnemen via +977 984-5239007.
Sauraha
Wanneer je Chitwan bezoekt, verblijf je meestal in Sauraha, de toegangspoort tot het park. Hier vind je veel restaurants, bars en souvenirwinkeltjes. Zoals veel steden in Nepal is dit een beetje een chaotische plek. Wil je op een prachtige locatie verblijven en toch niet te ver van de bewoonde wereld zitten? Dan raad ik een verblijf in River View Jungle Camp lodge aan. Veel kamers hebben een mooi uitzicht over de rivier en het park. Vaak komen de neushoorns vanuit het park hier ook even voor de lodge grazen.
Ga zeker langs Mandara Spa and Wellness Center voor een heerlijke massage na een hele dag in het park te zijn geweest. Heerlijk eten kun je daarna bij het dichtbijgelegen Jalapeno restaurant. Ook kun je vanuit je lodge of bij Rapti beach een prachtige zonsondergang bewonderen. Wij komen zeker terug naar Chitwan!