Op een Vespa door Toscane

MINKE WINK

De Vespa is net als pizza en pasta onlosmakelijk verbonden met Italië. En wat is er nu leuker dan rondreizen door Toscane op een klassieke Vespa scooter? Een roadtrip op een Vespa is wat mij betreft een unieke manier om Toscane te verkennen.

De zon op je gezicht, de wind langs je oren en je ogen gericht op een landschap uit een fotoalbum. Dit is het ultieme gevoel van vrijheid en puur genieten. Op een Vespa door een stukje Toscane, wat een geweldige ervaring! Het liefst reizen we natuurlijk dagen door Toscane op een Vespa, maar omdat we maar een paar dagen in Italië vertoeven is deze Vespa dagtrip écht een aanrader. Als je in Pisa of Florence bent, reserveer dan absoluut een dagje voor deze tour. Geloof me, je krijgt hier geen spijt van.

Tussen Florence en Siena in de regio Toscane ligt de Chianti-streek. Hier komen veel bekende wijnen vandaan en het is volgens velen één van de mooiste streken in Toscane. Hier vind je het klassieke beeld van Toscane met glooiende heuvels, wijngaarden, slingerweggetjes, pittoreske dorpjes en geweldige uitzichtpunten. Een prachtig gebied om doorheen te reizen en te genieten van de schoonheid van de natuur, en de rust en ruimte. En het goed nieuws is, deze Vespa dagtrip brengt je naar deze streek. Leef ‘La Dolce Vita’ met Tuscany Vespa Tours en ontdek al het moois van de Chianti-streek zittend op dit Italiaanse icoon.

We vertrekken rond 9 uur in de ochtend vanuit Florence. Met een klein busje worden we samen met andere reizigers en een aantal Engelssprekende gidsen naar het platteland gebracht. Op een rustige parkeerplaats krijgen we eerst een korte introductie en Vespa lessen. Als iedereen zich comfortabel genoeg voelt op de Vespa gaat de tour echt van start. We rijden als echte locals door het glooiende heuvellandschap omringd door wijn- en olijfgaarden. Onderweg krijgen we vaak genoeg de kans om even te stoppen en foto’s te maken. Onze gids deelt bij elke stop verhalen over de lokale geschiedenis en cultuur in deze streek.

We maken een uitgebreide stop bij het kasteel van Poppiano. Dit prachtige kasteel dat gebouwd werd rond het jaar 1000 is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Dit is het thuis van de graaf en gravin Guicciardini, een nobele familie uit Florence. Giucciardini is één van de belangrijkste wijnproducenten van de Chianti DOCG wijnen. In dit kasteel worden deze wijnen gemaakt en uiteraard krijgen we de kans om te proeven. Chianti wijn in combinatie met stokbrood en vers geperste olijfolie. Heerlijk! Vanaf de top van het kasteel bewonderen we het adembenemende uitzicht op het Toscaanse platteland met een wijntje in onze hand. Puur genieten.

Na ons bezoek aan het kasteel en de wijnproeverij stappen we weer op de Vespa en rijden we verder door het glooiende landschap. Aan het eind van de rit stoppen we bij een lokaal restaurant voor de een traditionele lunch met nog meer wijn. Na uren genieten op de Vespa zijn we hier echt aan toe. Na de uitgebreide lunch worden we weer teruggebracht naar Florence en hier arriveren we weer aan het eind van de middag.

Goede wijn, lekker eten, en een prachtige rit op een Vespa, wat een heerlijke dag!