Ontdek São Paulo met deze tips

MINKE WINK

São Paulo is de grootste stad van Latijns-Amerika en het financiële centrum van Brazilië. Door de enorme omvang en de vele activiteiten die je hier kunt doen, kan het even duren voordat je São Paulo echt leert kennen en de stedelijke charme van deze megastad kunt waarderen. Je kunt hier met gemak een week vertoeven, maar ook als je korter in São Paulo bent zijn er een aantal dingen die je niet mag missen. Ik raad je aan om in ieder geval 2 tot 3 dagen in São Paulo te verblijven zodat je genoeg tijd hebt om de hoogtepunten te bewonderen en ook een goede indruk van de stad krijgt.

Kleurrijke straatkunst bewonderen

Voor kleurrijke street art ben je in São Paulo op de juiste plek. Je vind hier heel veel graffiti en de stad is de thuisbasis van enkele van de grootste straatkunstenaars ter wereld. Beco do Batman is een must-see in Sao Paulo. Beco do Batman (of Batman Alley) was een van de eerste openluchtmusea gewijd aan graffiti die opkwam in de grootste stad van Latijns-Amerika. Verscholen tussen de steegjes in de wijk Vila Madalena, is dit gebied van boven tot beneden bedekt met levendige en Instagram-waardige graffiti. Volgens de verhalen verscheen er in de jaren tachtig een schets van Batman op een van de muren van het steegje en vanaf dat moment werd dit bekend als Batman Alley. Sindsdien komen jaarlijks duizenden toeristen naar deze kunstzinnige wijk in São Paulo, en ik begrijp heel goed waarom. De felle kleuren in Batman Alley zijn werkelijk waar een lust voor het oog.

Hip en happening Avenida Paulista

Avenida Paulista is de belangrijkste verkeersader in het huidige São Paulo en wordt vaak vergeleken met Times Square in New York. Het is één van de belangrijkste financiële en culturele straten van de stad. Naast verschillende winkels en restaurants vind je hier ook het beroemdste museum van São Paulo, het São Paulo Art Museum, beter bekend als M.A.S.P. Deze moderne constructie wordt door vier pilaren hoog boven de grond verheven, waardoor het lijkt alsof het museum boven de grond zweeft. Op zondag is de weg volledig afgesloten voor verkeer en vult de straat zich met gezinnen die hun honden uitlaten, fietsers en veel muzikale en culturele tentoonstellingen.

Uitzicht op de betonnen jungle

Opgericht in 1947 als het hoofdkantoor van de staatsbank van São Paulo (Banespa), is het Altino Arantes-gebouw, nu bekend als Farol Santander, vanuit de hele stad te zien. Geïnspireerd door het Empire State Building in New York City, draait de toren helemaal om het uitzicht. Met 35 verdiepingen en een hoogte van 161 meter is het gebouw de perfecte plek om een ​​episch uitzicht over de stad te krijgen vanaf het uitkijkplatform op de 26e verdieping.

Kathedraal in het hart van de stad

Toeristen blijven vaak uit de buurt van het centrum. En hoewel het er zeker ruiger en rauwer is, heeft het ook de charme en geschiedenis die moeilijk te vinden is in de rest van de stad. Praça da Sé is een mooi plein en het symbolische centrum van de stad. Hier vind je de grootste kathedraal van São Paulo, tevens een van de grootste kerken in Brazilië. De kathedraal is ontworpen door de Duitse architect Maximilian Emil Hehl en werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De kathedraal is een van de vijf grootste neogotische tempels ter wereld. Zowel van buiten als van binnen is de kathedraal prachtig om te zien.

Sushi smullen in de Japanse wijk

Een van de leukste dingen aan São Paulo vind ik de rijke mix van culturen die naast elkaar bestaan ​​in een kolossale metropool. De etnische, sociale en culturele achtergrond van de stad bestaat uit meer dan honderd jaar immigratie uit verschillende delen van de wereld, grotendeels na de afschaffing van de slavernij.

Een van die immigranten gemeenschappen die tot bloei is gekomen in São Paulo zijn de Japanners. São Paulo heeft de grootste populatie Japanners buiten Japan zelf. Nergens is dit duidelijker te zien dan in de wijk Liberdade, São Paulo’s eigen Japantown. In deze wijk vind je Oost-Aziatisch geïnspireerde architectuur, lampionnen en lantaarns, traditionele Japanse winkels en sushi restaurants, en natuurlijk heel veel karaoke bars. Je waant je echt even in Japan in dit deel van de stad. Liberdade is een hechte gemeenschap. De wijk heeft zelfs een eigen Japanstalige krant en organiseert verschillende jaarlijkse oosterse cultuurfestivals waaronder Chinees Nieuwjaar. Een bezoekje aan deze wijk mag niet op je planning ontbreken.