Oh oh Den Haag

MINKE WINK

O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen. Op een frisse, maar zonnige dag in maart reizen we af naar het politieke hart van Nederland. De 3e stad op het lijstje met de 12 provinciehoofdsteden van Nederland. Eentje waar ik heel erg naar uitkijk want ik weet, Den Haag is leuk! Ik ben hier nog maar één keer eerder geweest op de (weertechnisch gezien) meest gure dag van mijn leven, maar alsnog was ik ontzettend gecharmeerd van de stad! Tijd om meer van Den Haag te gaan ontdekken 🙂

Hofstad Den Haag is historisch en tegelijkertijd modern, hip en happening met leuke eettentjes, talloze events en unieke uitzichtpunten. Den Haag heeft het wat mij betreft allemaal. Deze enige grote Nederlandse stad aan zee pakt je helemaal in met zijn historische schoonheid en koninklijke allure. Ook het multiculturele karakter van Den Haag trekt mij persoonlijk enorm! 

Een dag is eigenlijk te kort voor deze stad, zeker met het op steenworp gelegen Scheveningen dat je ook zeker niet mag missen. Vroeg op pad dus! Om 5 uur ’s nachts (want, zomertijd) zit ik al in de trein van Groningen naar Den Haag. Ach, het is een rechtstreekse trein dus tijd zat om nog even bij te slapen 😉 

Wandeling door de historische binnenstad 

De ochtend begint vrij koud en bewolkt en we besluiten eerst op verkenning te gaan door de binnenstad. Het is bizar rustig in het centrum, wat te maken kan hebben met het feit dat het 10 uur ´s ochtends op een zondag is 😉 Afgezien van een paar toeristen op het Binnenhof lijkt verder de hele stad nog te slapen. We maken een wandeling langs een aantal hoogtepunten in Den Haag, zoals uiteraard het Binnenhof, het Mauritshuis en Haagse Harry, hét icoon van de stad. 

Harry is een stripfiguur, getekend door de inmiddels overleden Marnix Rueb. Het is een stevige kerel uit de Schilderswijk in trainingspak met een matje in zijn nek. Werkloos, grof, maar met een hartje van goud. Hij geeft commentaar op alles wat hij tegenkomt in het plat Haags. Een aantal jaar geleden is er een standbeeld van Haagse Harry midden in het centrum op de Grote Markt geplaatst en inmiddels is dit icoon niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toch wel een must-see in Den Haag 😉

Langs koninklijke paleizen

Het welbekende paleis Noordeinde en het Vredespaleis liggen iets verder buiten het centrum. Rondleidingen in deze paleizen zijn niet altijd beschikbaar en moeten van tevoren geboekt worden via de website. Van paleis Noordeinde zie je niet erg veel aan de buitenkant, maar het Vredespaleis is wel erg mooi om te zien ondanks het enorme hek dat er omheen gebouwd is. Ik druk de lens van m’n camera door de dikke tralies voor een paar mooie kiekjes. 

Na ons rondje langs de paleizen lopen we terug naar het centrum.

Koffie en kleurrijk ontbijt bij Mugs and Mermaids

Tijd voor koffie en een (laat) ontbijtje! Mugs and Mermaids is de hotspot voor kleurrijke, hippe, trendy, Instagram waardige, en toch ook verantwoorde drankjes en ontbijtjes. De koffie en het ontbijt ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens heerlijk! 

Blauwe cappuccino’s, roze latte’s en smoothie bowls in de kleuren van de regenboog, het is allemaal mogelijk hier 🙂 Mugs and Mermaids maakt gebruikt van de mooiste ingrediënten. En dat zonder kunstmatige toevoegingen. Want, zo zeggen ze zelf, de natuur kan kleur creëren, zo onnatuurlijk fel dat het pijn doet aan je ogen. Voedsel is kunst hier en het maken van mooie, smaakvolle gerechten is wat ze hier doen. Naast de gezonde keuze’s staan er ook guilty pleasures als taartjes en andere lekkernijen op de kaart.

De Haagse Toren beklimmen

Met een goed gevulde maag begeven we ons weer naar buiten voor de beklimming van de Haagse Toren, de kerktoren van de Grote Kerk. We hebben van tevoren kaartjes online gescoord voor een rondleiding in het herkenningspunt van de stad. Met zijn 288 treden en bijna 100 meter hoogte geniet je in deze zeskantige kerktoren van een adembenemend uitzicht over de stad en de kust. Echt een aanrader!

Je kunt de kerktoren alleen beklimmen met een georganiseerde rondleiding met gids. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant ook leuk omdat je meer te weten komt over de geschiedenis van deze kerk en Den Haag als stad. Onze gids is razend enthousiast. Hij vertelt met veel liefde over de kerk en wijst ons alle belangrijke bezienswaardigheden van bovenaf. We spotten Haagse Harry, het Binnenhof, de Koninklijke Paleizen, Scheveningen, en zelfs de Euromast in Rotterdam. Piepklein en zonder de aanwijzingen van onze gids hadden we hem niet gezien, maar toch 😉 Het is geweldig om te zien hoe historisch en modern in elkaar overgaan in deze stad. Zeker van bovenaf is dit goed te zien!

Van stad naar strand

Best bijzonder dat Den Haag als enige grote stad in Nederland direct aan zee ligt. Met tram 9 ben je vanuit de binnenstad binnen een kwartiertje in het bruisende Scheveningen. Even uitwaaien op het strand, de perfecte afsluiter van zo’n stedentripje.

In Scheveningen stikt het van de chille strandtenten die allemaal in een lange rij naast elkaar liggen tussen de boulevard en het strand. Lekker uit de wind, met de zon op je bol en uitzicht op het strand, de pier en het reuzenrad is het hier prima vertoeven.