‘Noodweer in Mexico’

MINKE WINK

We hangen in een Cubaans vliegtuig in de lucht boven Cancun. Het vliegtuig schokt alle kanten op en de wolken die we vanuit ons raampje kunnen zien kijken ons donker en dreigend aan. Het is noodweer in Cancun en het lijkt er even op dat we terug moeten vliegen naar Havana. Gelukkig weet de piloot na een tijd het vliegtuig uiteindelijk aan de grond te krijgen. Als we eenmaal de grond raken begint iedereen opgelucht te zuchten en luid te klappen. Ik zit te trillen en tegelijk moet ik lachen en huilen. Wat een terrorlanding. Echt verschrikkelijk. Ik had het niet gedacht maar wat ben ik blij en opgelucht dat we weer in het vreselijke Cancun zijn.

We pakken meteen een bus vanuit Cancun naar het zuiden. Onderweg komt de regen als een enorme waterval uit de lucht vallen en de rest van de dag stopt het ook niet meer met regenen. Het stormt en onweert en aan de kant van de weg liggen zwembaden water en omgevallen verkeersborden. Wat een chaos! Ik ben allang blij dat we droog in de bus zitten. Via Playa del Carmen reizen we meteen verder naar het plaatsje Tulum, waar we twee nachten zullen verblijven.

Tulum

De volgende dag, nog steeds grijs bewolkt maar gelukkig droog, lopen we naar de ruïnes van Tulum. Deze Maya ruïnes staan vooral bekend om hun geweldige locatie, pal naast het strand. De locatie is inderdaad prachtig en de ruïnes ook, maar het weer zit tegen en hierdoor zijn er ontzettend veel toeristen die hun dagje strand inleveren en net als wij een dagje cultuursnuiven. De selfiesticks vliegen ons om de oren en we zijn er eigenlijk al snel klaar mee.

Ik vermaak me vooral met de talloze leguanen die hier overal stil liggen te wachten op de zon, om zich op te warmen. Sorry jongens, maar die zon komt vandaag denk ik niet meer.

’s Middags spreken we af met een vriendinnetje van me, die ik in Australië heb leren kennen, en haar vriendengroep. Ze zijn toevallig ook in Mexico op vakantie en komen vanuit Playa del Carmen naar Tulum voor de ruïnes en om een paar Mexicaanse biertjes met ons te drinken. Heel gezellig!

Vanuit Tulum reizen we de volgende dag helemaal naar het zuiden van Yucatan en verlaten we Mexico. Vanuit Chetumal pakken we de ferry naar het eiland Caye Caulker in Belize.