No stress in Kaapverdië

MINKE WINK

Kaapverdië ligt voor de kust van West Afrika en is een voormalige kolonie van Portugal. De Kaapverdische eilanden vormen een eilandengroep van tien eilanden waarvan er negen bewoond zijn. De naam Cabo Verde is Portugees en staat voor Groene Kaap.

Op deze eilanden vind je een bijzondere en interessante mix van de Afrikaanse en Europese cultuur. De bevolking is ontzettend vriendelijk en altijd vrolijk.

Het eiland Sal is de belangrijkste toeristische trekpleister van Kaapverdië. Het is een vulkanisch eiland dat wordt omringd door schitterende zandstranden en kristalhelder water. Sal is het perfecte eiland voor ontspanning en watersporten als wind- en kitesurfen.

Met zijn vele restaurants, bars en hotels is Sal het meest toeristische eiland van Kaapverdië. Het toerisme heeft zich de afgelopen jaren op Sal snel ontwikkeld, maar er hangt nog steeds een relaxte sfeer op dit eiland.

‘No stress’ is hier dan ook het motto.

Santa Maria

Het plaatsje Santa Maria ligt in het zuiden aan het gelijknamige strand. Dit is het meest levendige dorpje op Sal met de meeste hotels, restaurants en bars. Santa Maria staat naast de stranden bekend om de pier, hét symbool van het eiland Sal. Hier komen dagelijks de vissers terug met hun visvangst om deze te verkopen aan de hotels, restaurants en de lokale bevolking.

Espargos

Espargos is de hoofdstad van het eiland en dankt zijn naam aan de wilde asperge die op het eiland groeit. Deze kleine stad ligt in het midden van het eiland vlakbij de enige luchthaven. Er wonen voornamelijk lokale mensen en het is hier een stuk rustiger qua toeristen vergeleken met Santa Maria. Het uitzichtpunt boven op de heuvel midden in de stad is eigenlijk de enige bezienswaardigheid, maar wel eentje met een schitterend uitzicht over Espargos, het vliegveld, de vulkaan en aan beide kanten de zee.

Palmeira

Palmeira is een rustig en authentiek vissersdorpje op Sal. Wanneer de toeristen, die het dorpje aandoen op een excursie vanuit Santa Maria, zijn vertrokken vind je hier het echte relaxte leven van de bevolking en beleef je hier het echte Sal. Het is een heerlijke plek voor een hapje en een drankje bij een bar aan het water of in een van de heerlijke restaurantjes in het dorpje.

Buracona

Ten noorden van Palmeira ligt Buracona, een natuurlijk zwembad, omringd door rotsen. Buracona is alleen te bereiken via Palmeira over een onverharde weg. De lokale gidsen en sommige toeristen springen hier van de hoge rotsen voor een verfrissende duik in het water.

Pedra de Lume

Bij het piepkleine dorpje Pedra de Luma liggen de zoutmijnen van Sal, waar ook de naam van het eiland vandaan komt. In een krater van een oude vulkaan werd vroeger heel veel zout gewonnen. Genoeg voor de export, maar inmiddels wordt er meer verdiend aan het toerisme dan aan de zoutwinning. De zoutmijnen zijn tegenwoordig de belangrijkste toeristische attracties van Sal. Je kunt hier als toerist tegen betaling ronddrijven in het zoutrijke water.