Nijntje in Utrecht
TINEKE WINK
Het is een bizar zonnige en warme dag voor eind februari. Ik ben net 2 dagen terug van Curaçao dus dit is lekker thuiskomen. Minke en ik gaan vandaag naar Utrecht, onze tweede stad van de 12 provinciesteden die we dit jaar gaan bezoeken.
Net als Haarlem is dit ook een bekende stad voor ons. Ik kom er regelmatig en vind het één van de leukste steden van Nederland. Valt er nog wel wat te ontdekken in een bekende stad als deze? Zeker! Dat lees je hieronder.
Als ik door de stationshal van Utrecht Centraal loop, valt het me altijd weer op hoe groot en ruim het is. Zeker vergeleken met andere stations in Nederland. De verbouwing heeft jaren geduurd en kostte miljoenen, maar dan heb je ook wat.
Het mooiste gedeelte vind ik het plein met het bollendak. Een overdekt plein met een heel groot transparant dak gemaakt van grote bollen. Het oogt heel futuristisch, maar is ook functioneel. Ze zorgen ervoor dat mensen droog vanaf het station naar Hoog Catharijne kunnen lopen 😉
Walvis
Onderweg naar de stad komen we een walvis tegen. Een walvis van plastic welteverstaan, die gemaakt is van zwerfafval dat uit de oceanen is aangespoeld. De makers verzamelden allemaal blauw of wit plastic afval aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge. Door deze kleurencombinatie lijkt het één geheel. De walvis staat op een strategische plek, voor TivoliVredenburg, waar elke dag zo’n 38.000 mensen langskomen. De bedoeling is om hiermee aandacht te vragen voor het probleem van de plastic soep in zee. De plastic walvis blijft hier een half jaar staan, dan zal hij weer verder reizen naar Parijs en Japan.
De Bakkerswinkel
Van het station lopen we naar de Bakkerswinkel voor koffie en taart. We nemen in de monumentale werfkelder plaats waar je uitzicht op de grachten hebt. Een hele mooie en sfeervolle ruimte, hier houden we het wel even uit! Ik bestel een cappuccino en een walnoten-caramel taart en Minke gaat voor de cheesecake. Altijd fijn om de dag te beginnen met koffie en taart, vooral als de taartjes zo goed smaken als deze!
Nijntje
Na de bakkerswinkel beginnen we met de stadswandeling. We lopen naar het Nijntje museum waar een beeld van Nijntje staat. Hier moeten we even mee op de foto. Er is in Utrecht zelfs een Nijntje pleintje, een plein dat officieel naar Nijntje is vernoemd. Niet zo gek, aangezien dat de bedenker Dick Bruna, één van de bekendste mensen van Utrecht is. Naar binnen gaan we niet, dat is leuker voor peuters en kleuters. Al zou Minke best naar binnen willen gaan 😉
Flora’s hof
Utrecht is druk, vooral in de weekenden. De meeste mensen zijn dan langs de grachten te vinden, waardoor het er soms als een mierenhoop aanvoelt. Gelukkig heeft een drukke stad als Utrecht ook genoeg verborgen en stille plekjes. In de Utrechtse hofjes is het een oase van rust en groen. Wij belanden in Flora’s hof, een klein binnenplaatsje met bankjes en uitzicht op de Dom. Omdat het midden in de winter is, is het natuurlijk nog niet zo groen als het in de lente zou zijn. Toch is het nu ook een heel mooi plekje. Vooral de fluffy rode kat in het midden van het hofje maakt het uitzicht helemaal af.
De Domtoren
De Domtoren is de trots van de stad Utrecht. In het kader van ‘toerist in eigen land’ kunnen we deze dan ook niet overslaan. De Domtoren is met zijn 112 meter hoogte het grootste gebouw van Utrecht en biedt een geweldig uitzicht over de stad. Je mag de 465 treden alleen met gids beklimmen. We komen in een hele volle groep terecht inclusief een paar ongeleide projectielen (lees: kinderen en een vader die ze niet onder controle heeft). Het liefst zouden we gewoon op eigen houtje naar boven willen klimmen.
Wat wel leuk is aan een gids, je leert meer over de geschiedenis van de Domtoren en je neemt de tijd om overal even stil te staan in plaats van meteen naar de top te klimmen. Door de vele pauzes merk je ook niet dat er zoveel treden zijn. Voordat je het weet, sta je al boven te genieten van een prachtig uitzicht. Alhoewel… De Domtoren staat sinds kort voor 5(!) jaar in de steigers. Dit is duidelijk te zien op de top, waar het zicht dan ook wordt belemmerd door het gaas waar je doorheen moet kijken. Op een verdieping lager is het gelukkig wel veel beter te zien en eerlijk is eerlijk, het uitzicht op de stad is wel geweldig!
Oudegracht
De Oudegracht is de bekendste gracht van de stad. De ongeveer 2 kilometer lange gracht doorsnijdt de hele binnenstad van zuid naar noord. Het verbindt de Kromme Rijn en de Vecht.
Wij ploffen neer op één van de vele terrasjes aan het water. We drinken een speciaalbiertje van ‘Gebrouwen door vrouwen’. De perfecte afsluiting van deze dag!