Nieuwe plannen en dromen

SANDRA WINK

De eerste dag van dit jaar begon met een ijskoude nieuwjaarsduik en ik dacht: 2020 wordt een geweldig reisjaar! Is dat even anders gelopen dan verwacht… Van werken als reisadviseur en een grote droomreis in de planning naar samenwonen en werken in de sportschool. Hoe heeft corona tot nu toe mijn leven veranderd? Wat betekent dit voor mij? Hoe kijk ik hier op terug?

Mijn leven op z’n kop

Ken je dat gevoel, dat je je leven invult op zo’n manier dat het je happy maakt en je er praktisch niet meer over nadenkt. Je leeft je leven. Doet je ding. Leuke baan, elke ochtend sporten en volgeplande weekenden met leuke uitjes… Als een malle verstrijken de weken. En maanden. Seizoenen komen en gaan. Vakanties en reisjes doorbreken de routine. Ergens in de winter hoor je geluiden in het nieuws over een virus. Toen nog een ver-van-mijn-bed show. Vanaf maart 2020 stond mijn leven compleet op zijn kop. De reisbranche stortte in, mijn baan viel weg en de geplande reis van 6 maanden werd in de ijskast gedrukt.

Na de eerste shock in maart was ik zo blij als een kind om een weekendje naar Vlieland te gaan. Ik had van tevoren zelfs inpakstress en reiskriebels alsof ik een grote reis zou maken. En dat voor een weekendje Vlieland! Wat uiteindelijk natuurlijk ook heel mooi is. Dat je ook weer die korte reisjes dichtbij huis zó gaat waarderen. Met zomerse temperaturen doken we de Waddenzee in als symbolische vernieuwde nieuwjaarsduik. Vanaf nu zouden de dingen gaan zoals ik het voor ogen had.

Niets was minder waar. Het besef dat we hier langer in zouden zitten sloop er langzaam in. Maar Minke en ik kregen toch iedere keer weer hoop. Kunnen we dan toch wel op reis? Dit werd al snel gevolgd door weer een teleurstelling over geannuleerde vluchten of gesloten grenzen.

Nieuwe tickets boeken

In de zomer kleurden de oranje landen binnen Europa weer 1 voor 1 geel. Het reisadvies van veel bestemmingen werd gewijzigd. Dit was hoopgevend! Zou het dan toch goedkomen? Tijdens een korte opleving boekten we wederom tickets naar Sri Lanka. Het vliegveld had weer aangekondigd om open te gaan. Enkele weken voor vertrek zakte de moed weer in onze schoenen. Het zat er niet in. En ik was klaar met wachten. Wachten op het moment wanneer de langverwachte droomreis in vervulling zou gaan, wachten tot het weer kon.

Ondertussen voelt het alsof je zó stil staat. Terwijl je wilt genieten van het moment. Wilt léven. Niet druk maken om het wat als dit scenario en wat als dat scenario.

Wat nu?

En wat doe je dan? Wanneer je je leven helemaal op orde hebt, je al jaren het werk doet waar je gelukkig van wordt en alles wat je passie is, zoals reizen, opeens op losse schroeven staat. Het voelt dan letterlijk alsof iemand op de reset knop drukt. Wie ben je als je werk, sport en geplande reizen wegvallen? Je agenda is leeg en je structuur is weg. Wat is nu je identiteit? Als een hamster werd ik uit het loopwiel getrokken, terwijl ik nét een razendsnel tempo onder de knie had. Of ging ik juist te snel? Was ik niet te hard van stapel gegaan? Alleen maar bezig geweest met plannen zonder van het moment te genieten?

Minder onrust, meer huismus

Richard kwam enkele maanden voordat de pleuris uitbrak in mijn leven. Het voelde direct goed. Mede dankzij hem kon ik met beide benen op de grond blijven staan tijdens de eerste maanden in de chaos. Maar ook kwam ik erachter dat er een enorme huismus in mij schuilt. Dat ik het best fijn vond om veel thuis te zijn. Niet teveel plannen, niet van hot naar her vliegen en wat meer rustig aan doen. De onrust in mijn lijf werd minder. En ik had tijd om na te denken. Ik besloot niet langer meer te wachten. Te kiezen voor wat ik nu wil doen en wat me gelukkig maakt. Focussen op wat wel kan! Wat maakt me happy? Wat wil ik nog leren? Hoe wil ik het liefste leven?

Bij sportschool Plaza Sportiva in Groningen kon ik vanaf augustus aan de slag als receptioniste. Als front-office hostess, zoals het op de vacature stond vermeld. Naast het directe klantencontact ben je namelijk eigen baas van de horeca gelegenheid, je serveert koffie en thee of brouwt een eiwitshake in elkaar. Sport sprak me altijd al aan, zeker de laatste jaren. Daarnaast vind ik direct contact met mensen erg leuk en hoef ik niet zo nodig van 9 tot 5 achter een computer te zitten.

Na een geweldige roadtrip met Richard door Normandië (aanrader!) begon ik ook 1 ochtend in de week bij de kinderopvang te werken, waar de fitmoms hun jonge kinderen voor een uur of twee kwijt kunnen zodat ze kunnen sporten.

Ondanks de waanzin maatregelen waarmee de overheid zo nu en dan komt en de zware regenval aan klachten waarmee we dan moeten dealen, zit ik hier erg op mijn plek. Collega’s zijn heel leuk, de werksfeer is informeel en over het algemeen is iedereen positief en blij.

Nieuwe doelen en uitdagingen

Op mijn werk besprak ik met een collega hoe leuk het me leek om ook fitness coach te zijn. Ik grapte nog: zoals jij een trainingsschema voor mij op maat maakt, maak ik reisvoorstellen op maat voor mensen. En ik bedacht me, waarom ook niet? Ik ben een mensen-mens, gek op sporten en ik vind het leuk om advies op maat te geven. 

De knoop is doorgehakt. Ik heb me ingeschreven voor de opleiding Fitness A, de basisopleiding voor krachttraining en voeding. Ik word zo blij van de gedachte om weer iets nieuws te leren, me verder te ontwikkelen. En om meer te leren over onderwerpen die ik heel interessant vind, maar waar ik op dit moment de ballen verstand van heb. Na de opleiding zal ik ook als fitness coach aan de slag gaan binnen Plaza Sportiva, en wie weet is dit de eerste stap naar nog veel meer sportieve cursussen, uitdagingen en nieuwe doelen.

2020, wat een jaar

Van een 9 tot 5 kantoorbaan in de reiswereld en een grote reis in de planning naar een opleiding tot fitness coach en samenwonen met mijn vriend. Vorig jaar had ik zo’n andere voorstelling van 2020. Ondanks dat het een shitjaar was met alle onzekerheid, frustratie en waanzin, sluit ik dit jaar positief af. Ik heb onwijs veel geleerd. Over mezelf maar ook over de wereld. Ik zit nog met zoveel vragen. Hoe gaat 2021 eruit zien?

Toch weet ik, de wat-als scenario’s hebben geen enkele zin, het levert je niks op behalve stress. Ik probeer te genieten van het moment en focus me op de dingen die wél kunnen.

Reizen in 2021

En mijn passie voor reizen en werken in de reisbranche? Die is er zeker nog! Sterker nog, er staat een (andere) droomreis gepland over een maandje. Met Daddy en de zusjes. Alle Winkies bij elkaar.

We willen nog niet te vroeg juichen, want we zijn inmiddels op alles voorbereid, maar mocht het doorgaan, dan zou dat fantastisch zijn! Een reis naar Tanzania en Zanzibar. De Big Five spotten tijdens een jeepsafari in Tanzania en daarna naar het paradijselijke Zanzibar voor windsurflessen en een yoga retreat. We zijn klaar met wachten en gaan er gewoon voor. We bereiden ons zo goed mogelijk voor en houden alle opties open. 1 januari 2021. Dan vertrekken we, als alles goed gaat.

Wordt 2021 dan wél ons geweldige reisjaar?