Nazomeren in Drenthe
TINEKE WINK
Het is het laatste zomerse weekend van het jaar, voordat de herfst zijn intrede doet. We gaan dit weekend naar het vakantiepark ’t Wildryck, vlakbij het Drentse Diever, aan de rand van het bos. Rust en ruimte zijn wel de sleutelwoorden van dit park. De huisjes liggen allemaal op voldoende afstand van elkaar en het enige geluid dat je er hoort is van vogels die fluiten.
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Nergens in Nederland kun je zoveel fietskilometers afleggen als in Drenthe. Deze provincie is echt gemaakt om op de fiets te verkennen. Nationale parken, knusse dorpjes en afwisselende natuurgebieden, er is genoeg te zien in Drenthe. Wij fietsen naar het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit is, na de Hoge Veluwe, het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Hier vind je ook het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd. Een uitgestrekte zandvlakte waar de wind vrij spel heeft om het zand te laten stuiven. Vanaf het uitkijkpunt Aekingerzand heb je een heel mooi uitzicht op een groot deel van het stuifzandgebied.
Kamelenmarkt in Appelscha
Vanaf het Drentse Friese Wold fietsen we door naar Appelscha. We hebben zin in een drankje op het terras, maar voordat het zover is komen we eerst nog langs een verlaten markt, een zogeheten kamelenmarkt. We besluiten hier een kijkje te nemen. Het blijkt een soort vlooienmarkt te zijn, maar wel eentje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Zo vinden we er honderden dvd’s. Omdat we een old school dvd-speler in ons vakantiehuisje hebben, komt deze markt wel goed van pas. Kunnen we lekker een filmpje kijken vanavond.
Waarschijnlijk zit iedereen op het terras, want naast de standhouders is er verder niemand. Mocht je ook willen schatzoeken op een rommelmarkt in Friesland: de kamelenmarkt is elke zaterdag van april tot november. Het is misschien niet de meest hippe rommelmarkt van Nederland, maar het is wel rustig en er hangt een ongedwongen sfeer.
Zelfbedieningsrestaurant
Het valt me op dat steeds meer restaurants het zelfbedieningsprincipe hanteren. Zo ook IJgenweis in Appelscha. IJgenweis is een horecaconcept dat tot stand is gekomen uit een samenwerking met Staatsbosbeheer en SAB Catering. De horecaformule richt zich vooral op duurzaamheid, in het aanbod worden de seizoenen gevolgd en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekproducten. Ik vind zelfservice wel makkelijk, omdat je vooraf al betaalt dus niet meer om een rekening hoeft te vragen. Dat je niemand kan wenken is ook wel weer een nadeel voor als je een tweede drankje wilt. Je moet weer opnieuw in de rij staan.
De lunchtent heeft weinig concurrentie van de directe omgeving en daardoor is het vaak druk. Het terras is wel groot, dus een plekje vinden is vaak wel te doen. Je krijgt grote porties voor een relatief lage prijs, dus een prima tussenstop als je even wil bijkomen van een fietstocht.
Eco-tours
Op zondag hebben we een (verlaat) verjaardagscadeau voor Daddy in petto. In de auto is hij al behoorlijk aan het vissen (dierentuin Emmen? Eh, nee) en als we in Exloo bij het Fletcher hotel aankomen denkt hij dat we daar gaan lunchen. Als hij de elektrische terreinwagens voor de ingang van het hotel ziet, valt het kwartje. We gaan touren!
Voordat het zover is, krijgen we nog een bakje koffie en een stukje Drentse koek terwijl de gids vertelt over de 3-uur durende excursie. We mogen zelf rijden in één van de elektrische terreinwagens, de zogeheten Eko-Explorer. Omdat ze zo geruisloos zijn, mag je op plekken rijden waar je anders niet kuny komen. De gids rijdt voorop in een eigen terreinwagen, wij volgen hem door het mooie natuurgebied van de Hondsrug. Onderweg stoppen we regelmatig en krijgen we uitleg over de natuur, geschiedenis en bezienswaardigheden in het natuurgebied. We rijden over bos- en zandpaden, de hei en langs Drentse grafheuvels. Ook zien we verschillende dieren onderweg, van koeien tot paarden tot een ree in de verte. Het voelt alsof we op safari zijn.
Het leukste gedeelte van deze tocht is het moment dat we bij een gigantische schaapskudde aankomen. Meer dan honderd schapen die geweldig blenden in het Drentse landschap. De honden zorgen ervoor dat de schapen mooi bij elkaar blijven. De herder vertelt enthousiast over zijn beroep en als hij later met zijn kudde wegloopt, kijken we met zijn allen dit indrukwekkende tafereel na.
We houden ook nog een kleine pauze met biologische vruchtensap en een kniepertje, een typische Drentse lekkernij. Een dunne en zoete wafel die traditioneel op oudjaarsdag in Drenthe en Groningen wordt gebakken. We eindigen bij één van de vele hunebedden die Drenthe rijk is.
Deze tour is echt een aanrader voor als je de Drentse natuur op een andere manier wil ontdekken. Wij kozen voor de ‘standaard’ excursie: ‘Ontdek Drenthe’, maar je kunt ook kiezen voor een avondtocht, een wildplukexcursie, een reeën-excursie of een excursie waarbij je rondrijdt in het hart van de hunebed-cultuur van Drenthe.
Bakker Joost
In het Drentse Odoorn, een paar kilometer voorbij Exloo, vind je Bakker Joost. Dit is naast een bakkerswinkel, ook een lunchlokaal. Ontbijt, lunch, koffie en taart… De kaart is zo uitgebreid, dat we moeite hebben om iets te kiezen.
Zo hebben ze op de kaart ook genoeg lekkers voor vegetariërs. We maken het gewoon wat makkelijker voor onszelf, we gaan voor koffie én taart en een hartige lunch én bier. Vooral het Franse landbrood met brie en pesto valt in de smaak, maar de verse taartjes zijn ook overheerlijk hier.