Mooie reisroute door de Algarve

TINEKE WINK

In november 2020 vertrok ik uit Nederland in een vrijwel leeg vliegtuig. Drie vliegtuigstoelen voor mezelf, een luxe. Maar dat was natuurlijk niet hoe het hoorde te zijn. Een reis naar Azië zat er niet in door de lockdowns. Dus koos ik voor een bestemming dichter bij huis en kocht ik een enkeltje Faro met het plan om door de Algarve te reizen. Uiteindelijk bleef ik vijf weken in de Algarve en heeft deze regio mijn hart gestolen. Ondanks het feit dat het reizen destijds een tikkeltje anders ging dan normaal. De rust was er wel heel aangenaam. Dat is anno nu wel anders, net als dat tickets een stuk duurder zijn geworden. Gelukkig kun je met Transavia nog steeds goedkoop vliegen naar Faro. Er zijn ook genoeg opties, aangezien er ook vluchten vanuit Eindhoven en Rotterdam vertrekken.

Ik vertel je in deze blog wat mijn favoriete plekken in de Algarve zijn en in welke volgorde je deze kunt bezoeken. Ook laat ik opties voor accommodaties zien (waar ik zelf heb overnacht) en vertel ik over de hoogtepunten per bestemming. De route die ik in deze blog uitlicht kan heel goed met het openbaar vervoer worden gedaan. Nog fijner is het om een auto te huren. Alle dorpjes en stadjes in de Algarve liggen erg dicht bij elkaar. Je bent vaak niet langer dan 40 minuten onderweg. Ik vind het zelf leuk om van plek naar plek te trekken en in verschillende accommodaties te slapen. Maar het is ook aan te raden om een plek als uitvalsbasis te kiezen en vanuit daar alle mooie dorpjes, stranden en andere bezienswaardigheden in de Algarve te ontdekken.

Faro – Armação de Pêra – Carvoeiro – Ferragudo – Lagos – Olhâo

Faro

Als je naar de Algarve vliegt dan land je in de stad Faro. Vooral bij een late aankomst kan het handig zijn om er een nachtje te verblijven. Of langer, want het is er leuk genoeg om hier een paar dagen tijd te spenderen. Het mooiste van Faro is het oude centrum, ook wel Cidade Velha genoemd. Hier zijn talloze steegjes met witgeschilderde huizen en pleinen vol sinaasappelbomen die een heerlijke geur door de stad verspreiden. In Faro vind je verder leuke pasteleria’s (koffietentjes), restaurants en winkels. Je hebt hier leuke en goedkope guesthouses met schattige Franse balkonnetjes.

Accommodatie: Alagoa Guesthouse

Armação de Pêra

Armação de Pêra is van oorsprong een vissersplaatsje. Inmiddels hebben toeristen deze plek ontdekt en is het uitgegroeid tot een populaire badplaats met een lange boulevard en een rotsachtige kust. In het authentieke centrum vind je smalle straten en steegjes.

Dit stadje is wat lastiger te bereiken aangezien hier geen trein naartoe gaat en je voor de bus moet overstappen. Toch zou ik deze zeker niet overslaan tijdens een rondreis door de Algarve. Ik vond het vooral een geweldige plek vanwege een piepkleine tiny house waar ik in verbleef en de kapel Senhora da Rocha. Vanaf een klein pleintje heb je toegang tot een pier die de zee inloopt, waar je een klein fort met daarin het kapelletje vindt. Veel bewoners uit de buurt komen hier vaak kaarsjes branden. Kom je aan het einde van de dag, dan kun je hier genieten van een mooie zonsondergang. Deze plek dient ook als trouwlocatie (heel begrijpelijk!) en is echt een eye-catcher.

Accommodatie: Tiny House

Carvoeiro

Carvoeiro is een klein vissersdorp dat zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een populaire badplaats. Er is geen hoogbouw toegestaan, waardoor het echt zijn charme behoudt. Dit trekt ook veel toeristen naar het dorp. Wel logisch, want er zijn genoeg restaurants, terrassen, koffiebarretjes en winkels te vinden. En het beste van alles: er zijn hier veel stranden, allemaal op loopafstand. Eén van de mooiste strandjes ligt centraal in het dorp, Praia do Carvoeiro. Een kleine baai omgeven door rotsen.

Wil je de Seven Hanging Valleys Trail lopen, dan is Carvoeiro de perfecte uitvalsbasis. Deze trail loopt van Praia da Vale Centianes naar Praia da Marinha. Je loopt hoog over de kliffen langs zeven valleien. Bijna non-stop kijk je uit over de Atlantische Oceaan. Het laatste deel van de route is het meest indrukwekkend vanwege de bijzondere rotsformaties en het uitzicht op het (voor mij) mooiste strand van de Algarve: Praia da Marinha.

Accommodatie: Casa Anne

Ferragudo

Ferragudo is een vissersdorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Je vind hier smalle straatjes, witte huisjes die tegen een heuvel zijn aangebouwd, een kade vol met gekleurde vissersbootjes en mooie pleinen met restaurants en terrassen. Het is hier heerlijk verdwalen door de vele straatjes en je kijkt je ogen uit naar alle gekleurde huizen. Als je de heuvel opwandelt kom je uiteindelijk bij het meest gefotografeerde steegje van Ferragudo. Het is een kleurrijke straat met veel bloemen, een beeld waar je vrolijk van wordt.

Accommodatie: Agua Hotels Riverside

Lagos

Lagos is een levendige en tegelijkertijd heel relaxte stad. Het is een stad waar je je meteen thuis voelt. In de jaren ’80 reisden grote groepen hippies af naar de stad. Je ziet die sfeer nog heel erg terug in de barretjes en leuke kleine boetiekjes. Lagos staat vol met mooie gebouwen en huizen met authentieke azulejos. Dat zijn de typische siertegels van Portugal. Zoek vooral de Praça Luís de Camões op. Hier vind je het mooiste gebouw van de stad: een groen getegeld gebouw. Een bezoek aan de kuststrook van Lagos, Ponta da Piedade, is ook aan te raden. Je vindt hier talloze rotsformaties, kliffen en grotten. Je kunt hier vanaf het centrum gewoon lopend naartoe.

Accommodatie: Best Guest Residence

Olhâo

Vanaf Lagos kun je rechtstreeks met de trein naar het vissersplaatsje Olhâo, dat vlakbij Faro ligt. Je bent hier ook vlakbij de luchthaven, ideaal voor als je vroeg terug moet vliegen en iets anders wilt dan Faro. Vlakbij de luchthaven van Faro ligt de Ria Formosa, ook wel bekend als één van de zeven natuurwonderen van Portugal. Het is een wirwar van eilandjes en schiereilanden met witte stranden, riviertjes en zandbanken. Olhâo is de perfecte uitvalsbasis om een van de eilandjes te bezoeken. Voor een paar euro pak je de veerboot naar het vuurtoreneiland Ilha do Farol en geniet je van het mooie strand en de Caribische sfeer die hier hangt.

Accommodatie: Zenit Guest House