Mooi Amsterdam

TINEKE WINK

Vaak vragen mensen me waarom ik niet in Amsterdam woon. Dat is namelijk wel de stad waar ik werk. Voor mij is dat deze vraag simpel te beantwoorden, het is er te druk. Ik heb het wel eens geprobeerd.

Van Zwolle naar Amsterdam

In 2012 liep ik stage bij Credits Media, een uitgeverij voor diverse landenmagazines als Leven in Frankrijk en Italie Magazine. Ik reisde elke dag heen- en weer van Zwolle naar Amsterdam. Best vermoeiend en toen mijn collega opperde of de kamer die vrij kwam in haar huis misschien iets voor mij was zei ik direct ja. Graag! Hoewel de stageperiode maar 3 maanden zou duren en er inmiddels al 1 maand op zat, zou het maar voor 2 maanden zijn. Maar het leek me wel de moeite waard. Dus ik zocht een onderverhuurder voor mijn studio in Zwolle, wat heel gemakkelijk ging, en verruilde mijn relaxte woonplek midden in het centrum, voor een kamer van 8m2 bij een oudere vrouw in Amsterdam Oost. Ze had een welkomstpakketje voor me klaargezet met chocola en wijn, zo lief!

En toen begon mijn leventje in Amsterdam en zat ik ’s ochtends op de fiets naar het centrum naar mijn stageadres. Dat ging de eerste keer niet vlekkeloos (ik wil nog weleens hopeloos verdwalen), maar na een paar keer begon ik van die fietstochten te genieten. Ik vond het leuk in Amsterdam. Doordeweeks richtte ik me vooral op de stage en in het weekend deed ik zoveel mogelijk leuke dingen. Ik vond het leuk als vriendinnen of zusjes op bezoek kwamen.

Amsterdam Dance Event, leuke koffietentjes ontdekken, de toerist uithangen in het Heineken Experience.. Deze weekenden voelden als een mini-vakantie. Ik had het naar mijn zin op mijn stageadres en genoot van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Een uitnodiging voor een nieuw product, (netwerk)borrels, af en toe gratis producten… Maar toch, het was niet echt mijn wereldje. Te snel, te veel netwerken, het paste niet bij mij.

Na die twee maanden was het ook wel weer fijn om weer terug te zijn in het gemoedelijke Zwolle. Het studentencafe op loopafstand, weer op mijn dakterras zitten, geen keuken en badkamer hoeven delen, een rustigere fietstocht naar school, geen toeristen… Maar ondanks dat ik er niet weer wil gaan wonen, ben ik wel van de stad gaan houden. Ik ben er graag.

Wat is leuk aan Amsterdam?

Uitgaan

Ik vind de kroegen hier geweldig. En dan heb ik het over de typische Amsterdamse kroegen. Mijn favoriet is Cafe Nol in de Jordaan. Dit cafe bestaat al 50 jaar (opgericht door opa Nol en oma Miep) en heeft de gezellige Jordanese sfeer vast weten te houden. Met ouderwetse gordijntjes, kroonluchters aan het plafond en andere tierelantijntjes is het net een huiskamer. De kleur rood staat centraal in deze kroeg. Uit de speakers komen oer-Hollandse meezingers en elke donderdagavond treedt Ronald Engel, een Amsterdamse volkszanger op. Je ontmoet er allemaal verschillende mensen, want echt iedereen komt er. Er zijn al zoveel hippe tenten in de stad, dat Nol een verademing is.

De grachten

De grachten vind ik het allermooist aan Amsterdam. Amsterdam telt maar liefst 165 grachten(!). De grachtengordel is in 2010 opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Een van de mooiste en uniekste vind ik de Beulingsloot. Het is een van de oudste en kortste grachten (50 meter lang) van de binnenstad. Ik houd ervan om langs de grachten te lopen op een zonnige dag.

Amsterdam Noord

Drukte van het centrum zat? Stap op het pontje en vaar naar een andere wereld aan de overkant van het IJ. Twee jaar geleden was ik hier voor het eerst, toen ik met een vriendin op de IJhallen ging staan, de grootste vlooienmarkt van Europa. Toen was ik meteen verkocht, wat een leuke stadswijk is dit. IJhallen is voor mij wel de grootste trekpleister hier, maar er zijn genoeg andere leuke plekken. Allemaal met een industrieel randje, want in de jaren 90 was hier nog zware industrie te vinden. Binnenkort volgt nog een uitgebreide blog over dit stadsdeel.

Wat is minder leuk aan Amsterdam?

Toeristen

In Amsterdam komen jaarlijks veel toeristen. Extreem veel. Over een paar jaar naar schatting 16 miljoen en op termijn zelfs 20 miljoen. Goed voor de economie, maar ze zorgen ook voor overlast. Ze lopen je voor de voeten met hun rolkoffers en letten niet altijd op in het verkeer. Zo zag ik laatst een toerist nietsvermoedend door rood lopen, terwijl er net een tram aankwam. Die tram luid toeteren… de toerist keek verbaasd op, zich afvragend waar toch dat harde gerinkel vandaan komt. Snel deed ze een paar stappen naar achter. Ik zou geen trambestuurder willen zijn haha, ik zou elke keer weer een hartverzakking krijgen. Het zou veel beter zijn als die toeristen meer verspreid over Nederland zouden zitten. Zo is Haarlem maar 20 minuten met de trein maar zie ik daar veel minder toeristen rondlopen. Op zich begrijp ik het ook wel, wij gaan ook liever naar Stockholm dan een stad in de buurt die minder bekend is.

Huurprijzen

In 2012 betaalde ik 390 euro voor een kleine kamer in een oud huis in Amsterdam Oost. Voor een studio betaal je zo het dubbele. Dat soort bedragen voor kamers zijn normaal, maar ik vind het zonde geld. Ik vind dat ik in Haarlem al veel huur moet betalen, elke maand doet het weer een beetje pijn als ik de huur moet overmaken haha. Ik geef dat liever uit aan andere dingen. Maar goed, huur betalen hoort er nou eenmaal bij. Maar het blijft bizar dat je voor een kleine kamer hier hetzelfde betaalt als voor een huurwoning met drie slaapkamers in bijvoorbeeld Friesland.

Als de stad rustiger en goedkoper zou zijn zou ik er wel kunnen wonen, maar dat zie ik niet snel gebeuren.. Soms vind ik Haarlem een tikje saai in vergelijking met Amsterdam, maar voor mij geldt wel, drukte kan ik opzoeken, rust niet.