‘Monniken en tempels’

MINKE WINK

De reis naar Vientiane was lang en vermoeiend maar ook weer een hele ervaring want ik was de enige falang, buitenlander, in de bus. Een oud vrouwtje probeerde nog een heel gesprek met me aan te knopen in het Lao en toen ik op een gegeven moment bijna in slaap viel hoorde ik ineens een haan kraaien.

Vientiane

Ik ben 2 dagen in Vientiane gebleven en heb de stad bekeken en tempeltjes en monumenten bezocht. Vanaf Vientiane ben ik verder gereisd naar Vang Vieng.

Vang Vieng

Hier heb ik de volgende dag gekayakt. Samen met een Spaans meisje, Alex, deelde ik een kayak. Af en toe waren er behoorlijke stromingen en op een gegeven moment zijn er zelfs 3 kayaks over de kop gevlogen. De stromingen maakten het kayaken behoorlijk avontuurlijk en op de rustige stukken konden we genieten van de prachtige uitzichten. Onderweg hebben we ook nog 2 grotten bezocht. ’s Avonds heb ik met Alex en 2 Nederlandse meiden nog wat gedronken in één van de talloze barretjes van Vang Vieng.

Phonsavan

Vanaf Vang Vieng ben ik verder gereisd naar Phonsavan in het Oosten. De rit hiernaartoe was echt verschrikkelijk. Ik zat tegen het raam aangedrukt in een minivan met veel te veel mensen. De bestuurder reed als een bezetene en de weg was uiteraard niet recht. Ik was echt kots en de kots misselijk. Het was net een achtbaanrit van 3 uren waar je niet uitkomt. Ik was niet de enige die last van z’n maag had want het ene na het andere kotszakje vloog het raam uit. Wat was ik blij toen we er eindelijk waren!

Voor de volgende dag had ik samen met 3 andere mensen een tour geboekt naar de zogeheten Vlakte der Kruiken. Dit is een gebied waar allemaal grote en kleine mysterieuze potten liggen en niemand weet eigenlijk precies waar ze voor gebruikt werden. Omdat dit gebied tijdens de Vietnamoorlog heftig gebombardeerd is door de Verenigde Staten draaide de rest van de tour hier om. Laos schijnt het meest gebombardeerde land in de geschiedenis te zijn. Zo bezochten we een oude landingsbaan, een aantal grotten waar de Laotianen tijdens de bombardementen schuilden en een dorpje waar de mensen de opgeruimde bommen voor het bouwen van hun huizen gebruiken. Aan het einde van de tour gingen we nog naar een gebied waar nog bommen lagen die je dus ook absoluut niet aan mocht raken. Best heftig allemaal, maar wel heel erg interessant.

Luang Prabang

Vanuit Phonsavan ben ik doorgereisd naar mijn laatste stop in Laos, Luang Prabang. In Luang Prabang ben ik 2 dagen gebleven. De eerste dag ben ik in de stad gebleven en heb ik voornamelijk veel tempeltjes bezocht. Op de tweede dag ben ik naar een mooie waterval geweest in de buurt van Luang Prabang en ’s avonds ben ik los gegaan op de nachtmarkt. Op mijn laatste dag in Luang Prabang ben ik ’s ochtends voordat ik naar Hanoi vloog nog met een bootje naar 2 grotten geweest die helemaal volgestouwd waren met boeddhas. Echt bizar om te zien!

Die middag vloog ik naar Vietnam naar mijn volgende bestemming, Hanoi.