Mijn Miracle Morning

SANDRA WINK

Miracle.. what? Niet iedereen is bekend met deze term. En dat is precies de reden waarom ik erover wil vertellen. En je écht even verder wilt lezen.

Sinds enkele weken begin ik de dag met een Miracle Morning en ik ben helemaal enthousiast. Oké, mensen die mij kennen die weten: als ik iets nieuws ontdek sla ik er vaak helemaal in door (lees ook: Typisch Sandra). Normaal zou ik er dan ook na een week klaar mee zijn, maar ik weet nu bij Miracle Morning: ik wil nooit meer iets anders! Dit nieuwe ochtend ritueel kan ik echt iedereen aanraden die zijn of haar dag met meer rust, focus en productiviteit wil beginnen en doorbrengen.

Wat is de Miracle Morning?

De Miracle Morning is simpel gezegd een ochtendritueel, helemaal voor jezelf. Het begint allemaal bij het boek van Hal Elrod – Miracle Morning. Ik lees dit boek op een ligbedje aan het zwembad op het paradijselijke Zanzibar midden in januari. Het is een cadeautje om hier te zijn en mijn gelukshormonen zijn sinds ik in Tanzania ben geweest vertienvoudigd.

Goed, terug naar het boek. Volgens auteur Hal verandert je leven vanaf het moment dat je met de Miracle Morning begint. Dat is nogal een drastische belofte, denk ik. Ik lees verder en hoewel er erg verfrissende uitspraken in staan, blijf ik sceptisch. Hoezo, ik word succesvol en rijk als ik dit toepas? En waarom is de focus alleen maar op zoveel mogelijk geld verdienen?

Toegegeven, het boek is een tikkeltje Amerikaans, en daar moet ik met een beetje weerstand doorheen lezen. Maar waar het om gaat is dit: De Miracle Morning is een ochtend ritueel dat je kunt toepassen in je leven. Een uur eerder opstaan om alléén maar tijd voor jezelf te nemen. Dit doe je door middel van 6 oefeningen, ook wel de Life S.A.V.E.R.S. genoemd (daarover later meer).

Waarom de Miracle Morning?

Zoals Hal het in zijn boek beschrijft: “waar je ook bent in je leven – of je nu op de toppen van je kunnen zit, succes hebt op het allerhoogste niveau, of juist zwaar op de proef wordt gesteld en worstelt om te ontdekken hoe het nu verder moet –, ik weet dat we minstens één ding gemeen hebben (waarschijnlijk veel meer dan één, maar van dit ene weet ik het zeker): we willen ons leven en onszelf verbeteren. Dat wil niet zeggen dat er iets mis is met ons of ons leven, maar als mens zijn we geboren met het instinctieve verlangen om steeds te blijven groeien, steeds beter te worden. Ik geloof dat dat in ons allemaal zit. En toch staan de meesten van ons elke dag op en leven op dezelfde manier verder.

De meesten van ons zijn zo druk met het managen, onderhouden of gewoon overleven van onze ‘levensomstandigheden’ dat we geen tijd vrij maken om ons te richten op wat het allerbelangrijkste is: ons leven. Wat is het verschil? Onze levensomstandigheden zijn de hoeveelheid externe omstandigheden, gebeurtenissen, mensen en plekken die ons omringen. Ze bepalen niet wie we zijn. We zijn meer dan onze levensomstandigheden. Je leven is wie je ten diepste bent. Je leven wordt gevormd door de interne mentaliteit, componenten en attitudes die je de kracht geven om je levensomstandigheden op elk moment te wijzigen, te verbeteren of te veranderen. Het leven wat je wilt leiden ontglipt de meeste mensen omdat ze worden overweldigd en onder de voet gelopen door hun dagelijkse levensomstandigheden. Die omstandigheden vreten al hun tijd op zodat hun leven, en dat wat het allerbelangrijkste is, geen aandacht krijgt.”

Of je nu op maar een paar vlakken verbeteringen wilt aanbrengen, gewoon een me-time moment wilt inplannen of diep van binnen je leven radicaal wilt omgooien, het Miracle Morning ritueel geeft je de tijd en de ruimte om hier mee aan de slag te gaan, en dat allemaal voordat je werkdag begint.

Waarom moet dit in de ochtend?

Hoe je elke ochtend wakker wordt, heeft, samen met je ochtendroutine (of een gebrek daaraan) een enorm effect op elk onderdeel van je leven.

Ik heb zelf pas na mijn studententijd ontdekt dat er een vroege vogel in mij schuilt. Vanaf mijn 15e tot mijn 25e was ik voornamelijk geïnteresseerd in feesten, gezelligheid en tot diep in de nacht doorgaan. Daar paste vroeg opstaan totaal niet bij. Daarnaast deed ik vrij weinig aan sport en beweging (of hield ik het na een paar pogingen weer voor gezien). Stapje voor stapje kreeg sporten steeds meer prioriteit en uitgaan steeds minder. En omdat ik niet altijd zin heb om te sporten, doe ik dit het liefst in de ochtend. Dan ben ik van die ‘verplichting’ af, en voel ik me altijd trots en voldaan dat ik het heb gedaan. Omdat ik de dag al ben begonnen met hardlopen of een workout, ben ik gedurende de dag ook energieker en grijp ik minder snel naar snacks (want: zonde voor dat harde werk in de ochtend!).

Kortom: beweging en werken aan je persoonlijke ontwikkeling in de ochtend is een positief, motiverend begin van de dag. In de ochtend leer je al iets nieuws. Je bent energieker en gemotiveerder en je kunt je beter concentreren gedurende de dag. Er wordt wel gezegd dat het eerste uur de koers van de dag bepaalt. Als ik het eerste uur nadat ik ben opgestaan doelloos bezig ben, zoals in mijn telefoon kijken en eindeloos door Social Media scrollen, dan wordt de rest van de dag meestal ook lui en niet erg productief. Maar nog wel de belangrijkste persoonlijke reden voor mij is dat ik ’s ochtends niet al die uitvluchten heb die zich in de loop van de dag opstapelen (ik ben moe, ik heb geen tijd enzovoort). Dit is precies de reden waarom ik alleen al het sporten het liefste in de ochtend doe.

De stap om de Miracle Morning te integreren in mijn levensstijl is dan ook voor mij geen grote stap geweest. Het is eerlijk gezegd zelfs een verbetering van mijn ochtendritueel. Gewoonlijk spring ik na de wekker mijn bed uit om in een zombie-stand mijn sportkleren aan te trekken zodat ik er niet over kan nadenken en me kan bedenken. Ik zet muziek op en ga hardlopen of race naar de sportschool en ik sta direct AAN. Onbewust gaf me dit veel onrust. Ik wilde zo productief mogelijk zijn, maar mijn energieniveau daalde na een piek in de ochtend weer tot onder het vriespunt vlak voor de middag. Daarnaast was ik me helemaal niet bewust van het moment omdat ik gehaast meedraaide in de ratrace. De dagen, weken en maanden stoven als een sneltrein voorbij. Nu met Miracle Morning begin in mijn dag ALTIJD rustig en kalm. Ik loop in mijn pyjama rond en zet een kop thee om de dag mee te beginnen. Alsof het altijd een vrije zondagochtend is.

Wat doe je tijdens de Miracle Morning?

Hoewel de Miracle Morning mijn gewoonte aan het worden is, is geen dag hetzelfde. Ik experimenteer veel met de verschillende activiteiten, de duur van de activiteiten en de volgorde. Op een doordeweekse dag ziet mijn ideale Miracle Morning er als volgt uit:

6.30 – De wekker gaat (of ik word voor de wekker al wakker), ik stap uit bed en drink een glas water. Ik trek mijn trui en pantoffels aan, draai de verwarming op 21 graden en zet een kop thee.

6.35 – Ik zet mijn Miracle Morning spulletjes klaar, rol mijn yoga matje uit en steek een kaarsje aan.

6.40 – Via een app zet ik een geleide meditatie van 10-20 minuten op.

7.00 – Ik lees mijn affirmaties in mijn hoofd op en ga in stilte visualiseren.

7.05 – Ik schrijf een paar zinnen in mijn dagboek.

7.10 – Ik pak mijn e-reader erbij en lees een aantal bladzijden in mijn boek (op dit moment Eckhart Tolle – Nieuwe Aarde).

7.30 – Ik trek mijn sportkleren aan en ga hardlopen of een workout doen.

8.30 – Ik ga douchen en me klaarmaken voor de dag.

9.00 – Mijn dag begint.

Op dagen dat ik om 8 uur ’s ochtends of eerder moet werken, verplaats ik het sport gedeelte tot na mijn werkdag. Ik sport het liefst een half uur tot een uur, maar met een kleine workout van 10 minuten begin je je dag ook al met veel energie. Het belangrijkste is dat je je hartslag omhoog brengt, zodat je lichaam aan staat en klaar is voor de dag!

In het weekend start ik de Miracle Morning later of geef ik mezelf een vrije dag.

De life S.A.V.E.R.S

Om tijd vrij te maken voor je persoonlijke ontwikkeling, en hiermee ook je doelen te bereiken pas je zes simpele dagelijkse oefeningen toe. Dit worden ook wel de Miracle Morning Life S.A.V.E.R.S genoemd. Elke oefening ontwikkelt een of meer van de lichamelijke, intellectuele, emotionele en spirituele aspecten van je leven, zodat je kunt worden wie je moet zijn om het leven op te bouwen dat je graag wilt.

S = Silence

A = Affirmations

V = Visualisations

E = Excercise

R = Reading

S = Scribing

Wat deze Life S.A.V.E.R.S. precies inhouden en hoe je deze het beste toepast, leg ik je graag uit in een (online) workshop!

De workshop

Ik ga een online workshop geven over de Miracle Morning! Ik vertel tijdens de workshop uitgebreid over de Life S.A.V.E.R.S. en geef je tips om hiermee aan de slag te gaan. Ook wanneer je géén ochtendmens bent, geef ik je een snooze-proof strategie zodat je dit toch kunt veranderen. De workshop duurt maar een uurtje! En als je met de Miracle Morning aan de slag gaat, dan krijg je een dagboek en een persoonlijke home work out video toegestuurd 😊 Allemaal GRATIS natuurlijk.

Datum: Zaterdag 20 februari om 13.00 uur

Interesse? Neem contact met me op via WanderWinks op Facebook of Instagram!

Interesse maar datum gemist? Stuur me gerust een berichtje, ik help je graag en plan bij meerdere geïnteresseerden meer workshops in!