Mardi Himal trekking in Nepal

MINKE WINK

Nepal is het paradijs voor hikers. Van wekenlange trektochten door de bergen tot dagwandelingen in de vallei, in Nepal is het allemaal mogelijk. Wij kozen voor de 6-daagse Mardi Himal trekking vanuit Pokhara. Een prachtig en iets minder populair alternatief voor de Annapurna Base Camp trekking. Het Mardi Himal basiskamp, waar deze trekking naartoe gaat, ligt aan de voet van de prachtige Mardi Himal en de indrukwekkende Machapuchhre.

Het pad brengt je over smalle paadjes door sprookjesachtige rhododendronbossen. Na meer dan 3000 meter hoogte verandert het landschap in kaal en bergachtig. Onderweg geniet je van schitterende uitzichten op de Mardi Himal, de Machapuchhre, de Annapurna South en de Hiunchuli. Het laatste stuk naar Mardi Himal Base Camp is een pittige klim, maar meer dan de moeite waard. Tenslotte wandel je via een alternatief pad terug naar beneden langs kleine dorpjes in de vallei. Hier ervaar je het dagelijks leven in de bergen.

In deze blog deel ik onze dag tot dag planning en ervaring met de Mardi Himal trekking. De eerste en laatste dagen kunnen soms afwijken van de route die wij volgden richting Mardi Himal. Dit komt omdat er meerdere wandelpaden naar Forest Camp, Low Camp en High Camp leiden.

Dag 1: Pokhara – Kande – Deurali

700m – 2150m
1 uur rijden en 4 uren hiken

Vanuit Pokhara rijden we met onze gids in een taxi naar Kande. Hier ligt het startpunt van de trekking. Onderweg kunnen we eindelijk een eerste blik werpen op de imposante bergtoppen van de Himalaya. Vanuit Kande wandelen we over het pad naar Deurali. De eerste dag is gelukkig nog niet heel pittig en wandelen we in totaal ongeveer 3 uren. Het eerste stuk is een steile klim naar boven en door de brandende zon is het iets zwaarder dan verwacht. We lopen gedeeltelijk door het bos en langs een paar kleine huizen totdat we Australian Camp bereiken. Hier komen we de eerste guesthouses op de route tegen en zien we de bergtoppen van de Annapurna South, Hiunchuli en Machhapuchhre (Fishtail Mountain) liggen. We lopen verder en komen anderhalf uur later aan in Deurali. Dit is ons eindpunt voor vandaag. Bij een van de guesthouses met prachtig uitzicht op de bergen genieten we van een uitgebreide lokale lunch en de rest van de dag hebben we tijd om te relaxen.

Alternatief:
De taxi brengt je in Phedi. Vanaf hier klim je richting het authentieke dorpje Dhampus. Na een korte pauze wandel en klim je omhoog naar het bosrijke Pothana, waar je overnacht.

Dag 2: Deurali – Low Camp

2150m – 2950m
6 uren hiken

We staan heel vroeg op en genieten van de zon die langzaam opkomt in de vallei. Aan de andere kant worden de bergen steeds beter zichtbaar. Na een uitgebreid ontbijt gaan we op pad. We lopen door een mix van jungle en sprookjesbos. Het pad gaat af en toe omhoog, maar gelukkig niet te steil. Toch stijgen we langzaam. Af en toe zien we door de bomen één of meerdere besneeuwde bergtoppen. Na ongeveer 4 uren lopen en langzaam klimmen, komen we aan in Forest Camp. Hier nemen we een lange pauze en krijgen we een uitgebreide lunch. Daarna lopen we verder door rhododendronbos langs talloze bomen bedekt met groen mos. Na ongeveer 2 uren komen we aan in Low Camp, onze eindbestemming voor vandaag. De rest van de dag genieten we op een plastic stoel in de zon van het prachtige uitzicht op de Machhapuchhre, oftewel de Fishtail Mountain.

Alternatief:
Vanaf Pothana loop je eerst 3 uren lang relaxt door verschillende dorpjes zoals Tolka en Landruk, genietend van de uitzichten op Annapurna South. De laatste 2 uren klim je weer omhoog door het bos en overnacht je in Forest Camp.

Dag 3: Low Camp – High Camp

2950m – 3550m
4 uren hiken

Na het ontbijt vertrekken we vroeg vanuit Low Camp. Het is meteen al flink klimmen en we lopen nog steeds door het bos. We merken dat we inmiddels boven de 3000 meter lopen. Er is minder zuurstof in de lucht en we zijn sneller uitgeput. Zeker na de vele traptreden die we moeten beklimmen. Na een uurtje lopen zien we de bergtoppen weer verschijnen en lopen we verder in een stuk minder bebost gebied. De uitzichten op de bergen worden steeds mooier en mooier. Na nog 2 uren lopen, bereiken we buiten adem High Camp. Hier lunchen en overnachten we. We hebben een paar uur de tijd om te relaxen en te genieten van het uitzicht op de bergen. Na een uitgebreide lunch maken we nog een korte wandeling rondom High Camp om te wennen aan de hoogte.

Alternatief:
Vanaf Forest Camp loop je naar Low Camp, waar je even kunt stoppen om te genieten van het uitzicht op Fishtail Mountain. Daarna klim je weer een aantal uur verder tot High Camp, waar je overnacht.

Dag 4: High Camp – Base Camp – Low Camp

3550m – 4500m – 2950m
7 uren hiken

Om 4 uur ’s nachts lopen we met onze hoofdzaklamp op naar boven. Behalve wat andere hikers zien we niet veel. De tocht naar boven is zwaar. We zitten inmiddels op meer dan 3500 meter en dat merken we. We lopen in slow motion de ene na de andere stenen trap naar boven. Na 2 uren klimmen komen we eindelijk aan bij het eerste uitzichtpunt. Het wordt langzaam licht. We lopen verder door de bergen richting Base Camp. Links van ons doemt de indrukwekkende Annapurna South op en voor ons hebben we een adembenemend uitzicht op de Machhapuchhre. Buiten adem bereiken we uiteindelijk na nog eens een uur lopen de Mardi Himal Base Camp. We nemen uitgebreid de tijd om te genieten van deze overwinning terwijl de zon langzaam opkomt. Wat een magisch moment! Vanaf Base Camp lopen we hetzelfde pad weer terug naar beneden. Na een uitgebreid ontbijt in High Camp lopen we verder naar beneden naar Low Camp. Hagel, regen en sneeuw volgen elkaar op terwijl we naar beneden lopen. Van de bergen is niks meer te zien. We zijn blij als we eindelijk weer bij ons guesthouse in Low Camp aankomen voor onze lunch, diner en overnachting.

Dag 5: Low Camp – Siding

2950m – 1700m
4 uren hiken

Na het ontbijt laten we Low Camp achter ons en lopen we verder naar beneden. Het pad is af en toe best steil en onze kuiten protesteren hevig. Hoe lager we komen hoe warmer het wordt. We lopen voornamelijk door het bos en worden af en toe getrakteerd op een mooi uitzicht op de vallei. Na ongeveer 4 uren dalen, komen we eindelijk aan in Siding. Hier verblijven we in een guesthouse met een geweldig uitzicht op de rijstterrassen en bergen. Na de lunch relaxen we de rest van de middag en geven we onze kuiten wat welverdiende rust.

Alternatief:
Vanaf Low Camp daal je een aantal uren tot je het dorpje Siding bereikt. Daarna is het nog zo’n twee uren lopen tot Lumre. De gids brengt je daarna in een uur naar een authentieke homestay in een van de dorpjes in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld in het populaire Lwang zijn, beroemd om zijn vele theeplantages. We raden aan om in het groene, rustige en nabijgelegen dorpje Koleli te overnachten.

Dag 6: Siding – Lumre – Pokhara

1700m – 1400m – 700m
2 uren hiken

De laatste dag van onze trekking is aangebroken. We verlaten het fijne guesthouse na een uitgebreid ontbijt en lopen verder naar beneden. De wandeling vandaag is gelukkig erg relaxt met weinig klimmen en dalen. Onze kuiten zijn er blij mee. We lopen door de vallei langs kleine dorpjes en mooie watervallen. We volgen de rivier naar het dorpje Lumre waar we ongeveer 2 uren later aankomen. Onze taxi chauffeur staat hier al klaar om ons terug naar Pokhara te brengen. Terwijl we in de taxi zitten, genieten we nog na van al het moois dat we gezien hebben. In iets meer dan een uur zijn we weer terug in de bewoonde wereld.

Alternatief:
Vanaf Koleli loop je een half uur tot drie kwartier door de groene omgeving naar Lwang. Hier kun je even rondlopen totdat de lokale bus naar Pokhara vertrekt. Anderhalf tot twee uur later ben je weer terug in je hotel.

Wij liepen deze trekking samen met een gids en zonder drager. We hadden beide een 30 liter backpack met de nodige spullen die we zelf droegen. Dit was voor ons heel goed te doen. Je kunt de trekking ook met gids én drager lopen, of zelfs zonder gids. De paden staan redelijk goed aangegeven en op de gehele route liggen verschillende guesthouses.

Persoonlijk zou ik aanraden om in ieder geval met gids te lopen zodat je niet kunt verdwalen en verzekerd bent van een plekje in de guesthouses. Wij boekten onze trekking via Het Andere Reizen. Een aanrader!