Magisch mooi Maastricht

TINEKE WINK

Na een urenlange treinreis vanuit Friesland en Groningen zijn we dan eindelijk in de negende stad aangekomen: Maastricht! Blij dat we onze benen kunnen strekken en kunnen gaan wandelen. Vanaf het station lopen we in één rechte lijn naar het centrum over de Sint-Servaasbrug. Deze eeuwenoude stenen brug loopt over de Maas en is één van de bekendste bouwwerken van Maastricht.

Coffeelovers

In het centrum aangekomen, willen we maar twee dingen: koffie en taart! Coffeelovers is een lokale keten van koffiehuizen in Eindhoven, Nijmegen, Roermond en Maastricht. Hier hebben ze naar het schijnt de beste koffie van Limburg. En niet alleen de koffie is lekker, ook de vers bereide taartjes zijn geweldig. Wat een smaaksensatie als ik een hap van mijn caramel oreo cheesecake neem. Coffeelovers zit verspreid over de stad, er zijn maar liefst zes vestigingen.

De meest bijzondere locatie is ongetwijfeld de Dominicanerkerk, een 11e eeuwse kerk midden het centrum. In 2008 is deze kerk verbouwd tot boekhandel en espressobar. We zijn heel erg onder de indruk van deze enorme kerk, zoveel mooie details waar je uren naar kunt blijven kijken.

Verdwalen door smalle straatjes

Maastricht is niet enorm groot, maar er valt genoeg te zien. Bewonder de mooie gebouwen en pleinen en laat je verdwalen door smalle straatjes met leuke terrasjes en cafeetjes. Het bourgondische leven is hier heel erg merkbaar. Zelfs met regen zit iedereen nog buiten met een glaasje onder de terrasverwarmer. Als iemand nu zou zeggen dat ik in het buitenland was, had ik het ook geloofd. Het is zo’n on-Nederlandse stad. En dat maakt deze stad misschien wel zo bijzonder omdat het met geen één andere stad in Nederland te vergelijken is. Het voelt eerder of we in België of Frankrijk zijn. 

Franse cafeetjes

De terrasjes zien er zo aanlokkelijk uit, maar alle beschutte plekken zijn bezet en om nu in de regen te gaan zitten, nou nee. We besluiten niet kieskeurig te zijn (het regent inmiddels keihard) en lopen in één van de zijstraatjes het eerste beste cafeetje dat we tegenkomen binnen. Geen verkeerde keuze, want we voelen ons meteen welkom in het Franse Le Fernand. Het café heeft een heerlijk ouderwets interieur, wat een heel knus gevoel geeft als het buiten regent. We bestellen hier een rosé en krijgen er meteen een schaaltje nootjes bij. Mocht je hier willen eten kan dat ook, op de kaart staan verscheidene authentieke en Franse gerechten.

De pleinen

Naast alle verborgen pareltjes in de zijstraatjes van Maastricht, vind je ook heel veel leuke tentjes op de pleinen. De Markt, Vrijthof en het Onze Lieve Vrouweplein zijn de grootste pleinen en ideale plekken om op neer te strijken voor een drankje.

We nemen plaats bij De Dikke Dragonder aan het Vrijthof en bestellen een heerlijke limoncello cocktail met prosecco. Een lekker zomers drankje op een typische herfstdag. Als de ober ons het kaasplankje brengt kijken we verbaasd naar die tientallen kaasblokjes die op het schaaltje liggen. Is dit het €4 kaasplankje? Het lijkt wel een XL-familieportie. Wil je dus veel snacks voor weinig, dan ben je hier op het juiste adres!

Oh.. en houd je camera paraat, want het naastgelegen fotogenieke Vrijthof verdient het om gefotografeerd te worden. Je ziet er de Sint Janskerk die met zijn rode kleur de eye-catcher van de stad is.

Upcoming Wyck

We slapen die nacht in een fijne Airbnb midden in het centrum. Zeker als je een lange reis moet maken om in Maastricht te komen, is een overnachting wel een aanrader. We wandelen nog wat door de stad en lopen dan naar de wijk Wyck. Deze wijk wordt het ‘upcoming’ stadsdeel van Maastricht genoemd. Je vindt er mooie herenhuizen, leuke (vintage) winkels en heel veel koffietentjes.

Wij gaan voor een ontbijtje bij lunchroom Van Wyck. Het is er druk op zondagochtend, dus we moeten even wachten tot er een tafel vrij komt. Maar dan krijg je ook wat. De ontbijtjes zien er stuk voor stuk heerlijk uit. We bestellen pannenkoeken met aardbei, kokos en heel veel chocola. Een caloriebom, maar zo lekker.

Begin van de middag reizen we weer terug naar het verre noorden. De regen valt met bakken uit de hemel, dus dan is door de stad slenteren ook niet meer zo leuk. Maar we komen zeker terug, want deze stad heeft ons hart gestolen.