Luxe kamperen op Texel

TINEKE WINK

Kamperen is ons met de paplepel ingegoten. Vrijwel iedere zomer gingen we met het gezin in een zwaar beladen Toyota met caravan op pad. Met de halve inboedel op weg naar het avontuur. We koesteren daar mooie herinneringen aan. Stokbrood halen bij de plaatselijke kampwinkel, vriendjes en vriendinnetjes maken op de camping, het zwembad, lange avonden met spelletjes voor de tent. Ja over het algemeen vond (en vind) ik het campingleven fantastisch.

Ik houd van het bijbehorende buitenleven. ’s Ochtends zo snel mogelijk de broeierige tent uit om frisse lucht in te ademen. En dan vervolgens met een croissantje en groene thee buiten voor de tent zitten. Normaal ben ik niet zo’n ochtendmens, maar als ik in een tent slaap heb ik er ineens geen problemen meer mee om vroeg wakker te zijn. De hele dag nog voor je uitgestrekt hebben is zo fijn.

Maar ik vind ook dingen niet leuk aan kamperen. Ik vind de tent opzetten maar een gedoe en ik houd niet van de ongewenste bezoekers (muggen, wespen en spinnen). Naar de wc moeten als je net lekker ligt, een luchtbed dat ‘s nachts half leeg raakt, amper je spullen kwijt kunnen door het ruimtegebrek…Daarom vind ik een paar dagen kamperen meestal wel genoeg. Dan snak ik weer naar een goed bed, ruimte en een toilet en douche binnen handbereik. Maar na mijn laatste kampeerervaring had ik dat verlangen niet. Ik hoefde niet te snakken naar meer comfort, want dat was er al. Kamperen zonder de ongemakken, het is mogelijk!

Glamping dome

Samen met mijn zusjes sliep ik in een zogeheten Glamping Dome op camping de Terp op Texel. De Terp is een mini-camping gelegen aan de oostkant van het eiland vlakbij de waddenzee en de waddendijk en bestaat uit slechts 15 plaatsen. Het is een rustige en kindvriendelijke boerencamping met speeltoestellen en dieren als konijnen en kippen. Nieuw dit seizoen zijn de glamping domes, waar er (tot nu toe) twee van zijn.

De dome tent is een futuristisch vormgegeven tent met een koepelvormig rond (transparant) dak. Van binnen is het ingericht met een keukentje met gasstel en koelkast, tweepersoonsbed en tafeltje met stoelen. De ontzettend leuke inrichting zorgt voor een echt huiskamergevoel. Geen geklungel meer met het opzetten van de tent en het oppompen van de luchtbedden, je kan er zo in. De dome geeft je het beste van 3 werelden: het buitenleven, het comfort van een hotelkamer en de gezelligheid op een camping.

Zonovergoten weekend

We sliepen er in een (zonovergoten) weekend in juni. Wel met grote temperatuurverschillen van 18 graden op vrijdag naar 28 graden op zondag. Maar met het typische Nederlandse weer is rekening gehouden. Extra dekbedden, een kacheltje voor de kou of een aircooler voor als het echt heel warm is. Wij waren een klein beetje bang dat we die zondag de tent uitgebrand zouden worden maar dat viel 100% mee! Wel zou ik een slaapmasker aanraden, omdat het dak transparant is wordt je al wakker zodra het maar enigszins licht begint te worden. Of dat moet juist de bedoeling zijn, want het heeft ook wel wat om voor zonsopkomst al wakker te zijn. Persoonlijk blijf ik liever iets langer liggen, half 6 ‘s ochtends vind ik toch net iets te vroeg 😉

Broodjesservice

Hoe leuk is het om ’s ochtends wakker te worden met vers afgebakken broodjes voor je tent? De camping is aangesloten bij broodjesservice Texel. Je kunt je bestelling bij de eigenaren doorgeven en dan worden de verse broodjes rond 8.30 bezorgd bij de dome. In een afgesloten kist, om hebberige meeuwen op afstand te houden…

Auto mee

In tegenstelling tot de andere eilanden is Texel een echt auto-eiland. Heb je geen zin om lange stukken te fietsen en/of sleep je enorm veel bagage met je mee – dan is een auto wel aan te raden. Het gaf ons in ieder geval veel vrijheid! Voor 37 euro (incl 9 inzittenden) mag je de auto meenemen op de boot, goedkoper dan 3 dagen fietsen huren. Maar wij zijn niet de enigen die een auto verkiezen boven een fiets. Het aantal auto’s dat overkomt naar het eiland blijft stijgen. Gevolg -> files van en naar de veerhaven. Wel een kleine irritatiefactor…

Hieronder nog een paar tips om te doen op Texel:

Koffietentjes

Mijn zusjes en ik worden heel blij van gezellige lunch/koffietentjes. We vinden het altijd leuk om op locatie nieuwe koffietentjes te ontdekken. We lichten er even twee uit waar we op Texel zijn geweest. Allebei nieuw 🙂

Lokaal 16 / Den Burg

Verstopt achter de grote winkelstraat in Den Burg, zit Lokaal 16, een heel leuk en hip  lunchtentje. Hier kun je terecht voor ontbijt, lunch en taart. Er staan veel vegetarische en gezonde opties op de kaart. Van binnen ziet het er al erg sfeervol uit, maar het terras was ons favoriet!

Coffee & More / De Koog

Hotel Friends Texel ligt vlakbij het gezellige centrum van de badplaats De Koog. Sinds 2015 heeft het bijbehorende bruine café plaatsgemaakt voor een knus koffietentje, Coffee & More. Op het terras is het heerlijk vertoeven (uit de wind) in het zonnetje.

Schapenboerderij

Zeg je Texel, dan zeg je schapen! Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners. Het eiland heeft zelfs een eigen schapenras, de Texelaar. Een bezoekje aan een schapenboerderij is een echte aanrader als je van lammetjes houdt. Buiten het bekijken van de lammetjes en andere dieren zijn er in de winkel producten afkomstig van de schapen te koop. Denk aan schapenvachten, pantoffels of zitzakken. Dagelijks is er een demonstratie schapen drijven met honden.

Ecomare

Houd je van zeehonden dan mag Ecomare zeker niet ontbreken! In Ecomare worden gewone en grijze zeehonden opgevangen die het op eigen kracht niet zouden redden. Jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn en nog niet voor zichzelf kunnen zorgen en zeehonden die door ziekte verzwakt zijn. Als ze weer zijn opgeknapt worden ze uitgezet op het Texelse strand of op een zandplaat in de Waddenzee. We gingen een middagje naar deze beroemde zeehondenopvang om de zeehonden te spotten en gingen los met onze camera. Wat zijn zeehonden toch leuk! Tip: zorg dat je er om 11.30 of 15.30 bent. De zeehonden worden dan namelijk gevoerd en de dierverzorger vertelt ondertussen alles over de karakters en de leefwijze van de zeehonden. Zo zijn grijze zeehonden niet alleen groter dan gewone zeehonden, ze hebben ook een heel andere vorm kop (veel spitser). Ook zijn er oude zeehonden die blind zijn (te herkennen aan de witte en rode ogen) en daardoor voor altijd in Ecomare moeten blijven. Het is nu eenmaal makkelijker om gevoerd te worden als je blind bent, dan dat je zelf op zoek naar vis moet gaan…

Vuurtoren

Op het Noordelijkste stukje van het eiland staat de vuurtoren van Texel. Voor 4,50 kun je de vuurtoren beklimmen. Je moet over redelijke conditie beschikken, maar de meeste mensen kunnen de trap van 118 treden wel aan. Boven wacht je een geweldig uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijke gedeelte van het eiland en het buureiland Vlieland.