Loskomen van de smartphone in 5 stappen

TINEKE WINK

De digitale wereld heeft zo zijn voordelen, maar ook heel veel nadelen. Voor mij zijn dat: steeds die druk om te moeten reageren, verminderende focus en die continue stroom aan informatie. Het liefst wil ik me helemaal terugtrekken uit de digitale wereld. Geen slaaf meer van mijn telefoon zijn. Al vind ik slaaf wel een groot woord. In gezelschap taal ik niet naar mijn telefoon en ook een serie kan ik prima uitkijken zonder tussendoor op mijn telefoon te kijken. Maar op andere momenten vind ik wel dat ik er te veel mee bezig ben. Vooral als ik onbewust naar mijn telefoon grijp om voor de zoveelste keer doelloos op Facebook of Instagram te scrollen. Of op momenten waar ik moet wachten en dan automatisch mijn telefoon pak. Ik wil hier vanaf, weer zelf de regie over mijn telefoongebruik terugnemen. Maar hoe doe je dat als er niemand in je omgeving zonder smartphone leeft? Ik besluit het uit te proberen en maak een plan om stap voor stap mijn telefoongebruik af te bouwen.

1. Koop een simpele gsm en gebruik die als hoofd telefoon

In 2017 komt Nokia met een hernieuwde uitgave van haar klassieke model: de 3310. Maar dan in een (fel)gekleurd jasje gestoken. Omdat dit ook mijn eerste mobiele telefoon ooit was, laait de liefde weer helemaal op als ik deze telefoon online tegenkom. Ik bestel een felgeel exemplaar, toevallig ook mijn lievelingskleur. Ik kan weer oude tijden herleven met het spelletje Snake en de klassieke Nokia tune. Jeugdsentiment ten top! Hij lijkt ook wel echt op de vorige, alleen nu met een hipper uiterlijk en kleurenscherm. Qua netwerkondersteuning is er alleen 2G. Wifi en 4G is niet op het toestel te vinden. Nu heb ik dus een simpele gsm in handen en kan ik twee dingen doen. 1. Afscheid nemen van mijn smartphone of 2. Mijn smartphone houden. Ik kies voor optie 2, cold turkey stoppen met een smartphone lijkt me wat te rigoureus. Ik weet ook niet of ik er klaar voor zou zijn.

Ik kies dus voor optie 2 en ineens heb ik twee telefoons. Ik stop mijn simkaart in de Nokia 3310 en zet mijn smartphone uit. Het plan is om die maximaal 2x per dag aan te zetten om dan even Whatsapp berichtjes te lezen. Social media check ik voortaan alleen via de laptop. Optimistisch begin ik aan dit plan. Helaas lonkt de telefoon de hele tijd naar me en kan ik de verleiding maar met moeite weerstaan. De telefoon bezorgt me nog steeds een onrustig gevoel, ook al zit ik er veel minder op. Waar ik mee bezig ben is, of ik een berichtje krijg en dat ik dan niet op dat berichtje kan reageren. Die onrust is juist waar ik vanaf wilde komen. En de Nokia 3310? Die ligt daar maar voor de sier en vergeet ik zelfs een beetje. Tot ik opgeschrikt word door een keihard deuntje. Ik zeg tegen mijn vader dat zijn telefoon gaat. Maar dat blijkt de Nokia 3310 te zijn. Een vriendin belt me op en ineens heeft deze telefoon een functie. Ik vraag haar of ze me goed verstaat. Ik hoop dat de kwaliteit ook een upgrade heeft gekregen ten opzichte van het jaar 2000. Gelukkig wel en daarnaast merk ik dat de telefoon lekker in de hand ligt omdat hij zo licht is. Wat een verschil met mijn smartphone die er naast deze telefoon uit ziet als een mini tablet. Voor urenlang bellen is deze telefoon al heel goed uit de test gekomen.

2. Zet je mobiele data uit

Maar met alleen een nieuwe telefoon ben ik er nog niet. Ik heb immers nog steeds de smartphone als extra telefoon. Op die smartphone zet ik mijn mobiele data uit en ik koop geen nieuwe internetbundels meer. Ik kan alleen op internet als ik Wifi tot mijn beschikking heb. Dit geeft me al heel veel rust. Vooral als ik naar het strand ga of wandelingen maak vind ik het een verademing om niet op internet te kunnen. “In de natuur is geen Wifi, wel een betere verbinding”, zoals dat zo mooi wordt gezegd. Al heb ik op werk nog steeds internet en thuis ook. De telefoon helemaal uitzetten werkt ook niet, ook omdat ik hem veel gebruik voor foto’s.

 

3. Verwijder (al) je social media

Social media is een handige manier om mensen te leren kennen en op de hoogte te blijven, maar het slurpt zoveel van je tijd op. Social media geeft je kortstondig een voldoening, waardoor je blijft scrollen om datzelfde gevoel weer te krijgen. Facebook en Instagram zijn een parallelle wereld waarin echtheid soms ver te zoeken is. Ook de manier waarop deze bedrijven gegevens van je verzamelen en je proberen te manipuleren gaat me tegenstaan. En dan heb ik het nog niet eens over de censuur. Facebook verwijderen vind ik best een stap, omdat ik samen met mijn zusjes ook een Facebookpagina heb. Hier delen we onder andere blogs die we op onze website publiceren. De stap wordt echter veel makkelijker als ik erachter kom dat ik deze pagina nog steeds kan bekijken als niet-lid. Echter is meteen je pagina deleten niet mogelijk. Facebook zet je profiel eerst nog op inactief en geeft je 30 dagen bedenktijd. Dan maar op deze manier. Instagram houd ik nog wel aan. Ik word heel blij van mijn kleurrijke Instagram feed en ik vind het leuk om op dit platform (reis)foto’s te delen. Ook volg ik er een aantal inspirerende mensen die ook eerlijke berichten delen en niet alleen de mooie kanten van hun leven laten zien.

4. Gooi de niet nuttige apps van je telefoon af

Tijd voor de volgende stap. De apps van mijn telefoon afgooien die me niet dienen. Mijn telefoon zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Denk aan Instagram, Chrome en Internet Explorer. Dat werkt, ik check voortaan alleen maar mijn Instagram via mijn laptop. Wat eerder niet lukte. Als ik een foto wil delen installeer ik de app wel even. Foto’s kun je namelijk niet via de laptop delen. Wat een gedoe zul je misschien denken, maar het werkt wel voor mij. Ik speel weleens met het idee om de smartphone helemaal weg te doen, maar sommige apps vind ik wel onmisbaar. Hoe verslavend een telefoon ook kan zijn, functioneel is het wel. Met Quik monteer ik video’s, met de camera app maak ik foto’s, via Google Maps check ik een route (zowel offline als online), met de internetbankieren app doe ik betalingen en een lesje yoga volg ik via de app Yoga met Evy. Ik zou voor deze toepassingen nieuwe alternatieven moeten zoeken en ik weet niet of ik daar zin in heb. Geld uitgeven voor een camera vind ik zonde als mijn telefoon nog prima werkt.

5. Verwijder Whatsapp

Oké, even een samenvatting. Welke stappen heb ik nu gezet om mijn smartphone gebruik te verminderen? Ik heb een Nokia 3310 besteld waar ik mijn simkaart in heb zitten, ik heb geen internet meer op mijn smartphone (alleen Wifi) en ik heb Facebook verwijderd. Maar ik heb nog steeds een smartphone waar ik veel mee bezig ben. Het geeft me nog steeds onrust. Hoe dan? Ik heb nog één verslavende app op mijn telefoon staan. Een app waar ik maar moeilijk afscheid van kan nemen, Whatsapp. Deze stap vind ik het lastigst, want ik communiceer veel via Whatsapp. Ik zit in meerdere groepsapps en ik gebruik Whatsapp om spraakberichten te sturen en te videobellen met vriendin Ingrid in Sri Lanka. Ik kan steeds geen geschikt moment vinden om de app te verwijderen. Tot ik mezelf een deadline stel: dinsdag 24 augustus wordt de laatste dag. In de groepsapps bereid ik mensen voor op mijn naderende vertrek. Communicatie gaat vanaf nu gewoon via bellen, sms, Instagram en mail. Via Zoom kan ik videobellen. Nog genoeg communicatiemogelijkheden dacht ik zo.

Deze laatste stap geeft de doorslag. Mijn smartphone is nu helemaal niet meer aantrekkelijk voor mij. Mijn gele Nokia staat nu op nummer 1 en de smartphone laat ik nu meer links liggen. Ik gebruik hem nu vooral als camera of om een programma te kijken via de Chromecast. Soms vergeet ik wel dat ik geen Whatsapp meer heb. Dan wil ik iets delen en denk: oja dat kan niet meer. Maar als het echt belangrijk is bel ik wel of vertel het later gewoon in real life. Ik berust er ook wel in dat ik niet meer alles kan delen en dat ik informatie ga missen. Ik heb nu een betere focus. Zo kan ik nu urenlang puzzelen, lezen of schrijven zonder afleiding. Ook is de onrust weg. En dat voelt ontzettend goed. Dacht ik eerder nog dat ik alleen zonder smartphone zou kunnen als ik een hutje op de hei zou wonen, nu denk ik dat het met een beetje discipline zelfs in de snelle Westerse wereld mogelijk is.