Leven als een niet-roker

SANDRA WINK

Het is 5 uur in de ochtend. Ik zit onder een sterrenhemel in de kleermakerszit. Klaar om de dag te beginnen met een meditatie. In mijn ochtendritueel gebruik ik onder andere affirmaties over een rookvrij leven. Maarten, mijn coach stuurt me vanaf vandaag 21 dagen lang elke dag een audio met advies en motiverende woorden. Dit is een onderdeel van het programma Rook Stop Buddy.

Graag deel ik met jullie mijn ervaring met Rook Stop Buddy. Huh? Rook jij? Hoor ik je al denken. Het is voor mij een onderwerp waar ik me het liefste over stil houd. Ik schaam me er voor. Toch heb ik besloten om dit persoonlijke verhaal te delen omdat ik erg enthousiast ben over de Rook Stop Buddy methode en de persoonlijke coaching van Maarten. Daarover later meer…

Stoer doen op school

Mijn rookgeschiedenis gaat ver terug, naar toen ik begon met puberen. Stiekem op de middelbare school een sigaretje opsteken met vrienden. Iets wat juist niet mocht, was juist heel leuk en spannend om te doen. Veel leeftijdsgenoten deden hetzelfde, want het ‘hoorde erbij’. Vanaf mijn 12e begon ik steeds vaker te roken en een aantal jaar later was ik zo goed als verslaafd. Ik groeide op met rokende ouders en had destijds totaal geen besef van de gevolgen. Ik vond het heel normaal. Roken in de kroeg en restaurants mocht destijds ook nog en daar maakte ik gretig gebruik van.

Eerdere stoppogingen

Rond mijn 18e had ik voor de eerste keer het gevoel dat ik echt klaar was met de verslaving. Ik ontdekte het hardlopen en zei vaarwel tegen de sigaret. Ik rende een halve marathon met Esther en na de finish voelde ik me geweldig. Toch sloop het roken er uiteindelijk weer in, vaak in combinatie met uitgaan. En daar was ik weer, terug bij een pakje per dag. Maar ik had er helemaal vrede mee. Een backpackreis naar Azië en een wilde studententijd volgde, zonder de drang te voelen om te stoppen met roken. Het paste bij mijn levensstijl waarin ik vooral geïnteresseerd was in uitgaan.

Gelegenheidsroker

Na mijn studie bleef ik in Ecuador wonen en was ik helemaal van het roken af. Of nouja… tijdens een avondje stappen kocht ik nog wel eens losse sigaretten op straat. Handig, omdat ik geen pakje meer wilde kopen. Ik bestempelde mezelf vanaf dat moment als gelegenheidsroker. Ik had uiteindelijk de macht over de sigaret gewonnen toch? En zelf bepaalde ik wanneer ik wel en niet wilde roken. Dit heb ik mezelf altijd voorgenomen. Maar iedere keer sloop het roken er weer als een onzichtbare gewoonte in. Voordat ik er erg in had betrapte ik mezelf erop dat ik ’s ochtends om 7 uur met een koffie buiten stond te roken.

Op mijn 25e verhuisde ik weer terug naar Nederland en was ik na een zomer op Vlieland zwaarder dan ooit. Ik rookte weer veel en zat niet erg goed in mijn vel. Er ging een knop om. Ik ontdekte CrossFit en stopte helemaal met roken. Mijn conditie ging als een speer vooruit maar toch bleef ik een gelegenheidsroker. Heel langzaam sloop de verslaving weer in. Toen de wereld op slot ging door corona, mijn baan in de reisbranche wegviel en de langverwachte reis in de ijskast werd gedrukt, stak ik steeds vaker een sigaret op. Maar ik bleef ervan overtuigd dat ik het roken écht onder controle had… Ik was tenslotte een gelegenheidsroker, maar zocht op een gegeven moment voor alles een gelegenheid.

Helemaal klaar mee

Ik ben nu 28, sta elke dag vroeg op om de dag te starten met een Miracle Morning en volg daarnaast een fitness opleiding. Ik ben gek op sporten en dat is nog véél leuker als je ook meer zuurstof hebt in je lijf. Daarnaast zijn nog wel tig redenen te bedenken waarom roken niet meer in mijn leven past. Toch word ik iedere keer weer in de verleiding gebracht om gewoon ‘af en toe’ een sigaretje te gaan roken. En dat ik heus niet zo streng voor mezelf hoef te zijn. Dat ik gedisciplineerd genoeg ben om het bij die ene sigaret te houden. Maar ik weet ook dat het niet bij die ene sigaret blijft. Daar zijn sigaretten simpelweg niet voor gemaakt. En ik weet dat ik van mezelf verslavingsgevoelig ben wat roken betreft. En dat roken, net zoals overeten, teveel drinken of eindeloos scrollen in mijn telefoon, soms destructieve gewoontes voor mij kunnen zijn. Daarna voel ik me er altijd slechter door. Deze gewoontes zijn ook vastgeroeste patronen die er vanaf mijn puberjaren in zijn geslopen om negatieve gevoelens te onderdrukken. Dat is ook de reden waarom ik op zoek ben gegaan naar een coach om deze patronen te doorbreken en voorgoed een niet-roker te blijven.

Stop Rook Buddy

Er zijn talloze boeken, programma’s en coaches te vinden die je helpen bij het stoppen met roken. Maar stoppen met roken, dat is mijn probleem niet. Met een beetje motivatie stop ik moeiteloos. Wat ik wil bereiken is om ook daadwerkelijk een niet-roker te blijven. En ook echt te leren denken als een niet-roker. En zo vind ik de website van Rook Stop Buddy. De leerzame podcasts en de persoonlijke coach spreken me vooral aan.

Rook Stop Buddy is een initiatief van Maarten Groen, ex- roker, vader en voormalig zorgverlener. Maarten is bijna altijd bereikbaar en dit is vooral heel fijn op momenten als je extra motivatie nodig hebt. Zo stuur ik Maarten na een week een berichtje dat mijn gedachten me steeds meer aan het afleiden zijn. Dat het toch als een groot gemis voelt zonder een sigaretje. Ik krijg direct van hem een persoonlijke audio met tips en info. Deze persoonlijke aanpak werkt echt super!

Ik kan het Stop Rook Buddy programma zeker aanraden. Je gaat echt aan de slag met je leven een nieuwe inrichting geven. Maarten is je persoonlijke coach en helpt je écht met een methode op maat, niet zoals je het in een standaard boek voorgeschoteld krijgt. En ook ná het 21 dagen programma blijft Maarten je coach, waar je bij vragen en tijdens moeilijke momenten altijd terecht kunt.


Soms word ik nog wel wakker met een schuldgevoel. Dan ben ik in mijn dromen aan het roken, zo gek. Hoewel ik mezelf af en toe erop betrap dat ik er aan denk en blijkbaar dus ook over droom, heb ik er alle vertrouwen in dat ik altijd een niet-roker zal blijven. In de nieuwste podcast met Maarten praten we hier uitgebreid over. Ook behandelen we onderwerpen als de tabaksindustrie, de invloed van de media en over het resetten van je beloningssysteem. Luister de podcast op Spotify of kijk de live video terug op Instagram.

Ben jij als een (gelegenheids)-roker ook klaar om een rookvrij leven te gaan leiden? Niet meer afhankelijk te zijn van de tabaksindustrie? Of heb je andere vragen? Laat het me gerust weten of ga direct naar de website van Maarten.