Leuke reistips voor Villa de Leyva

MINKE WINK

Op slechts een paar uur van Bogota ligt de koloniale stad Villa de Leyva. Het voelt alsof de tijd hier stilstaat. Met witgekalkte gebouwen, een warm bergklimaat, geplaveide straten en pittoreske pleinen zijn er genoeg redenen om verliefd te worden op deze koloniale stad. Het is een van de weinige steden in Colombia die zijn koloniale stijl als geheel heeft behouden. In Villa de Leyva is niet heel veel te doen, maar dat is juist de charme van deze plek. Hier kom je voor rust, ontspanning en een prachtig uitzicht op de bergen. Villa de Leyva is de perfecte ontsnapping aan de drukke stad.

Een stukje geschiedenis

Villa de Leyva werd voor het eerst bewoond door de Muisca, een van de vier geavanceerde beschavingen van Amerika waartoe ook de Inca’s, de Maya’s en de Azteken behoorden. De stad viel ten tijde van de verovering in de 16e eeuw in handen van de Spanjaarden, waarna het op 12 juni 1572 officieel werd gesticht door kapitein Hernan Suárez de Villalobos en vernoemd naar Andres Díaz Venero de Leyva, de eerste president van wat toen het nieuwe koninkrijk Granada werd. Sindsdien is de stad in de loop van de tijd nauwelijks veranderd.

Inmiddels is Villa de Leyva een populaire toeristische bestemming. Zowel lokale als internationale reizigers kiezen ervoor om een lang weekend in deze charmante omgeving door te brengen. Naast het grote aantal unieke familiehotels en knusse accommodaties, biedt de stad ook een verscheidenheid aan ambachtelijke producten en heerlijke huisgemaakte gerechten. Villa de Leyva is omringd door landelijke gebieden, evenals een semi-woestijn en een groot merengebied.

Het mooiste plein in Colombia

De architectuur in Villa de Leyva is beïnvloed door Spanje en het centrale Plaza Mayor wordt beschouwd als een van de grootste in Colombia (en Zuid-Amerika), met een oppervlakte van zo’n 14.000 vierkante meter. Plaza Mayor is de plek waar iedereen elkaar ontmoet. Op het plein domineert Iglesia de Nuestra Señora del Rosaria, een kerk waar de meeste locals zich verzamelen in de avonduren.

In de ochtend is het plein bijna leeg, maar aan het eind van de middag begint het plein vol te stromen met locals en toeristen. Het is zeker de moeite waard om een avondje bij een van de restaurants aan het plein te eten.

Bijzonder huis van klei

Op ongeveer een half uur lopen buiten de stad ligt een bizarre toeristische attractie die je absoluut niet mag missen. Casa Terracotta is een huis van 500 vierkante meter volledig gemaakt van klei. Het wordt ook wel het grootste stuk aardewerk ter wereld genoemd. Architect en milieuactivist Octavo Mendoza heeft dit huis gemaakt en hij wilde bij het maken van deze woning uitsluitend natuurlijke producten gebruiken om zo een eenheid met de natuur te creëren. Het is een volledig leefbaar huis, compleet met werkende keuken, badkamers en meerdere slaapkamers. Alles aan dit huis is ongewoon, maar dat maakt het juist zo bijzonder.

Wandeling naar het uitzichtpunt

Aan de rand van de stad ligt een wandelpad dat vrij steil omhoog leidt naar een klein standbeeld van Jezus. Het kost je ongeveer een uur klimmen, maar dan heb je ook wat. Het uitzicht op de stad en de omgeving is hier geweldig!

Pozos Azules

De Pozo Azules zijn kunstmatig gemaakte zwemgaten die een eindje buiten de stad liggen. Door de effecten van natuurlijke zouten en mineralen in de bodem eromheen hebben deze zwemgaten een opmerkelijke blauwe kleur gekregen. Het is één van de populairste toeristische attracties van Villa de Leyva. Als je zin hebt om te zwemmen is het een leuke plek om naartoe te gaan. Je moet wel entree betalen. Eerlijk gezegd vond ik de Pozo Azules zelf niet heel indrukwekkend, maar de wandeling ernaartoe vond ik wel weer de moeite waard.

De lekkerste empanadas

Nog een reden om naar Villa de Leyva de komen. Hier vind je de lekkerste empanadas van heel Colombia. Empanadas zijn een typisch Zuid-Amerikaans gebak gevuld met vlees of groenten. In Colombia worden de empanadas bijna altijd gefrituurd, maar bij Panaderia Empanadas Horneadas gaan ze in de oven. Ze hebben 3 opties waaronder een vegetarische. De empanadas hier zijn super goedkoop en je krijgt er een lepel pittige salsa bij. Voor ontbijt, lunch of als snack, de empanadas hier smaken altijd voortreffelijk.

De belangrijkste reden waarom mensen in het weekend massaal naar Villa de Leyva komen, is gewoon om te ontspannen en te genieten van de rust in dit schilderachtige stadje. Behalve bovenstaande activiteiten hoef je daarom ook niet veel meer te doen dan lekker dwalen door de pittoreske straatjes. De architectuur is hier zo goed bewaard gebleven, je kijkt je ogen uit.

Zorg ervoor dat je het stadscentrum uitloopt, zodat je alle verborgen juweeltjes kunt vinden die dit kleine stadje te bieden heeft. De stad klein, maar er zijn tientallen kleine straatjes en steegjes om te verkennen, met meerdere verschillende kerken en kleine pleinen om te bewonderen.