Leuke dingen om te doen in Hamburg

MINKE WINK

Daar staan we dan. In de stromende regen, tegenover het treinstation van Groningen, te wachten op de Flixbus die ons naar Hamburg gaat brengen. Ikea koffertjes naast ons, eastpacks op onze rug, flesje 43 in de tas, helemaal klaar voor onze stedentrip!

Dat is lang geleden, te lang geleden. Eigenlijk hebben we er op dit moment zwaar de pest in en gaan we het liefst terug naar mijn nestje, naar de droogte en de warmte. Wat doen we? Waarom staan we hier in deze plensbui? Waarom moeten we nou weer zo nodig op avontuur midden in januari? Ok, focus. Het komt goed! Een klein half uur later dan gepland komt de groene Flixbus aanrijden. Koffers onderin en instappen maar. Zodra we op de snelweg richting Duitsland zitten draaien we de dop van de fles en schenken we 2 plastic bekertjes halfvol. De regen/hagel/sneeuw/ellende knalt tegen de ramen maar wij zitten droog en we warmen langzaam op.

Op naar Hamburg!

Als het weer meezit reis je vanuit Groningen met de bus in zo’n 4 uurtjes naar Hamburg. Een perfecte bestemming voor een weekendje weg en weer eens wat anders dan Berlijn of München.

We rijden de grens over. De borden veranderen en alles wordt Duits. Ok, ik woon niet ver van de Duitse grens en Duitsland is niet de eerste bestemming die in me opkomt als ik aan reizen denk, maar officieel zijn we in het buitenland! En dat voelt goed.

Na 2 dagen Hamburg zijn we weer terug in Nederland. We hebben ons op en top vermaakt en de stad heeft ons ontzettend verrast. Waarom is Hamburg zo leuk?

Stappen in de rosse buurt

Een van dé redenen om naar Hamburg te komen is omdat je hier ontzettend goed kunt stappen. En de plek waar je dat het beste kunt doen is in de rosse buurt van Hamburg, op en rond de Reeperbahn.

Het is even slikken als je de metro uitstapt op station St. Pauli waar de drank- en urinelucht hun weg vinden naar je neusgaten en je de eerste zwervers probeert te ontwijken. De neonlichten begroeten je van alle kanten zodra je de eerste stappen op de hoofdstraat in deze beroemde en beruchte wijk zet. Op de Reeperbahn leeft het dag en nacht, maar vooral ‘s nachts. Deze straat vormt het hart van het uitgaansleven in Hamburg en barst van de kroegen, discotheken, nachtclubs, stripclubs, seksshops en bordelen. Vandaar dat dit ook wel de rosse buurt van Hamburg wordt genoemd.

Miniatuurwereld

Als je in Hamburg bent is een bezoekje aan het zogenaamde Miniatur Wunderland echt een must. Het klinkt misschien een beetje knullig, maar dit modelspoorbaan museum is écht heel leuk! En niet alleen voor trein- en spoorweglovers. Het is de grootste miniatuurwereld en modelspoorbaan ter wereld. En een van de populairste bezienswaardigheden in Duitsland.

In het Miniatur Wunderland dwaal je in een bizarre kleine wereld door Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en verschillende staten in Amerika. In meerdere ruimtes zijn deze gebieden nagemaakt en tot in het kleinste detail bewonder je het leven van alledag in miniatuurformaat. Overal waar je kijkt zie je minuscule mensen, dieren en huizen, en de treinen rijden af en aan. Er is zelfs een landingsbaan nagemaakt waar miniatuurvliegtuigen dalen en opstijgen. Je kunt hier een week rondlopen en dan heb je nog niet alles gezien, zoveel details zijn er.

Wandelen langs oude pakhuizen

In het sfeervolle Speicherstadt (letterlijk ‘opslagstad’) vind je oude havenpakhuizen opgetrokken uit rode bakstenen die je vanaf de vele wandelkades en bruggetjes kunt bewonderen. Dit grootste historische pakhuizencomplex ter wereld is absoluut het meest fotogenieke gedeelte van Hamburg. De pakhuizen staan voor een groot gedeelte in het water, een bijzonder gezicht vanaf één van de vele bruggetjes, of vanaf het water in een rondvaartboot.

Sommige pakhuizen zijn nog in gebruik maar de meesten zijn omgetoverd tot winkels, musea of restaurants. De pakhuizen die nog in gebruik zijn dienen als opslag voor koffie, thee, kruiden en specerijen, cacao en tabak. Bijzonder is het feit dat zich hier ook de grootste opslagplaats ter wereld van Oosterse tapijten bevindt.

Een stukje verderop ligt het gloednieuwe gedeelte van de haven, het zogenaamde HafenCity. Hier vind je hypermoderne en bijzondere bouwwerken als het Unilevergebouw en de Elbhipharmonie.

Speicherstadt en Havencity kun je goed met elkaar te combineren. Beide wijken zijn echt de moeite waard, ook omdat ze je een uniek kijkje geven in het verleden en de toekomst. Een bijzonder stukje Hamburg!

Op een terrasje aan het water

Als het mooi weer is, is dit één van mijn favoriete plekken in Hamburg. De promenade bij St. Pauli Landüngsbrucken. Vroeger stapten de Hamburgers hier over op zeeschepen maar tegenwoordig is het een verkeersknooppunt waar verschillende vormen van openbaar vervoer samen komen en, veel belangrijker, een toeristische attractie.

Vanaf het metrostation Landungsbrücken loop je over de slotjesbrug naar het water. Maak een wandeling over de promenade langs souvenirwinkels en veel te dure rondvaartboten terwijl je krijsende meeuwen probeert te ontwijken, en geniet vooral van het uitzicht.

Het is wel echt een toeristisch stukje Hamburg maar van een glaasje glühwein (wijntje/biertje in de zomer) met uitzicht over het water en de zon op je bol word je echt heel erg blij, geloof me.

Kleurrijke straatkunst

Ik houd heel erg van street art en dat vind je gelukkig volop in Hamburg. Je hoeft er niet eens naar te zoeken, de straatkunst ligt hier voor het oprapen. In de wijken St Pauli, Sternschanze en Karolinenviertel kun je je hart ophalen en je fotocamera volschieten met de kleurrijkste kunstwerken.