Laidback Leeuwarden

TINEKE WINK

Het Friese Leeuwarden, oftewel Ljouwert voor de Friezen, is de laatste stad van de 12 provinciehoofdsteden die we bezoeken. Een jaar lang hebben we elke maand een provinciehoofdstad bezocht. Wat voor weer het ook was, we gingen op pad. Terwijl iedereen met 30+ graden verkoeling op het strand zocht, beklommen wij een toren met het zweet op onze rug. Om vervolgens wel afkoeling te zoeken op het water of stadsstrand. Ook grijze, regenachtige dagen hielden ons niet tegen om erop uit te trekken. Vandaag is ook zo’n grijze dag, maar gelukkig heeft Leeuwarden genoeg leuke plekken waar je binnen warmte en gezelligheid kunt vinden.

Street Art

Hoewel ik dichtbij deze stad woon, ben ik er al jaren niet geweest. Ik ging liever naar andere steden die naar mijn idee wat meer te bieden hadden. Er is de laatste jaren echter veel gebeurd om Leeuwarden op te leuken en hipper te maken. Zo hebben graffiti-artiesten uit allerlei delen van de wereld parkeergarage de Klanderij onder handen genomen. Als je eens in Leeuwarden bent, ga dan zeker eens naar deze parkeergarage waar je een bont palet aan street art kunt verwachten. Geen grauwe betonbak meer waar je tegen aankijkt, maar veel kleur op de muren. Ook op andere plekken in de stad kun je veel street art vinden. Al dan niet met een boodschap. Zo kun je in de Haniasteeg in het centrum een kleurrijk werk over klimaatverandering en milieuverandering vinden. De maker hoopt hiermee mensen te prikkelen en ze te laten nadenken over maatschappelijke thema’s.

Lunchen

Voor de lunch lopen we naar een oud brugwachtershuisje op de Harlingersingel. Het schattige kleine gebouwtje nodigt in ieder geval al uit om naar binnen te gaan. En ook binnen is het instagramwaardig door de zachte pastelkleuren en de overload aan schattigheid (denk aan bloemen, planten en een winkeltje met allerlei producten). De menukaart is heel erg uitgebreid. Naast broodjes kun je hier ook terecht voor yoghurt, American pancakes, wraps of een pokebowl. Allemaal vers en biologisch. We hebben hier heerlijk gegeten!

Kringloopwinkel

Na de lunch lopen we naar de grootste kringloopwinkel van Leeuwarden, de Recycle Boulevard. Voorheen kringloopwinkel Estafette. Kringloopwinkels hebben vaak het imago wat stoffig en oubollig te zijn. Anders dan vintagewinkels, waar meer aandacht wordt besteed aan de inrichting (maar waar de prijzen ook een stuk hoger liggen).

Recycle Boulevard is echter geen stoffige kringloopwinkel, maar een ruime en overzichtelijke winkel van achtduizend vierkante meter. Er is veel aan styling gedaan. De kringloopwinkel heeft nu bijvoorbeeld ‘stijlkamers’ met elk een eigen thema. Denk aan de huiskamers van IKEA die ook elk een eigen stijl hebben. De bewegwijzeringborden maken het helemaal een soort tweedehands IKEA. Naast een kringloopwinkel, is Recycle Boulevard ook een inspirerende exporuimte van startups en een leerbedrijf van het Friesland College. Zo bedenken studenten van de opleiding meubelontwerp nieuwe functies voor afgekeurde producten.

In de Eethoek kun je terecht voor een heerlijke cappuccino, een broodje of een taartje. Het interieur bestaat, uiteraard, ook uit tweedehands meubels. Deze meubels gaan elk half jaar in de verkoop, dan komen er weer andere meubels in de Eethoek te staan. Na de koffie gaan we nog even de trap op naar de eerste verdieping. Hier vind je namelijk verschillende kringloopkasten van mensen die hun gebruikte, vintage of andere nog waardevolle spullen te koop hebben gezet. Deze kasten zijn naar eigen smaak ingericht en kun je voor een bepaalde periode huren. Dit vind ik zelf de leukste afdeling, omdat je hier veel verschillende spullen vindt.

Kattencafé Poespas

We sluiten de middag af met wijn en borrelhapjes bij kattencafé Poespas. Dit is het eerste kattencafé van Nederland dat onderdeel is van een zorginstelling. De werkzaamheden van het café zijn opgenomen in het dagprogramma van Rondomzorg. Cliënten van deze zorginstelling draaien mee in de bediening en helpen bij het verzorgen van de katten.

Het is een heerlijke rustgevende plek. Als je al niet zen was, zorgen de katten daar wel voor. Sommige katten zijn aanhalig en komen gezellig bij ons op tafel liggen en anderen zijn wat meer gereserveerd en kijken de kat uit de boom. Het zijn allemaal katten met een ‘rugzakje’ en ze hebben daarom een nieuw onderkomen bij Poespas. Echt een aanrader als je een dagje in deze hoofdstad bent!