‘Laidback Laos’

MINKE WINK

Ik ben alweer een week aan het rondtrekken door Laos en ik ben nu al helemaal verliefd op dit land. De natuur is prachtig, de mensen zijn ontzettend vriendelijk en het is hier gewoon echt relaxt! Ik ben vandaag aangekomen in Vientiane, de hoofdstad van Laos.

Pakse

De afgelopen week heb ik het Zuiden van Laos verkent. Vanuit Thailand kwam ik aan in Pakse en had ik voor de volgende dag een tour naar het zogeheten Bolaven Plateau geboekt. Samen met een zestal andere mensen zijn we de volgende ochtend vroeg vertrokken naar het Bolaven Plateau met zijn koffie en thee plantages, prachtige watervallen en kleine dorpjes. Tijdens deze tour hebben we Lao koffie en thee kunnen proeven. Ook hebben we drie geweldige watervallen bezocht en zijn we op bezoek gegaan bij een klein dorpje waar we veel uitleg kregen van de gids over de mensen die er woonden en hun, animistische, leefwijze. Erg interessant en ook de omgeving was hier prachtig!

Champasak

Vanuit Pakse ben ik verder gereisd naar het Zuiden naar het kleine plaatsje Champasak. De reis alleen al was een hele ervaring. Ik werd samen met zo’n 20 luidruchtige Laotianen en kilo’s eten in en op een soort pick up truck naar Champasak gebracht. Een houten kont en anderhalf uur later kwam ik hier aan. Ik heb die dag zelf niet veel meer gedaan dan een beetje het plaatsje verkennen en relaxen. Voor de volgende dag had ik een gammele fiets gehuurd en heb ik 10 km langs kleine dorpjes, zwaaiende kinderen, waterbuffels en heel veel rijstvelden gefietst naar de ruïnes van Wat Phu. De ruïnes zelf waren niet heel erg bijzonder maar de omgeving was wel echt mooi! En natuurlijk de fietstocht ernaartoe. Wat een andere wereld. Echt genieten!

Si Phan Don

Ik ben nog verder doorgereisd naar het zuiden naar Si Phan Don. Dit is de naam voor een aantal eilandjes in de Mekong in het uiterste Zuiden van Laos. Ik ben naar het kleinere eilandje Don Det gegaan voor nog meer fietsen en ontspanning. Eenmaal aangekomen had ik een heel erg primitief bungalowtje gevonden aan de Mekong voor een belachelijke 2 euro per nacht. Ik had een eigen balkonnetje, een prachtuitzicht over de Mekong en een hangmatje om in te chillen. Hier was ik de rest van de middag ook niet meer uit te slaan. De mooie zonsondergang waar ik een paar uur later vanuit mijn hangmatje van kon genieten maakte het plaatje helemaal compleet. Wat een leven!

Omdat het die nacht behoorlijk had geregent besloot ik de volgende dag in plaats van de fiets maar de benenwagen te nemen. De omgeving was ondanks de regen echt schitterend! Overal rijstvelden, waterbuffels, kleine huisjes op palen, af en toe een Laotiaan aan het werk op het land en natuurlijk de Mekong rivier met zijn longtail bootjes en palmbomen langs de oever. Ik ben van Don Det helemaal doorgelopen naar het grotere eiland Don Khon waar ik een waterval en een klein strandje heb bezocht. Hierna ben ik weer teruggekeerd naar mijn hangmatje.

Savannakhet

Van Si Phan Don ben ik doorgereisd naar Savannakhet, ongeveer in het midden van Laos. Omdat alles hier in Lao tijd gaat, lees traag en relaxt, was ik pas ’s avonds laat in Savannakhet. De volgende dag heb ik een beetje rondgekeken in dit kleine plaatsje aan de Thaise grens met zijn Franse invloeden. Omdat hier verder niet zo heel veel te doen was besloot ik de dag erna weer verder te reizen naar het Noorden, naar de hoofdstad Vientiane.