Krakau en Warschau

MINKE WINK

Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen en wordt door velen de mooiste stad van het land genoemd. Midden in het oude centrum van de stad vind je er het centrale marktplein, met zijn vele leuke winkeltjes, gezellige restaurants en cafés, dat samen met de rest van het oude centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Terecht, want je waant je door de middeleeuwen wanneer je hier door de straatjes en over het marktplein loopt. Echt geweldig! Krakau is eigenlijk net wat te klein voor een meerdaagse stedentrip maar perfect te combineren met een dagtrip naar het concentratiekamp Auschwitz Birkenau. Echt een ontzettend indrukwekkende en aangrijpende ervaring maar niet te missen.

Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog is Warschau, de hoofdstad van Polen, langzaam veranderd in een moderne en levendige metropool en wordt de stad steeds vaker bezocht door toeristen. Warschau is een bijzondere stad met een interessante mix van ouderwets en hedendaags. De communistische geschiedenis van de stad is nog duidelijk zichtbaar door de historische gebouwen, monumenten en paleizen maar daarnaast barst de stad ook van de trendy nachtclubs, restaurants en winkelcentra.

Twee absolute aanraders als je op zoek bent naar een goedkope, indrukwekkende, niet voor de hand liggende bestemming!

De Grote Markt in Krakau

Dit grote en centrale marktplein met zijn indrukwekkende kerken en gezellige winkeltjes en restaurants is een must-see in Krakau. Het Grote Markt plein is een heerlijke plek om rond te hangen of te genieten van een drankje op één van de vele terrassen of in één van de gezellige cafeetjes.

De grootste trekpleister op de centrale markt is de Raadhuistoren vanwaar je op zo’n zeventig meter hoogte een mooi uitzicht over de stad hebt. In de Lakenhallen op het plein kun je terecht voor een typisch Pools souvenirtje. In dit mooie gebouw bevindt zich een bazaar vol met kraampjes met typisch Poolse producten als sieraden, schapenwollen truien, tassen, riemen en kleine souvenirtjes.

Het kasteel en de kathedraal van Wawel in Krakau

Deze Koninklijke burcht bereik je via het oude centrum, waar je via een pad omhoog uitkomt op het mooiste stukje van Krakau. Voor sommige Polen wordt dit zelfs als heiligdom verklaard. Het kasteel staat vlak naast de kathedraal en beide zijn zowel van buiten als van binnen indrukwekkend om te zien.

De Zygmunttoren hoog in de kathedraal heeft een grote klok waarvan men zegt dat als je deze aanraakt je veel geluk in de liefde zult krijgen. Maar wij beklimmen de toren maar voor één ding, het prachtige uitzicht over deze sprookjesachtige stad.

Auschwitz Birkenau

Vanuit Krakau kun je het voormalige Duitse concentratiekamp Auschwitz bezoeken. De geschiedenis van dit kamp wordt verteld aan de hand van documenten, foto’s van gevangenen en hun persoonlijke bezittingen. Vanaf 1942 werden hier dagelijks mensen omgebracht. Voornamelijk joden maar ook homoseksuelen, zigeuners, Russische krijgsgevangenen en Polen. Er zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen om het leven gebracht in dit kamp.

Voor mij is het de meest aangrijpende plek waar ik ooit geweest ben. Ik had een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen toen ik hier met een temperatuur van min vijf graden rondliep en aan al die mensen moest denken die hier hebben gezeten. Na een tour van ruim drie uur met een gids die ons de meest wrange feiten vertelde en ons het concentratiekamp liet zien had ik ijskoude tenen en voelde ik me ontzettend down. Het is echt niet voor te stellen wat hier allemaal gebeurd is maar als je hier eenmaal rondloopt komt het zo dichtbij. Echt hartverscheurend.

Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau

Dit meer dan veertig verdiepingen tellende gebouw was een geschenk aan Warschau van de Sovjet Unie. Het gebouw bevat kantoorruimte, theaters, bioscopen en een museum over het communisme. De meningen over dit merkwaardige gebouw zijn erg verdeeld. Sommige mensen vinden het een monsterlijk gebouw en anderen vinden het gebouw imposant en indrukwekkend. Hoe dan ook, dit gebouw is hét opvallende herkenningspunt van de stad. Overal in de stad kun je de piek van de toren boven alles uit zien prikken. Mooi? Ik weet het niet. Merkwaardig en opvallend is het wel.

De Grote Markt en het Slotplein in Warschau

De grote markt in het oude stadsdeel is het meest centrale punt van Warschau. Aan het plein staan statige gekleurde herenhuizen en hier vind je ook het Historisch Museum van Warschau waar wordt verteld over de onstuimige geschiedenis van de stad. Natuurlijk worden de straatjes aan en om de Grote Markt en het slotplein bezet door gezellige cafeetjes en heerlijke restaurants. Ben je er rond de kerst dan staan beide pleinen vol met kerstkraampjes, kerstlichtjes en een enorme kerstboom met cadeautjes eronder. Echt heel gezellig!